Έρευνα: Πέντε κοινά τρόφιμα που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και βλαβερά για την υγεία

Έρευνα: Πέντε κοινά τρόφιμα που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και βλαβερά για την υγεία

Βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και τα αγοράζουμε γιατί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

dimitriaka
Νομίζετε πως τρώτε υγιεινά όταν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ επιλέγετε τρόφιμα χωρίς λιπαρά και ζάχαρη; Η απάντηση είναι πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και κυρίως να διαβάζουμε τα συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων.

Τρόφιμα, όπως η κατεψυγμένη πίτσα, τα στιγμιαία ζυμαρικά και η σοκολάτα, είναι αναμενόμενα ανθυγιεινά και ανήκουν στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τρόφιμα όμως που πολλοί θεωρούν υγιεινά - όπως το ψωμί ολικής άλεσης, οι νιφάδες πίτουρου και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη – βρίσκονται και αυτά στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων.

Ειδικοί που συμμετείχαν σε δύο μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι όσοι υπερκαταναλώνουν τέτοιου είδους τρόφιμα κινδυνεύουν με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Κλείσιμο
Food
Έρευνες Κινέζων και Αυστραλών έδειξαν ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά 25% και την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης έως και 39%


Ποια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν τροποποιηθεί σημαντικά από τη φυσική τους μορφή, με συστατικά όπως συντηρητικά ή τεχνητές γεύσεις που συχνά προστίθενται για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους ή να τα κάνουν πιο γευστικά.

Πολυάριθμες μελέτες τα έχουν συνδέσει με καταστάσεις και ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να αντιπροσωπεύουν το 57% της μέσης βρετανικής διατροφής, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις στην υγεία από την υπερκατανάλωση θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Foods
Οι διατροφολόγοι χωρίζουν τα τρόφιμα σε τρεις ομάδες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας που έχουν υποστεί. Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μήλα, είναι συνήθως ακριβώς όπως εμφανίζονται στη φύση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η σάλτσα μήλου, έχουν περάσει από τουλάχιστον ένα επίπεδο επεξεργασίας που έχει αλλάξει την αρχική τους μορφή. Αντίθετα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα ζελεδάκια μήλου, έχουν περάσει από πολλαπλά επίπεδα επεξεργασίας και είναι συνήθως γεμάτα επιπλέον λίπη, χρώματα και συντηρητικά


Η MailOnline αποκαλύπτει μόλις πέντε τρόφιμα που οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι είναι τόσο πολύ επεξεργασμένα.

Υπάρχουν υγιεινά δημητριακά;
Τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, όπως είναι αναμενόμενο, δεν θεωρούνται υγιεινά. Αλλά ακόμη και τα υγιεινά θεωρούνται τεχνικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι νιφάδες πίτουρου με γλυκαντικά με εκχύλισμα βύνης κριθαριού, ζάχαρη και άλλα πρόσθετα που δεν υπάρχουν στη φύση θεωρούνται υπερ-επεξεργασμένα.

Cereals
Πόσο αθώα είναι τα δημητριακά που καταναλώνουμε;


Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από τα πρόσθετα που εισάγονται είναι για να ενισχύουν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ο σίδηρος, απαραίτητος για τον οργανισμό ώστε να παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, και βιταμίνες απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Ψωμί ολικής άλεσης
Η ταπεινή φρατζόλα του σούπερ μάρκετ είναι τεχνικά ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο. Μια σπιτική φρατζόλα θεωρείται μόνο επεξεργασμένη, καθώς συνήθως φτιάχνεται μόνο από αλεύρι, νερό και μαγιά.

Psomi
Τα ψωμιά ολικής άλεσης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν συστατικά τα οποία βοηθούν στη διατήρηση του προϊόντος


Αλλά αυτά που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να περιέχουν πρόσθετες ουσίες, όπως γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Τα ψωμιά ολικής άλεσης δεν στερούνται ωστόσο των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό συστατικό για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου. Μπορούν επίσης, όπως και τα δημητριακά, να εμπλουτιστούν με βιταμίνες και μέταλλα για πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι θεωρείται υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, καλή για τη διατήρηση των μυών, και ασβεστίου, απαραίτητο συστατικό για την υγεία των οστών.

Αλλά ενώ το φυσικό γιαούρτι κατατάσσεται στην κατηγορία των επεξεργασμένων, πολλά από αυτά που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων.

Ορισμένα διαθέτουν τεχνητές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη γεύση, το χρώμα και τη γεύση τους. Άλλα, όσα διαφημίζονται ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, προσθέτουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη για να προσφέρουν μια γλυκιά απόλαυση χωρίς ενοχές.

giaourti-frouta
Ορισμένα γιαούρτια διαθέτουν τεχνητές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη γεύση


Πολλά περιέχουν επίσης σταθεροποιητές και συντηρητικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να τα διατηρούν πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μπάρες φρούτων και πρωτεϊνών
Συχνά συσκευάζονται ως ένα βολικό, υγιεινό και χωρίς ενοχές σνακ. Αλλά οι μπάρες φρούτων και πρωτεϊνών είναι από τα πιο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορείτε να πάρετε. Οι μπάρες φρούτων συχνά περιέχουν αποξηραμένα φρούτα και άμυλα που είναι ήδη επεξεργασμένα προϊόντα.

ares
Oι μπάρες φρούτων και πρωτεϊνών είναι από τα πιο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορείτε να πάρετε

Ορισμένες περιέχουν επίσης πυκνωτικά, ρυθμιστές οξύτητας και συντηρητικά ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι επίσης γεμάτες με παρόμοια συστατικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά και χρωστικές τροφίμων.

Ψητά φασόλια
Τα ψητά φασόλια είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο. Ενώ είναι όσπρια και θεωρούνται, μια καλή πηγή πρωτεΐνης και
πλούσια σε φυτικές ίνες, οι κονσερβοποιημένες εκδοχές περιέχουν πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη.

Baked-Beans-20
Τα προπαρασκευασμένα ψημένα φασόλια μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα αρωματικά


Αυτά, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία μας συμβάλλοντας στην υψηλή αρτηριακή πίεση και την παχυσαρκία. Τα προπαρασκευασμένα ψημένα φασόλια μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα αρωματικά και αλεύρι ως μέρος της συνταγής τους.


Ειδήσεις σήμερα:


Τρομακτικό βίντεο με πύθωνα 5 μέτρων να κάνει... βόλτα στη στέγη σπιτιού στην Αυστραλία


Στη μάχη της κατάσβεσης στη Δαδιά το «πολεμικό» πυροσβεστικό Jumbo Track Multi - Ρίχνει 15.000 λίτρα νερού


Η «Αδελφότητα» της Τριπολιτσάς και η απόπειρα δολοφονίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από Έλληνες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης