Διάστημα: Πρώτη πραγματική εικόνα Μαύρης Τρύπας - Ο κομβικός ρόλος Έλληνα αστροφυσικού

nasa_main

Ο Δημήτρης Ψάλτης συμμετείχε στη διαδικασία και επιβεβαίωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν σε σχέση με την εικόνα της Μαύρης Τρύπας στον γαλαξία Messier 87 - Εκπληκτικές εικόνες της NASA από το φαινόμενο στον πυρήνα του μακρινού γαλαξία

Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα.

Η τερατώδης μαύρη τρύπα, στον γαλαξία Μessier 87, έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη) και βρίσκεται σε απόσταση 500 εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

nasa1
Η φωτογραφία της Μαύρης Τρύπας που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA
Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν -για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα- να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Γι' αυτό το σκοπό αυτό ανέπτυξαν τα σχετικά «τεστ» και κατέληξαν στη σημαντική διαπίστωση ότι ο Αϊνστάιν για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε, καθώς η εικόνα της μαύρης τρύπας τελικά ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν προηγηθεί με βάση τη θεωρία.

Αμέσως μετά τη σημερινή ανακοίνωση, ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός δήλωσε: «Το Τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μας επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά (σ.σ. της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 που φωτογραφήθηκε) επιβεβαιώνει τις ακριβείς προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σε αυτή τη θεωρία που έχει κλείσει ένα αιώνα. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης».

Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970 και πήρε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (1997) και υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και στο Ινστιτούτο Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ -μεταξύ άλλων διακρίσεων- έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (2005).

Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής. Οι έρευνές του εστιάζονται στον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε κοσμική κλίμακα, μελετώντας κυρίως τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων.

Ο κ. Ψάλτης ασχολείται με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του. Με την ερευνητική ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανέπτυξε τα τεστ της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, που το τηλεσκόπιο ΕΗΤ πραγματοποιεί. Επίσης έχει αναπτύξει αλγόριθμους προσομοίωσης σε υπολογιστές, που προέβλεψαν εκ των προτέρων πώς θα μοιάζουν οι πρώτες εικόνες από τις μαύρες τρύπες.

Εκτός από το ΕΗΤ, είναι μέλος στις επιστημονικές ομάδες των αποστολών LOFT του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και NICER της NASA, καθώς του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Βόννη.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της NASA: 

National Science Foundation/Event Horizon Telescope press conference


Εκπληκτικές εικόνες της NASA από τον γαλαξία Messier 87 (M87)

Εκπληκτικές εικόνες από τη Μαύρη Τρύπα στο κέντρο του γαλαξία M87 και από τον ίδιο τον γαλαξία και τον πυρήνα του, όπου διακρίνεται καθαρά το τεραστίων διαστάσεων φαινόμενο, η μάζα του οποίου είναι κατά 6,5 δισ. φορές πολλαπλάσια του Ήλιου μας, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, παρουσιάζοντας σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου, σε μεγάλες πόλεις σε κάθε γωνιά της Γης, τις λεπτομέρειες της σπουδαίας αυτής στιγμής, καθώς για πρώτη φορά η ανθρωπότητα «βλέπει» μία πραγματική εικόνα Μαύρης Τρύπας και όχι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις.

Η Μαύρη Τρύπα είναι το ισχυρότερο φαινόμενο που έχει εντοπιστεί έως τώρα στο Σύμπαν. Τα επίπεδα βαρύτητας είναι τόσο μεγάλα, που απορροφούν ολόκληρα ηλιακά συστήματα, ακόμη και γαλαξίες, ενώ δεν μπορεί να «αποδράσει» ούτε το φως, γι' αυτό και δεν διακρίνεται εντός του φαινομένου. Το περίγραμμα ωστόσο της Μαύρης Τρύπας, είναι εφικτό να γίνει ορατό λόγω της δέσμης φωτός που συγκεντρώνεται στο «στόμιό» της.

Η πρώτη φωτογραφία μίας Μαύρης Τρύπας προέρχεται από ένα φαινόμενο με μάζα 6,5 δισ. φορές. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την επιστήμη, καθώς επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν το φαινόμενο και καταλήξουν σε μία σειρά από διαπιστώσεις.

Οι ερευνητές είχαν στήσει οκτώ επιμέρους παρατηρητήρια σε τέσσερις ηπείρους για να δημιουργήσουν ένα σούπερ-τηλεσκόπιο.

«Τα αποτελέσματά μας δίνουν σαφή εικόνα για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που γίνεται ορατή για πρώτη φορά», επισημαίνει ο Αντον Τσένσους, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας «Max Planck» στη Βόννη.

«Η εικόνα αυτή είναι μια επιβεβαίωση της θεωρίας του Αϊνστάιν περί σχετικότητας», ανέφερε ο Καρλ Σούστερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας (IRAM), η οποία συμμετείχε στην μελέτη παρατήρησης.

nasa2
Ο γαλαξίας Messier 87 με τη Μαύρη Τρύπα στον πυρήνα του, μέσω ενός ειδικό συστήματος της NASA

Τι δήλωσαν οι επιστήμονες

Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας που ελήφθη από το τηλεσκόπιο «Event Horizon Telescope-ΕΗΤ», χαιρετίστηκε σε όλο τον κόσμο ως μια σημαντική ανακάλυψη, που παρέχει οπτική πλέον απόδειξη για την ύπαρξη των μαύρων οπών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και ανοίγει νέες προοπτικές για την έρευνα στο σύμπαν. Περισσότεροι από 200 ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ανατολική Ασία συμμετείχαν στο κοσμοϊστορικό διεθνές εγχείρημα.

Σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες, ο Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Η λογοτεχνία συχνά εμπνέει την επιστήμη και οι μαύρες οπές κεντρίζουν εδώ και χρόνια τα όνειρα και την περιέργειά μας. Σήμερα, χάρη στη συμβολή Ευρωπαίων επιστημόνων, η ύπαρξη μαύρων οπών δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική και μόνον έννοια. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη αποδεικνύει και πάλι πως η από κοινού καταβολή προσπάθειας με εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του αδιανόητου και στη διεύρυνση του ορίζοντα των γνώσεών μας.»

Η χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) παρείχε σημαντική στήριξη στο EHT. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) καθηγητής Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν ανέφερε: «Συγχαίρω τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έκαναν αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη και διεύρυναν τα σύνορα της γνώσης. Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιστήμονες οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη. Η τολμηρή προσέγγιση της ΕΕ για τη χρηματοδότηση τέτοιου τύπου ριζικά πρωτοποριακής βασικής έρευνας οδηγεί άλλη μια φορά σε επιτυχία. Δικαιώνει, επίσης, και πάλι τον στόχο του ΕΣΕ όσον αφορά τη χρηματοδότηση έρευνας υψηλού κινδύνου/υψηλού κέρδους.»

Η διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ Φρανς Κόρντοβα δήλωσε ότι «είναι μια τεράστια μέρα για την αστροφυσική. Βλέπουμε πλέον αυτό που δεν μπορεί να ειδωθεί. Οι μαύρες τρύπες έχουν εξάψει τις φαντασίες επί δεκαετίες. Έχουν εξωτικές ιδιότητες και είναι μυστηριώδεις για μας. Όμως, με περισσότερες παρατηρήσεις σαν τη σημερινή, αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους».

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Πέπη

Άλλο ΝΑΣΑ και άλλο ΜΑΣΑ

γεια σου

ρε αρχοντα

Ελένη

Α ρε τι μυαλά βγάζουν τα Σερρας!

Α ρε Αϊνστάιν

Ο Αϊνστάιν έχει βγει σωστός σε παρά πολλά έως τώρα... Στο μόνο που συνεχίζουμε σαν ανθρωπότητα να τον γράφουμε (αν και μας βοήθησε) είναι ο τρόπος ζωής μας... Εδώ προχθές ο ΑΓΕΕΘΑ βγήκε και για υποστηρίξει τη διάνοια των στρατιωτικών είπε μια φράση του Αϊνστάιν... Θα τρίζουν τα κόκαλα του....

...

Η μαύρη τρύπα ειναι το πέρασμα σε άλλο γαλαξία ηλιακό. Ένα πέρασμα που δε μπορεί να πραγματοποιηθεί από καμια υλη μέταλλο και κανένα ζωντανό οργανισμό. Είναι η ισορροπία μεταξύ διαφόρων γαλαξιών. Η μαύρη τρύπα απορροφά τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται κοντά σε αυτή κάνοντας την ύλη σε σκόνη.

Αρες μάρες κουκουνάρες...

Αυτά που γράφεις μόνο στο θολωμένο σου μυαλό υπάρχουν. 1ον πες μας τι είναι ο "γαλαξίας ηλιακός". 2ον για ποια "ισορροπία γαλαξιών" μιλάς. Που τα διάβασες αυτά? Π.χ. ο δικός μας γαλαξίας θα συγκρουστεί με τον γειτονικό μας γαλαξία Ανδρομέδα σε περίπου 3,75 δις χρόνια. Ωραία ισορροπία. 3ον Που διάβασες ότι οι μαύρες τρύπες είναι οι ηλεκτρικές σκούπες του σύμπαντος? Ε ψιτ και κάτι τελευταίο. Και η σκόνη...ύλη είναι. Από αύριο κιόλας ξεκίνα να βλέπεις αστρόνιο. Εχεις πολλά να μάθεις... Φιλικά στα λέω, γιατί εκτίθεσαι...

Εγώ απλά λέω

Κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να περάσουμε. το θέμα είναι αν ήμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που θα βρούμε από την άλλη πλευρά;

Ζορό

Τον Παππα ενημερώστε να στείλει διαστημόπλοιο

Sun-oo

Ελεος με το ΝΑΣΑ!!Το ανεφερες και σε αλλο αρθρο!! Δεν ειναι η ΝΑΣΑ,αλλος οργανισμος ειναι. Ψαξτε το λιγπ παραπανω... Δημοσιογραφια λεγεται... Τι ασχετα,ασχετων σχολια χριστε μου!

Μην το χαλας

Ρε φιλε μην τους την χαλας τωρα. Ακου δημοσιογραφια, καφενειο online ειναι. Τα σχολια ειναι ολα τα λεφτα.

Montazieros

Το μαραφέτι του Παππά θα πηγαίνει εκεί ή μέχρι το φεγγάρι θα φτάνει? Γιατί να μην μαζέψουμε υλικό και από κει για μια πιο πλέρια έρευνα του διαστήματος?

Παπας

Ακου ακροδεξιε φασιστα (μην το παιρνεις προσωπικα, ετσι εκφωνουμε ολους οσοι δεν ειναι δικοι μας αριστεροι) για να μαθαινεις, τα δικα μου διαστημοπλια που θα αγορασω με τα λεφτα σας θα πηγαινουν μεχρι μαυρη τρυπα μερια, θα παρνανε απο μεσα της και θα βγαινουν απο την αλλημερια σε αλλον γαλαξια, οπου και σε αυτον θα κυβερνανε στελεχη του Συριζα. Τελικα ειμαστε τα καλυτερα UFA kai παμε και παντου,

Υπέροχα

Βρήκαμε νέα πατρίδα. Μας μένει να φτιάξουμε ένα διαστημόπλοιο να χωράμε όλοι μέσα

Θραξ

Ας στειλει και ο Τσιπρας φωτό απο την τρύπα στο νερό που έχει κάνει...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης