Χάπι έκτρωσης: Είναι τελικά επικίνδυνο; Το μεγάλο debate στις ΗΠΑ και πού απαγορεύεται

Χάπι έκτρωσης: Είναι τελικά επικίνδυνο; Το μεγάλο debate στις ΗΠΑ και πού απαγορεύεται

Εν μέσω μιας παγκόσμιας κοινωνικής διαμάχης το νέο χάπι έκτρωσης δημιουργεί ένα κύμα αντιδράσεων τόσο για το κόστος, όσο και για την επικινδυνότητά του

day_after_pills_xr
Με όλο και περισσότερες χώρες να ρίχνονται στην μάχη για την επικράτηση, ή όχι των νόμιμων αμβλώσεων, τα χάπια έκτρωσης μετατρέπονται πλέον στην πιο συνηθισμένη μέθοδο τερματισμού μιας εγκυμοσύνης, κυρίως στις ΗΠΑ. Η φαρμακευτική έκτρωση, ή αλλιώς το «χάπι έκτρωσης» είναι ακόμα ένας νόμιμος τρόπος για να τερματιστεί μια εγκυμοσύνη και ένας τρόπος που πολλές γυναίκες προτιμούν όλο και περισσότερο, σε σχέση με τη χειρουργική έκτρωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Guttmacher, οι φαρμακευτικές αμβλώσεις αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα μιας φαρμακευτικής έκτρωσης που δεν πλησιάζει το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος μιας χειρουργικής διαδικασίας, είναι αρκετά ελκυστική. Με κόστος 585 δολάρια, το χάπι είναι σίγουρα η φθηνότερη πρακτική. Αν και προτιμάται αρκετά, η διαδικασία αυτή συνεχίζει να παραμένει για πολλούς αρκετά θολή. Είναι τελικά επικίνδυνη για την υγεία μας;

Τι είναι το χάπι έκτρωσης;

Το χάπι έκτρωσης είναι ένας τρόπος να σταματήσει η εξέλιξη της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια να βοηθηθεί ο οργανισμός να την αποβάλει. Ο FDA, η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής, ενέκρινε για πρώτη φορά τη φαρμακευτική άμβλωση το 2000 και η χρήση των χαπιών αυξήθηκε με την πάροδο των χρόνων. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δύο ξεχωριστών χαπιών κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες της κύησης. Το πρώτο είναι η μιφεπριστόνη, η οποία μπλοκάρει την προγεστερόνη και εμποδίζει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης. Το δεύτερο είναι η μισοπροστόλη, η οποία τερματίζει την εγκυμοσύνη. Πολλοί το περιγράφουν ως μια πολύ βαριά, γεμάτη κράμπες περίοδο, ενώ η διαδικασία μοιάζει πολύ με μια πρόωρη αποβολή.

Όπως συμβαίνει με κάθε ιατρική διαδικασία, ή φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει πάντοτε κάποιος κίνδυνος που ελλοχεύει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το χάπι έκτρωσης μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους αίματος, υπερβολική αιμορραγία και μόλυνση. Ωστόσο, η φαρμακευτική άμβλωση πιστεύεται ευρέως ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική, παρά τις παρενέργειες.

Τα συναισθήματα μετά την άμβλωση ποικίλουν. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ανακούφιση, ενώ άλλες αισθάνονται θυμό, λύπη, ενοχή και θλίψη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της απότομης αλλαγής στις ορμόνες που κάνουν τα συναισθήματα αυτά ισχυρότερα. Έτσι είναι πιθανόν να χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη.

Η περίοδος, μετά το χάπι της άμβλωσης, επανέρχεται κανονικά σε 4 με 8 εβδομάδες και οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνιστούν στη γυναίκα να μην έρθει σε σεξουαλική επαφή για μία εβδομάδα μετά την άμβλωση.

Μια εύκολη λύση

Πριν από την πανδημία, ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να προμηθευτεί κανείς το χάπι της άμβλωσης ήταν σε ένα κέντρο υγείας, ή μέσω ενός κλινικού γιατρού που παρείχε φροντίδα για την άμβλωση. Στην Αμερική τώρα που ο FDA επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν το χάπι της άμβλωσης μέσω ταχυδρομείου. Το χάπι της άμβλωσης εγκρίθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμη και με την απόφαση του FDA, πολλά κράτη προχωρούν ήδη στην απαγόρευση της φαρμακευτικής άμβλωσης. Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade, τερματίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση και ανατρέποντας σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου. Η απόφαση ουσιαστικά έδωσε στις πολιτείες την εξουσία να αποφασίζουν αν θα απαγορεύουν, ή θα επιτρέπουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Αυτό έχει αρχίσει να προκαλεί αλυσιδωτές εκρήξεις. Μια συντηρητική ομάδα στο Τέξας έχει ήδη καταθέσει αγωγή, με την οποία επιδιώκει να ανατρέψει την έγκριση του FDA για τη μιφεπριστόνη, γεγονός που θα μπορούσε να αναιρέσει την κυβερνητική έγκριση ενός βασικού φαρμάκου για την άμβλωση που θα εφαρμοζόταν σε εθνικό επίπεδο. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι ο FDA δεν αξιολόγησε επαρκώς την ασφάλεια της μιφεπριστόνης το 2000, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη μέσω τηλεϊατρικής. Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική υπόθεση αμβλώσεων που θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade. Η αγωγή, η οποία έχει συγκεντρώσει εθνική προσοχή και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες, θα μπορούσε να αλλάξει μόνιμα τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αναζητούν μητρική περίθαλψη στην Αμερική.

Κλείσιμο
Στη Ελλάδα η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης παραμένει νόμιμη, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 304 του ΠΚ, παρά τις έντονες ενστάσεις διάφορων μειονοτικών κοινωνικών ομάδων και θρησκευτικών οργάνων. Ωστόσο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, υπάρχει μια έντονη διάθεση να προστατευθεί η πρακτική της άμβλωσης και να παραμείνει νόμιμη, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο και αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών διεθνώς.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «πρώτος των πρώτων» στις Πανελλαδικές με 19.710 μόρια αποκάλυψε τη «συνταγή» της επιτυχίας - Δείτε βίντεο

O ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή: Ο οδικός χάρτης, το μορατόριουμ και οι πιθανοί διάδοχοι

Βίντεο: Η στιγμή που παιδοβιαστής συλλαμβάνεται στις ΗΠΑ να οδηγεί μεθυσμένος με 6 παιδιά στο αμάξι του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης