Πνευμονία της Κίνας: Όλα όσα ξέρουμε για τη νέα απειλή - Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Πνευμονία της Κίνας: Όλα όσα ξέρουμε για τη νέα απειλή - Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ειδικοί του ECDC σημειώνουν ότι αυξήσεις των λοιμώξεων από το βακτήριο μυκόπλασμα εμφανίζονται κυκλικά στην Ευρώπη, κάθε ένα έως τρία χρόνια

china-hospital
Στο επίκεντρο του διεθνούς υγειονομικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί η κινεζική πνευμονία σε παιδιά.

Το γεγονός ότι επιδημίες «παράξενης» πνευμονίας καταγράφουν πλέον και ευρωπαϊκές χώρες έχει εντείνει την ανησυχία, με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των ευρωπαϊκών αρχών να εξετάζουν κατά βάση τρία ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, το πρώτο σενάριο είναι τα αυξημένα περιστατικά πνευμονίας σε παιδιατρικούς ασθενείς να οφείλονται σε ένα νέο παθογόνο που πρωτοκυκλοφορεί. Το δεύτερο είναι να πρόκειται για κάποιο καινούργιο στέλεχος του βακτηρίου μυκόπλασμα το οποίο ανευρίσκεται σε πολλά από τα περιστατικά παιδιών που νοσούν.

Ενδέχεται, όμως, να μη συμβαίνει τίποτα από τα προηγούμενα και να είναι μια περίοδος αυξημένης επίπτωσης της πνευμονίας από μυκόπλασμα, σε συνδυασμό με έξαρση άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα εμφανίζονται με μια περιοδικότητα και τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονταν σε χαμηλό επίπεδο στη Γηραιά ήπειρο.

Κλείσιμο
Το βασικό πρόβλημα της μυστηριώδους πνευμονίας που έχει προκαλέσει μαζική κινητοποίηση είναι η αντοχή στη φαρμακευτική (αντιβιοτική) θεραπεία, όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Επίσης, οι γιατροί στην Κίνα και σε χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφονται αυξημένα περιστατικά, είναι αντιμέτωποι με «περίεργα» συμπτώματα. Κατά βάση οι παιδιατρικοί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, χωρίς άλλη συμπτωματολογία και στη συνέχεια αναπτύσσουν πνευμονικά οζίδια.

Πώς ξεκίνησε ο υγειονομικός «συναγερμός»;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ΠΟΥ ζήτησε εξηγήσεις από την Κίνα για αυξημένα κρούσματα πνευμονίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε παιδιά, εξαιτίας της οποίας έχει προκληθεί αύξηση στις νοσηλείες.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει κανένα ασυνήθιστο ή νέο παθογόνο, όπως αναφέρει στην τελευταία του ενημέρωση ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε ο ΠΟΥ από τις αρμόδιες αρχές της Κίνας, κατόπιν αιτήματός του, είναι αυξητική η τάση των εξωνοσοκομειακών παιδιατρικών επισκέψεων και των νοσηλειών λόγω πνευμονίας από μυκόπλασμα από τον περασμένο Μάιο, και λόγω RSV, αδενοϊού και γρίπης από τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι αρχές στην Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα συμβούλευσαν τους ηλικιωμένους, τους πολύ νέους και τα άτομα με χαμηλή ανοσία να αποφύγουν τα ταξίδια στην Κίνα.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων έρχεται ως λογικό επακόλουθο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς η Κίνα προετοιμάζεται για την πρώτη πλήρη χειμερινή της σεζόν από τότε που ήρε τα αυστηρά μέτρα της πανδημίας.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr


Ειδήσεις σήμερα:

«Ντιμπέιτ» Νέας Αριστεράς-ΣΥΡΙΖΑ με ενδιάμεσο τον Τσίπρα: Η πρεμιέρα στο Σεράφειο και οι Ευρωεκλογές

Νέο έκτακτο δελτίο για τον καιρό: Από το βράδυ οι καταιγίδες - Θα χτυπήσουν και στην Αττική

Δεσμεύουν τα ακίνητα της χήρας Τράγκα, της αφήνουν τη σύνταξη χηρείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης