NASA: Οι Μαύρες Τρύπες αποκαλύπτουν τα μυστικά τους - Η πρώτη πραγματική εικόνα

tripa_main

Δόθηκαν ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο - Αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών τηλεσκοπίων

Την πρώτη εικόνα μίας Μαύρης Τρύπας παρουσίασαν  σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου επιστήμονες σε συνεργασία με τη NASA, δίνοντας στη δημοσιότητα την πρώτη πραγνατική εικόνα, καθώς και απαντήσεις σε ένα από τα πιο σκοτεινά -κατά κυριολεξία- φαινόμενα του Σύμπαντος.

Πολλά τηλεσκόπια συνεργάστηκαν προκειμένου να συλλάβουν την πρώτη εικόνα μίας Μαύρης Τρύπας, παρουσιάζοντας στον κόσμο για πρώτη φορά την πραγματική εικόνα του μυστηριώδους φαινομένου, για το οποίο έχουν αναλυθεί δεκάδες σενάρια.

Οι ερευνητές είχαν στήσει οκτώ επιμέρους παρατηρητήρια σε τέσσερις ηπείρους για να δημιουργήσουν ένα σούπερ-τηλεσκόπιο.

«Τα αποτελέσματά μας δίνουν σαφή εικόνα για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που γίνεται ορατή για πρώτη φορά», επισημαίνει ο Αντον Τσένσους, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας «Max Planck» στη Βόννη.

«Η εικόνα αυτή είναι μια επιβεβαίωση της θεωρίας του Αϊνστάιν περί σχετικότητας», ανέφερε ο Καρλ Σούστερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας (IRAM), η οποία συμμετείχε στην μελέτη παρατήρησης.

Δείτε το live από τη NASΑ:

National Science Foundation/Event Horizon Telescope press conference


Οι Μαύρες Τρύπες είναι στην πραγματικότητα αόρατες, καθώς είναι τόσο πυκνές που απορροφούν οτιδήποτε εντός τους, ακόμη και το φως. Εφόσον λοιπόν δεν επιτρέπουν ούτε στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια, να εκλυθούν από μέσα τους, οι Μαύρες Τρύπες έως σήμερα αποτυπώνονταν μόνο μέσω καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Δηλαδή, κάποιος εικαστικός ή εικονογράφος μετέφερε σε εικόνα τις περιγραφές των επιστημόνων. Αυτή η πρακτική όμως ανήκει ήδη στην προϊστορία: Από σήμερα, 10 Απριλίου 2019, η ανθρωπότητα θα γνωρίζει πώς μοιάζουν στην πραγματικότητα οι Μαύρες Τρύπες.

Το πόσο σημαντική είναι η σημερινή αποκάλυψη, δεν πιστοποιείται μόνο από το παγκόσμιο και εξαιρετικά ζωηρό ενδιαφέρον. Οι Μαύρες Τρύπες είναι ένα από τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και ενδεχομένως μέσα τους κρύβουν το μυστικό της προέλευσης του κόσμου. Οπότε, κάθε πληροφορία που αφορά στην αληθινή τους φύση και την όψη τους, φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας.

Ο κομβικός ρόλος του Έλληνα καθηγητή Αστρονομίας και Φυσικής

Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα.

Η τερατώδης μαύρη τρύπα, στον γαλαξία Μessier 87, έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη) και βρίσκεται σε απόσταση 500 εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν -για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα- να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Γι' αυτό το σκοπό αυτό ανέπτυξαν τα σχετικά «τεστ» και κατέληξαν στη σημαντική διαπίστωση ότι ο Αϊνστάιν για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε, καθώς η εικόνα της μαύρης τρύπας τελικά ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν προηγηθεί με βάση τη θεωρία.

Αμέσως μετά τη σημερινή ανακοίνωση, ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός δήλωσε: «Το Τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μας επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά (σ.σ. της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 που φωτογραφήθηκε) επιβεβαιώνει τις ακριβείς προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σε αυτή τη θεωρία που έχει κλείσει ένα αιώνα. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης».

Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970 και πήρε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (1997) και υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και στο Ινστιτούτο Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ -μεταξύ άλλων διακρίσεων- έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (2005).

Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής. Οι έρευνές του εστιάζονται στον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε κοσμική κλίμακα, μελετώντας κυρίως τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων.

Ο κ. Ψάλτης ασχολείται με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του. Με την ερευνητική ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανέπτυξε τα τεστ της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, που το τηλεσκόπιο ΕΗΤ πραγματοποιεί. Επίσης έχει αναπτύξει αλγόριθμους προσομοίωσης σε υπολογιστές, που προέβλεψαν εκ των προτέρων πώς θα μοιάζουν οι πρώτες εικόνες από τις μαύρες τρύπες.

Εκτός από το ΕΗΤ, είναι μέλος στις επιστημονικές ομάδες των αποστολών LOFT του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και NICER της NASA, καθώς του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Βόννη.

black_hole03
Φωτογραφία από την παρουσίαση της Μαύρης Τρύπας στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα από τον Mareki Honma του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας
black_holes01
Η πρώτη εικόνα της Μαύρης Τρύπας από τη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Συμβουλίου ERC, στις Βρυξέλλες
hole434
Η Μαύρη Τρύπα που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια της επιχείρησης Horizon Telescope Collaboration, η οποία εντοπίστηκε στο κέντρο του γαλαξία M87
20967031
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Radboud του Ναϊμέγκεν, Heino Falcke αναλύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, τα ευρήματα για τη Μαύρη Τρύπα

Δηλώσεις των επιστημόνων


Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας που ελήφθη από το τηλεσκόπιο «Event Horizon Telescope-ΕΗΤ», χαιρετίστηκε σε όλο τον κόσμο ως μια σημαντική ανακάλυψη, που παρέχει οπτική πλέον απόδειξη για την ύπαρξη των μαύρων οπών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και ανοίγει νέες προοπτικές για την έρευνα στο σύμπαν. Περισσότεροι από 200 ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ανατολική Ασία συμμετείχαν στο κοσμοϊστορικό διεθνές εγχείρημα.

Σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες, ο Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Η λογοτεχνία συχνά εμπνέει την επιστήμη και οι μαύρες οπές κεντρίζουν εδώ και χρόνια τα όνειρα και την περιέργειά μας. Σήμερα, χάρη στη συμβολή Ευρωπαίων επιστημόνων, η ύπαρξη μαύρων οπών δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική και μόνον έννοια. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη αποδεικνύει και πάλι πως η από κοινού καταβολή προσπάθειας με εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του αδιανόητου και στη διεύρυνση του ορίζοντα των γνώσεών μας.»

Η χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) παρείχε σημαντική στήριξη στο EHT. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) καθηγητής Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν ανέφερε: «Συγχαίρω τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έκαναν αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη και διεύρυναν τα σύνορα της γνώσης. Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιστήμονες οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη. Η τολμηρή προσέγγιση της ΕΕ για τη χρηματοδότηση τέτοιου τύπου ριζικά πρωτοποριακής βασικής έρευνας οδηγεί άλλη μια φορά σε επιτυχία. Δικαιώνει, επίσης, και πάλι τον στόχο του ΕΣΕ όσον αφορά τη χρηματοδότηση έρευνας υψηλού κινδύνου/υψηλού κέρδους.»

Η διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ Φρανς Κόρντοβα δήλωσε ότι «είναι μια τεράστια μέρα για την αστροφυσική. Βλέπουμε πλέον αυτό που δεν μπορεί να ειδωθεί. Οι μαύρες τρύπες έχουν εξάψει τις φαντασίες επί δεκαετίες. Έχουν εξωτικές ιδιότητες και είναι μυστηριώδεις για μας. Όμως, με περισσότερες παρατηρήσεις σαν τη σημερινή, αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (117)

ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ! ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΤΟΥΝΤΙΟ!

Greek-American woman

Αν συγκρίνει κανείς τα σχόλια που γίνονται γι αυτή τη είδηση στις μεγάλες Αμερικανικές και Βρετανικές εφημερίδες ακόμη και στις tabloid με τα σχόλια τα δικά σας, διαπιστώνει τη χαμηλή πνευματική στάθμη των περισσότερων από σας που σχολιάζετε. Αντί να εστιάσετε στην επιστημονική αξία αυτής της είδησης, όπως κάνουν για παράδειγμα οι σχολιαστές στην Washington Post και στις άλλες ξένες εφημερίδες, εσείς αναλώνεστε σε ανοησίες περί μικροπολιτικής και άλλες παρόμοιες αερολογίες. Αν και λυπηρό για την Ελλάδα, με όρους εξέλιξης είναι απόλυτα κατανοητό, μιας και σε περιόδους κρίσης διαχρονικά σε όλες τις κοινωνίες το καλύτερο ανθρώπινο υλικό έφευγε σε άλλες χώρες αναζητώντας εκείνες τις ευκαιρίες που θα το βοηθούσαν να αναδείξει τις καλές του γενετικές του προδιαγραφές. Ετσι και στην Ελλάδα, το brain drain έχει κάνει ζημιά στη χώρα, μιας που έφυγε ο αφρός της Ελληνικής κοινωνίας και έμεινε πίσω μόνο η μούργα. Εδώ ταιριάζει μάλλον πολύ καλά η γνωστή ρήση του Albert Einstein '' The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.''

Αγαπητο ρεμαλι

Ποιος ηταν ο "αφρος" που εφυγε; οι αποφοιτοι των αει & τει που πηραν πτυχιο χαρη στα θεματα sos των κομματικων παραταξεων; αυτοι που απλα δεν καταφεραν να μπουν στο δημοσιο με καποιο βυσμα και μολις αλλαξουν τα κομματικα στην χωρα θα γυρισουν πισω τρεχοντας; για αυτο το brain drain μιλας φιλεναδα;

Isaak Asimov

Greek American woman δυστυχώς έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο...

wtf

Συριζοτρολακι αντε παρε το επιδομα σου τωρα και ζησε στη μιζερια σου που θα βαλεις στο στομα σου τον Νανοπουλο, ρε αμορφωτε! Σε πειραξε που σας στολισε κανονικα ετσι? Τι περιμενες δηλαδη, υπαρχει μορφωμενος και πολιτισμενος ανθρωπος που να μην σας τα χωνει βρε τενεκεδες? Αλλα ειπαμε, αφου δεν μπορειτε να φτασετε κατι, τοτε το γκρεμιζετε για να μην δειχνει ποσο κοντοι ειστε!

Μια χαζη ερωτηση

Αφου υποτιθεται ειναι αορατες οι μαυρες τρυπες, πως καταφεραν να τις φωτογραφησουν;

Alexandros Aslanidis

χονδρικα φιλε για να ξερεις: υπαρχει ενα σημειο οπου αν το περασει δε μπορει να δραπετευσει τιποτα απο τη μαυρη τρυπα,ουτε καν το φως. οποτε απο εκει κ μεσα ολα ειναι σκοτεινα. εκτος του σημειου αυτου η βαρυτικη ελξη απο τη μαυρη τρυπα εχει προσελκυσει νεφη και σκονη που στροβιλιζονται και εκπεμπουν ακτινοβολια. αυτο βλεπουμε εμεις επι της ουσιας.

σ

Σιγά το πράγμα. Η Θέα από το σπίτι μου είναι πολύ καλύτερη.

Ναι, ναι

στα οικονομικα της τσεπης μας να δειτε μαυρες τρυπες - οχι αστεια της νασα

Degobon

Μηπως γνωρίζει κάποιος αν οι μαύρες οπες μετακινουνται και αν υπάρχει κίνδυνος να ρουφηξει μια οπη το ηλιακό μας συστημα. Επίσης γνωρίζει κάποιος αν αυτή η ανακάλυψη θα έχει κάποια πρακτική εφαρμογή στη διαστημική σχετικά με τις διαγαλαξιακες αποστολές.

kk

Φυσικά μετακινούνται και κουβαλούν και ολόκληρο τον γαλαξία μαζί. Εμείς είμαστε στην άκρη του milky way για αυτό και ο ουρανός μας είναι (σχετικά) σκοτεινός με λίγα άστρα. Άρα είναι απίθανο να μας καταπιεί. Για να χρησιμοποιήσουμε την gravity assist της μαύρης τρύπας (που κάνουμε με πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος) θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε εκεί, πράγμα αδύνατο. Το φως θέλει 50.000 χρόνια για να φτάσει στο κέντρο, και σκέψου ότι τρέχει με την ταχύτητα του φωτός... Αλλά το στοίχημα είναι να καταλάβουμε κάποια πράγματα ώστε ίσως κάποτε να τα χρησιμοποιήσουμε σε μικρή κλίμακα.

Κακοπροαίρετος

Δύο μεγάλες μαύρες τρύπες υπάρχουν ! Η μεγαλύτερη του πασοκ και η δεύτερη της νδ ! Ότι περνάει τον ορίζοντα των γεγονότων τους εξαφανίζεται ! Μελέτες που έχουν γίνει λένε πως η μεγάλη τρύπα που λέγεται και Ν.Δ θα αρχίσει να ξεχρεώνει τα χρέη που έχουν μετά από 50 τρισεκατομμύρια έτη ! Αν δεν αλλάξει όνομα και την κάνει !

φάε μνημόνια και μην λες πολλά πολλά

και η μία αυτή που σ έκανε ο σύριζα ανάμεσα στα πόδια σου.

ε

Σιγά την τρύπα. Για αυτό τόσος λόγος; Έλεος.

Μου αρέσει που αναφωνεί και "έλεος" το βόδι... Περίμενες να έχει μέσα εικονίτσες της Κιμ Καρντασιάν να σου χαμογελάει και απογοητεύτηκες ε;

Η επιστημη εναν σκοπο και μονο υπηρετει αυτον του εμποριου των παντων

Μας δουλευουνε και γελανε και απο πανω, την εχουνε δει τρεντμεικερς οι απαντες επιστημονες αλλα φυσικα και οι δημοσιογραφοι και το συναισθημα του να καθοδηγεις τις μαζες με εσφαλμενα γεγονοτα συγκρινεται μ αυτο του απληστου που βλεπει οτι πιανει το συστημα του και μετα τη πρωτη αμηχανια του δινει και καταλαβαινει. Λοιπον τι μας δειχνουν ολη την ωρα ως διαστημικα επιτευγματα??? Φωτο απο κομπιουτερ ανιμεσον και μας τις δειχνουν ως και καλα πραγματικες

@

Είπε κάποιος γράφοντας μήνυμα στο κινητό του που αμέσως μετά το διάβασε ένας άλλος στην άλλη άκρη της γης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης