Ο Έλληνας αστροφυσικός που αναμετράται με τον Αϊνστάιν για τις Μαύρες Τρύπες

Ως πρωταγωνιστής στην φωτογράφηση των Μαύρων Τρυπών, ο Σερραίος στην καταγωγή Δημήτρης Ψάλτης, μέσα σε μερικές ώρες έγινε παγκόσμια γνωστός. - Διαχειρίζεται ερευνητικά προγράμματα εκατομμυρίων δολαρίων και διοικεί μια ομάδα 36 ερευνητών

Αρχίζοντας την αναφορά στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Ψάλτη με αντίστροφη χρονολογική σειρά, δηλαδή από το παρόν προς το παρελθόν, αξίζει να κατανοήσει κανείς -ή, τουλάχιστον, να προσπαθήσει να καταλάβει- ποια ακριβώς ήταν η συμβολή του Έλληνα αστροφυσικού στη φωτογράφηση της Μαύρης Τρύπας. Εκ των προτέρων, δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί ότι, χωρίς τη δουλειά του 49χρονου Δημήτρη Ψάλτη η επιστημονική κοινότητα δεν θα είχε προβεί στην δημοσιοποίηση της πρώτης πραγματικής απεικόνισης μιας Μαύρης Τρύπας.

Ο Δημήτρης Ψάλτης είναι επικεφαλής μιας ομάδας 36 ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, η οποία απαρτίζεται από 8 μέλη του επιστημονικού προσωπικού (καθηγητές), 8 μεταπτυχιακούς και 13 προπτυχιακούς φοιτητές, συν 7 τεχνικούς τηλεσκοπίων. Ο Ψάλτης και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του «χρεώθηκαν» ένα κονδύλι περίπου 7,2 εκατ. δολαρίων για την έρευνά τους, με χρηματοδότη έναν διεθνή οργανισμό.

Ως ερευνητής και καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας των ΗΠΑ, ο Δημήτρης Ψάλτης εν ολίγοις αναμετράται απευθείας με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν. Υπό την έννοια ότι ο Ψάλτης ηγείται μιας ομάδας επιστημόνων ερευνητών η οποία δοκιμάζει, σχεδόν στην πράξη πλέον, το κατά πόσον ευσταθεί η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Αυτήν την τόσο παράξενη και δυσνόητη αλλά συναρπαστική υπόθεση που ο Αϊνστάιν είχε διατυπώσει το 1915, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της ανθρώπινης γνώσης.

Η Θεωρία της Σχετικότητας, πολύ επιγραμματικά, είναι ένα επιστημονικό εργαλείο για την ερμηνεία του σύμπαντος. Του πως λειτουργεί ο κόσμος και, κατά λογική συνεπαγωγή, ένα εργαλείο για την επίλυση του προαιώνιου αινίγματος της ανθρωπότητας σχετικά με την καταγωγή των πάντων. Αξιοποιώντας την πρόοδο των συναφών προς την αστροφυσική και την κοσμολογία επιστημών, αλλά και της τεχνολογίας των υπολογιστών χάρη στην οποία είναι εφικτή σήμερα η επεξεργασία δεδομένων ασύλληπτα μεγάλου όγκου (big data), ο Δημήτρης Ψάλτης και οι 35 συνεργάτες του, διαχειρίστηκαν τα ευρήματα του «Event Horizon Telescope» («Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων»). Ο Ορίζοντας Γεγονότων είναι οτιδήποτε συμβαίνει στην περιφέρεια κάθε Μαύρης Τρύπας του διαστήματος. Για τον παρατηρητή, δηλαδή τον άνθρωπο, στα ακρώτατα όρια των τεχνικών μέσων που διαθέτει σήμερα, ο Ορίζοντας Γεγονότων είναι το κρίσιμο σημείο αναφοράς για την αποτύπωση μιας Μαύρης Τρύπας.

Ο Δημήτρης Ψάλτης είχε εστιάσει στην τελειοποίηση των δοκιμασιών στις οποίες υποβάλλεται η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητά της. Ο Ψάλτης σχεδιάζει και αναπτύσσει υπολογιστικά εργαλεία, καινοτόμα και υψηλών επιδόσεων, με τα οποία οι επιστήμονες μελετούν διάφορα ζητήματα της φυσικής και της αστροφυσικής των Μαύρων Τρυπών και άλλων διαστημικών σωμάτων. Στο γενικότερο πλαίσιο της αποτύπωσης των Μαύρων Τρυπών η ομάδα Ψάλτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό των δεδομένων δύο από τα 8 τηλεσκόπια του προγράμματος. Το ένα ήταν το Submillimeter Telescope (SMT) στο όρος Γκράχαμ της Αριζόνας, το οποίο ήταν και το μόνο επί βορειοαμερικανικού εδάφους. Το δεύτερο ήταν το Τηλεσκόπιο Νοτίου Πόλου (SPT) στην Ανταρκτική.

Υπό την καθοδήγηση του Ψάλτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερ-υπολογιστές, με τους κορυφαίους επεξεργαστές γραφικών της Nvidia οι οποίοι προορίζονται για βιντεοπαιχνίδια και προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας. Χάρη σε αυτούς κατέστη δυνατή η σύνθεση της φωτογραφίας που με τόση υπερηφάνεια ανακοινώθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου, ταυτόχρονα σε 6 διαφορετικές συνεντεύξεις τύπου ανά την υφήλιο.

Προσπαθώντας να απλοποιήσει όσο είναι δυνατόν το αντικείμενό του, ο Δημήτρης Ψάλτης λέει, κατ' αρχάς, ότι «πριν από δέκα χρόνια η φωτογραφία της Μαύρης Τρύπας και της σκιάς της απλώς δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί. Διότι, παρόλο που πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε μια έκταση όση και ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος, η τεράστια απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη συγκεκριμένη Μαύρη Τρύπα (Messier 87 ή Μ87) μετατρέπει την αχανή της διάμετρο σε κάτι που φαίνεται σαν ένα ντόνατ στη επιφάνεια της Σελήνης».

Οι μυστηριώδεις Μαύρες Τρύπες
Η Μ87 απέχει από τη Γη 55 εκατομμύρια έτη φωτός, όπου κάθε έτος φωτός αντιστοιχεί σε περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Κι όμως, η συγκεκριμένη Μαύρη Τρύπα θεωρήθηκε ως πιο κοντινή στον πλανήτη μας και άρα η πιο πρόσφορη στη φωτογράφηση. Η δε μάζα της είναι 6.5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, ο Ψάλτης και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα συνολικού όγκου άνω των 5.000 τρισεκατομμυρίων byte, τα οποία και αποθήκευσαν σε 1.000 δίσκους. Σαν αναλογία σε μουσικά αρχεία mp3 υψηλής πιστότητας, θα χρειάζονταν 4.700 χρόνια για να τα ακούσει από το πρώτο έως το τελευταίο κομμάτι.

«Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων μάς επιτρέπει, για πρώτη φορά, να ελέγξουμε την ορθότητα των υποθέσεων που είχε διατυπώσει ο Αϊνστάιν, στο πλαίσιο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας σχετικά με τις Μαύρες Τρύπες τύπου supermassive (σσ: με ασύλληπτα υψηλή πυκνότητα μάζας). Οι Τρύπες αυτές βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών» λέει ο Δημήτρης Ψάλτης. Και τονίζει ότι «όπως αποδείχθηκε, το μέγεθος και το σχήμα της σκιάς, την οποία αποτυπώσαμε στη φωτογραφία, ταιριάζει πάρα πολύ καλά στις προβλέψεις μας. Και αυτό μας τονώνει την εμπιστοσύνη μας στη θεωρία του Αϊνστάιν, έστω και αν την είχε διατυπώσει πριν από έναν αιώνα».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ψάλτης
Γεννήθηκε στις Σέρρες την 1η Ιουνίου του 1970. Σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε όμως να μην ασχοληθεί ως ερευνητής με την πυρηνική φυσική, επειδή δεν ήθελε να συμβάλει, έστω και ακούσια, στην παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής. Στράφηκε προς την αστροφυσική και άρχισε να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η τύχη -και κάποια σφάλματα της γραμματείας στη συμπλήρωση των εγγράφων του- οδήγησε τον Ψάλτη στο Χάρβαρντ και το Πρίνστον (την πανεπιστημιακή έδρα του Άϊνστάιν στην Αμερική). Από τον Ιανουάριο του 2003 ανέλαβε καθήκοντα ερευνητή και διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, στην πόλη Τουσόν. Εκτός των υποχρεώσεών του, όπως ο ίδιος λέει, «απολαμβάνει τη ζωή μαζί με την οικογένειά του, κάνοντας πεζοπορία στο βουνό, ποδήλατο, καταδύσεις και αεροπλοΐα». Ας ελπίσουμε ότι σε κάποια από τις επόμενες απονομές βραβείων Νόμπελ, το όνομα του Δημήτρη Ψάλτη θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση μεταξύ των υποψηφίων.

Δείτε εδώ τον καθηγητή Δημήτρη Ψάλτη σε ομιλία του για τις Μαύρες Τρύπες και τις δικές του μελέτες
 


Δείτε βίντεο: Έλληνας αστροφυσικός αναμετράται με τον Αϊνστάιν για τις Μαύρες Τρύπες
Έλληνας αστροφυσικός αναμετράται με τον Αϊνστάιν για τις Μαύρες Τρύπες

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Antilogos

Ο Αϊνστάιν έκλεψε την θεωρία της γυναίκας του!!! Όλους εσάς πρέπει να σας ρίξουν στη μαύρη τρύπα να απαλλαγεί ο πλανήτης από τους [...].

Η ύπαρξη μελανών οπών

επιβεβαιώνει την θεωρία της σχετικότητας η οποία μας λέει ότι η μάζα,η ύλη εάν θέλετε,δεν είναι παρά η καμπυλότητα του χωροχρόνου.Αυτο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κβαντική φυσική η οποία μας λέει ότι τα υπό ατομικά σωματίδια δημιουργούν μάζα,δηλαδή ότι η ύλη ξεπροβάλει ουσιαστικά από το τίποτα.Με λίγα λόγια Αινσταιν vs CERN άσσος

Και

τα δυο ειναι στην ιδια σειρα σε διαφορετικες θεσεις. Το cern σου τα δινει στο πιατο. Η θεωρίες ...θελουν το χρονο τους... Συγχαρητηρια στην nvidia που βοηθησε να βρεθει το δαχτυλίδι απο το lord of the rings.

Μόνο περηφάνια

Συγχαρητήρια στον άνθρωπο αυτό που μας κάνει περήφανους!! Οι υπόλοιποι καλα να περνάτε με την κακία και τη ζήλια σας, αλλά να ξέρετε αυτό δε θα σας βγάλει πουθενά.

Μπράβο μπράβο μπράβο

Ένα μεγάλο μπράβο για αυτόν τον μεγάλο Έλληνα όλοι οι υπόλοιποι με τις κακίες σας μόνο μέχρι το δάκτυλο σας βλέπετε. Υπάρχουν βέβαια και οι τρολ που δεν τους δίνω καμία αξία φρεντι εσπρέσο στο χέρι και γυαλιά ηλίου μέχρι το βράδυ

Οτι ειναι

Ελληνας τον κανει μεγαλο, οχι οτι βρεθηκε στο καταλληλο περιβαλλον.

Σερραίος

Δηλαδή ο Αϊνστάιν έφτιαξε την τούρτα και ο Δημήτρης Ψάλτης έβαλε τα κεράκια, και όλοι λένε σε αυτόν τα συγχαρητήρια.

Anestis

Η πιο κοντινή μαύρη τρύπα είναι στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία. Απλώς αυτή που φωτογράφισαν είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος

ΕΛΛΗΝΑΣ_ΣΚΕΤΟ

1ον. Άλλη μια φορα που τα σχολια είναι ότι να ναι εδώ μεσα ..και αρκετα είναι ασχετα με το θεμα (τα πρωτα που ειδα εστω ..αλλα δε θελω να δω αλλα μ αυτά που διαβαζω). 2ον. Για το θεμα ...εγω δε βλεπω καμια μαυρη τρυπα.. είναι μια φωτογραφια που δε φαινεται σχεδόν τιποτα και σου λενε ότι θελουν ...και ότι είναι μαυρη τρυπα . Σε λιγο θα βγει το ψεμα της γης (η Nasa λεει ψεματα) ..ο Πλατωνας ελεγε για νερα πανω ..(στα αστρα) δεν υπαρχουν μαυρες τρυπες

Μάλιστα

Απο τα _____ στις .... ! Ή κάνεις παρέα με το Αγύριγο ή είσαι ο ίδιος. Πιθανότατα η άλλη προσωπικότητα που βασανίζει την ψυχή του. Χαχαχα

ΣΥΡΙΖώον

ΤΙ να μας εμάς ρε, το γατάκι με τη ρετσινιά της "αριστείας" ;

Μα τι έπαθαν ολομιάς οι Γερμανοί και δεν πληρώνουν;

"Διαχειρίζεται ερευνητικά προγράμματα εκατομμυρίων δολαρίων και διοικεί μια ομάδα 36 ερευνητών". Αφότου κατέβηκε από το βουνό, το όνειρο του Έλληνα μικροαστού σε μετάφραση είναι, να γίνει μπρόεδρας και να διοικεί, άρχοντας πάνω στους άλλους και να τους πατάει στο λαιμό με κουμπαριά στη ΝΔ. Τι κι αν ο πανεπιστημιακός πολιτισμός και η κουλτούρα συνεργασίας άλλων λαών, πρότυπο για ολόκληρο τον πλανήτη, δεν σχετίζεται στο παραμικρό με τις παραπάνω αντιλήψεις το χαβά τους οι τρελλάάάά-λεφτά-Ελληνάρες.

ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ

Πάρε το χαπάκι σου παλαβέ

ΕΜΕΙΣ

ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΙΣΩ Π.Χ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΥΡΙΟΙ ΚΤΛ.ΚΤΛ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΨΑΛΤΗΣ???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Noct_small

Σήμερα η Nikon παρουσιάζει έναν εμβληματικό φακό για τις φωτογραφικές μηχανές mirrorless: τον NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct. Με τον κλασσικό σχεδιασμό του θρυλικού Nikon Noct μοντούρας F και μια επαναστατική οπτική σχεδίαση, το εξαιρετικά ευρύ διάφραγμα και η κορυφαία ευκρίνεια προσφέρουν μοναδικές νέες δυνατότητες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Nikon_Z50_kit-resized

Η Nikon ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία της Nikon Z 50, της πιο compact φωτογραφικής μηχανής mirrorless που διαθέτει. Προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα εικόνας, η Z 50 αποτυπώνει φωτογραφίες και video 4K με τέλεια εστίαση που είναι πλούσια σε λεπτομέρειες, βάθος και χρώμα. Είναι η φωτογραφική μηχανή που επιλέγουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία και θέλουν να αναβαθμίσουν τις εικόνες και τα video τους. 

apple_kina

Άρθρο σε εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρεται σε εφαρμογή που διατίθεται στο κατάστημα της Apple και φέρεται να βοηθάει τους διαδηλωτές να εντοπίζουν αστυνομικούς