Χρεοκοπία Thomas Cook: Οι τουρίστες αγωνιούν, οι Έλληνες επιχειρηματίες μετρούν ζημιές

Χρεοκοπία Thomas Cook: Οι τουρίστες αγωνιούν, οι Έλληνες επιχειρηματίες μετρούν ζημιές

Δεν είμαι σίγουρη πως θα γυρίσω στη Βρετανία την Τετάρτη, όπως έπρεπε, λέει τουρίστρια στο protothema.gr - Δεν είχα ενημέρωση από κανέναν, μπήκα μόνος μου στο σάιτ και είδα, λέει άλλος - Τεράστια η ζημιά στον τουρισμό - Τι λένε σύνδεσμοι ξενοδόχων - Ο «χάρτης» των εγκλωβισμένων

kerkyra-cook-arthroy
Σοβαρούς κλυδωνισμούς έχει δημιουργήσει στην τουριστική αγορά της Ελλάδας η πτώχευση της Thomas Cook. Περισσότεροι από 50.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού που συνεργάζονταν για χρόνια με την εταιρεία ζουν τον δικό τους εφιάλτη αφού με την κατάρρευση της Thomas Cook αναμένεται να χάσουν εκατομμύρια ευρώ. Και από την άλλη χιλιάδες τουρίστες που είχαν επιλέξει την Ελλάδα για τις διακοπές τους μέσω του Thomas Cook ανυπομονούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η αγωνία των τουριστών που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετά την κατάρρευση της Thomas Cook είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την χρεοκοπία του κολοσσού από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν πίστευαν αυτά που διάβαζαν και άκουγαν.

Τουρίστρια που βρίσκεται από την Παρασκευή στην Έλλαδα μίλησε στο protothema.gr και εξηγησε ότι: «είμαστε ακόμη στην Ελλάδα, θα ταξιδεύαμε πίσω στο Ηνωμενο Βασίλειο την Τετάρτη αλλά τώρα δεν είμαι σίγουρη πως θα συμβεί αυτό».

IMG_3180
Rhi_Jenkins


Κλείσιμο
Η Rhi Jenkins πρόσθεσε ακόμη πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την Thomas Cook. Δεν ξέρω τι να περιμένω και πώς θα βρω λύση για να επιστρέψω πίσω. Είναι γελοίο».

Ο Μπράιν Ελγουικ ανέφερε ότι: «Είναι από τις χειρότερες στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας ταξιδιώτης. Να μην μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του και να μην γνωρίζει τι να κάνει».

«Χρειάστηκε να μπω στο σάιτ της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας για να δω τι θα γίνει με την πτήση μου. Δεν είχα ενημέρωση από κανέναν», λέει  η Lisa Pritchard η οποία αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στο Μαντσεστερ.

«Ωραία, η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή αλλά οι διακοπές μας ενδέχεται να παραταθούν η να διακοπούν τώρα. Υποτίθεται ότι θα ήταν διακοπές χωρίς στρες. Η "τύχη" μας για το 2019 συνεχίζεται», έγραψε στο προσωπικό του προφιλ στο τουιτερ ο Jo που βρίσκεται στη Σκιάθο.

toyristas-thomas-cook-skiathos


Ο κ. Μάκης Κουκουλάκης μέλος της επιτροπής τουρισμού στη Σκιάθο μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Η αγωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους Έλληνες επιχειρηματίες έχει χτυπήσει κόκκινο. Στη Σκιάθο το 20%-25% των κλινών συνεργαζόταν με την Thomas Cook καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για το νησί και τους επιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3000-5000 τουρίστες που περιμένουν να φύγουν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση μετά την πτώχευση της Thomas Cook. «Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή και στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 800 τουρίστες στο νησί με πολλούς από αυτούς να έχουν κλείσει το αεροπορικό πακέτο και όχι αυτό της διαμονής. Οπότε για αυτούς υπάρχει το ζήτημα πώς θα φύγουν από την Κεφαλονιά».

Ο κ. Τιμοθεάτος εξήγησε επισης ότι η Thomas Cook έφερνε στην Κεφαλονιά 13.000 με 15.000 τουρίστες το χρόνο. «Εμείς είχαμε κυρίως Άγγλους τουρίστες από τον συγκεκριμένο όμιλο στη νησί. Τώρα το πρόβλημα με την κατάρρευση της Thomas Cook δημιουργεί τεράστιες ανακατατάξεις στον παγκόσμιο τουρισμό. Εδώ στο νησί μας υπάρχουν οι ξενοδόχοι που συνεργάζονταν και μένουν ξεκρέμαστοι με εκατομμύρια οφειλόμενα και πρέπει να δει και η Πολιτεία τι θα γίνει με τους Έλληνες επιχειρηματίες».

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων στην Κέρκυρα κ. Μπάμπης Βούλγαρης έκανε λόγο για «τσουνάμι» μετά την κατάρρευση της εταιρείας, ενώ ανέφερε ότι στο νησί βρίσκονται 3000 τουρίστες.

Ο κ. Βούλγαρης μιλώντας στο Corfutvnews επεσήμανε ότι με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους περίπου 3.000 τουρίστες βρίσκονται στο νησί αυτή την στιγμή, ενώ οι εξελίξεις αναφορικά με την αναχώρηση τους αναμένονται από ώρα σε ώρα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «τσουνάμι» στον τουρισμό μετά από αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη και πλέον αναμένεται να αλλάξει όλο το σκηνικό του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το πoσό αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία
ταξιδίων.

Η ίδια εταιρεία, όπως είπε ο κ. Τσακαλάκης, έχει αναλάβει την ομαλή διακίνηση των πελατών της Thomas Cook και θα ορίσει σήμερα ή μέχρι αύριο ποιος tour operator θα αναλάβει να επαναπατρίσει τους τουρίστες και να πληρωθούν βέβαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Ο κ. Τσακαλάκης εξήγησε πως οι αποζημιώσεις αφορούν το διάστημα από τη μέρα που έκλεισε ο ταξιδιωτικός οργανισμός μέχρι και να ολοκληρωθούν τα τουριστικά πακέτα στο τέλος Οκτωβρίου, τα οποία τελικά θα συνεχιστούν και είναι εκείνα που έχουν ασφαλιστεί. Τα μη ασφαλισμένα τουριστικά πακέτα θα ακυρωθούν, κάτι που επηρεάσει όλη την Κρήτη. Οι πελάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια για Κρήτη μέσω των ασφαλισμένων τουριστικών πακέτων θα βρεθούν και στο Ρέθυμνο και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που θα διαμείνουν θα πληρωθούν κανονικά.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα.

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πάντως, σε ότι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

«Ήταν αναμενόμενο για μας που ασχολούμαστε με τον τουρισμό, η κατάρρευση της Thomas Cook, όταν εδώ και 10 μέρες βλέπαμε ότι οι χρηματοδοτήσεις που χρειαζόντουσαν για να βγει βιώσιμη η εταιρεία δεν υπήρχε περιπτωση η Βρετανική κυβέρνηση να τους βοηθήσει. Για τους Έλληνες καταναλωτές, θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα ζημιωθούν από την χρεοκοπία της ετερείας. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι ξενοδόχοι καθώς τα μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύουν με συμβόλαια στα οποία πρώτα τους δίνονται οι προκαταβολές και ύστερα οι εξοφλήσεις, δηλαδή όταν θα φύγουν όλοι οι πελάτες. Είναι σίγουρο πως οι ξενοδόχοι των μεγάλων τουριστικών νησιών όπως η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα θα έχουν σίγουρα οφειλές οι οποίες άμεσα δεν θα τους αποδοθούν μιας και η εταιρεία κηρύχτηκε σε πτώχευση. Όσον αφορά τους ξένους ταξιδιώτες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα Το κράτος και ο αντίστοιχος οργανισμός τουρισμού της χώρας τους θα πρέπει να τους καλύψει και να τους επαναπατρίσει. Υπολογίζω πως ο επαναπατρισμός των Βρεταννών τουριστών θα κρατήσει μέρες. Θα υπάρξουν προβλήματα γιατί είναι πολύ μεγάλη η διαδικασία. Όσοι από τους ταξιδιώτες παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους που είχαν κλείσει με την εταιρεία να ξέρουν πως απο σήμερα θα π[ληρώσουν μόνη τους τα έξοδα τους. Την σεζόν η συγκεκριμένη εταιρεία έφερνε στην Ελλάδα περισσότερους από 250.000 τουρίστες. Είναι ένα πλήγμα και στην τουριστική μας βιομηχανίας αλλά τα νέα συμβόλαια για το 2020 ξεκινούν από τώρα έτσι εαν κινηθούν γρήγορα οι αρμόδιοι θα μπορούν να τους ξαναφέρουν», αναφέρει χαρακτηριστικά o Διονύσης Βλαχάκης, Εμπορικός Διευθυντής Μάνεσσης Ταξιδιωτικός Οργανισμός.

«Μιλάμε για ένα παγκόσμο γεγονό  η χρεοκοπία της συγκεκριμένης εταιρείας, φυσικ΄ακαι θα πλήξει την αγορά της Κρήτης. Το μεγαλύτερο θέμα βρισκετε στην ανατολική Κρήτη καθώς οι τουρίστες σε εκείνη την περιοχή προέρχονται από την Βρεταννία ενώ στα Χανιά έχουμε την θυγατρική της Σκανδιναβίας και θα υποστούμε λιγότερο τις συνέπειες. Το βασικό θέμα είναι το πως θα πρέπει να διεκπεραιωθεί σωστά η επιστροφή των τουριστών και το άλλο θέμα είναι τα υπολείμματα που θα αφήσει αυτή χρεοκοπία καθώς ακόμα είναι αρχή και δεν μπορούμε να ξέρουμε πολλά. Ακόμα είναι νωρίς και δεν ξέρουμε τι οικονομικό πλήγμα θα έχει στους ξενοδόχους καθώς θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αυτην την περιοδο στην Κρήτη έχουμε από την Thomas Cook, περιπου στις 20.000 τουρίστες», επισημαίνει ο Αντώνης Γελασάκης, πρόεδρος ιδιοκτητών τουριστικών πρακτορείων Χανίων.


Ο «χάρτης» των εγκλωβισμένων τουριστών της Thomas Cook


Ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες, μεταφέροντας 19 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες, κατέρρευσε. Αυτή τη στιγμή έχει 600.000 ταξιδιώτες σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες να συντονίζουν μια τεράστια επιχείρηση για να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις πατρίδες τους.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) και η κυβέρνηση έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.


ΓΑΛΛΙΑ

Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.



ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.



ΔΑΝΙΑ

Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση Τύπου ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.



ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.



ΣΟΥΗΔΙΑ

Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.



ΡΩΣΙΑ

Η ρωσική θυγατρική ταξιδιωτική εταιρία Intourist ανέφερε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook δεν θα έχει αντίκτυπο σε πελάτες, δήλωσε ο Ρώσος διευθύνων σύμβουλος Σεργκέι Τόλτσιν στο Interfax.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η αεροπορική εταιρία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. «Η Condor ... συνεχίζει τις δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωησε η γερμανική αεροπορική εταιρία.

Η Thomas Cook είπε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 παραθεριστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.



ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η ολλανδική μονάδα της Thomas Cook συνέχιζε να λειτουργεί σήμερα το πρωί.



ΠΟΛΩΝΙΑ

Η πολωνική μονάδα Neckermann ανακοίνωσε ότι η οικονομική της κατάσταση είναι σταθερή και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με τους ταξιδιώτες να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις.



ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.



ΤΟΥΡΚΙΑ

Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης