Τουρισμός: «Ανοίγει» το καλοκαίρι η ΕΕ για εμβολιασμένους τουρίστες από τις ΗΠΑ

Τουρισμός: «Ανοίγει» το καλοκαίρι η ΕΕ για εμβολιασμένους τουρίστες από τις ΗΠΑ

H πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε στους New York Times ότι θα επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια στην ΕΕ, χωρίς να δώσει πάντως σαφές χρονοδιάγραμμα

oia
Τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το καλοκαίρι, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην εφημερίδα «New York Times».

Η πρόοδος στις διαβουλεύσεις, σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιτρέψουν στην Κομισιόν να συστήσει την επανέναρξη διατλαντικών ταξιδιών για εμβολιασμένα άτομα, αναφέρουν οι NYT.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για δημιουργία πιστοποιητικών που θα επιτρέπουν τα ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ, ειδικά με δεδομένη την γρήγορη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν επίσης εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αυτό θα επιτρέψει ελεύθερη μετακίνηση και ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ βρίσκονται επί εβδομάδες σε προχωρημένες συζητήσεις για την κατάρτιση πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, σημειώνοντας το κριτήριο θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε πρώτη φάση μπορεί να εφαρμοστεί μία απλή λύση για την απρόσκοπτη είσοδο αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη. Παραδείγματος χάρη, εφόσον επιδείξουν αμερικανικό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η ευρωπαϊκή χώρα που τους υποδέχεται θα τους χορηγεί και αντίστοιχο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που θα καλύπτει τις μετακινήσεις τους εντός της ΕΕ.

Αυτή η προσωρινή λύση θα μπορούσε μελλοντικά να αντικατασταθεί με αμοιβαία αναγνωρίσιμα πιστοποιητικά, προσθέτει η εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 228 εκατομμύρια δόσεις και το 42,2% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 28,5% του αμερικανικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα οι ΗΠΑ μπορούν να πετύχουν «τεράστια πρόοδο» στην προσπάθειά τους να εμβολιάσουν το 70% των ενηλίκων έως τα μέσα Ιουνίου, πετυχαίνοντας έτσι την αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Η Ταϊλάνδη αναστέλλει τα ταξίδια από την Ινδία

Ξεκινά ο εμβολιασμός για 3 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 30 – 49
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης