Ομάδα Αίματος: Τι αποκαλύπτει για τα νοσήματα που απειλούν την υγεία μας

Ομάδα Αίματος: Τι αποκαλύπτει για τα νοσήματα που απειλούν την υγεία μας

Τι αποκαλύπτει η ομάδα αίματος για τα νοσήματα που ενδέχεται να μας απειλήσουν καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας

blood-in-vials
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκεφτόμαστε την ομάδα αίματός μας εκτός εάν χρειαστει να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση ή σχεδιάζουμε να δώσουμε αίμα. Η ομάδα αίματός μας ωστόσο μπορεί να αποκαλύψει πού περισσότερα από το αν μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια μετάγγιση αίματος. Χρησιμοποιώντας μεγάλες πληθυσμιακές έρευνες οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσαν ότι ορισμένες ομάδες αίματος σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

«Τα ευρήματά μας δεν θα βοηθήσουν βέβαια στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για έναν μεμονωμένο ασθενή. Αποτελούν περισσότερο συσχετισμούς που ανοίγουν νέους ερευνητικούς ορίζοντες για την καλύτερη κατανόηση αυτών των νόσων και τους κινδύνους για διάφορους πληθυσμούς» εξηγεί ο αιματολόγος Raymond Comenzo, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts και ιατρικός διευθυντής της Τράπεζας Αίματος Ιατρικού Εργαστηρίου Μεταγγίσεων στο Tufts Medical Center.

Το αίμα χωρίζεται σε διάφορες ομάδες, ανάλογα με την παρουσία αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα δύο πιο σημαντικά αντιγονικά συστήματα, από κλινικής απόψεως, είναι το σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα ρέζους (Rh). Το σύστημα ΑΒΟ καθορίζει αν η ομάδα αίματος είναι Α, Β, ΑΒ ή Ο. Η ομάδα αίματος προσδιορίζεται από την ύπαρξη των αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αντίστοιχων αντισωμάτων στο πλάσμα.

Στο site του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας διαβάζουμε ότι κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό(+) ή Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+. Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

Τι έδειξε η ανάλυση των δεδομένων αναφορικά με τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με την ομάδα αίματος;

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού» απολογείται για τον βιασμό της Έλενας Αθανασοπούλου

Το μήνυμά του Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Ελλάδα και ο «πάγος» από το Βερολίνο

Αποχώρησε η Καρολίνα Ζακλίν Καλύβα από το Survivor, η αντίδραση του Μάριου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης