Έρευνα: Υδάτινος κόσμος ο Άρης πριν από 3,5 δισ. χρόνια

mars_main

Κερδίζει έδαφος το σενάριο να υπήρχε ζωή στον «κόκκινο πλανήτη» - Μεγάλη έρευνα σε 24 υπόγειες λίμνες - Ποια στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε νερό

Υπήρχε ζωή στον πλανήτη Άρη; Μήπως το ανθρώπινο είδος προέρχεται από τον «κόκκινο πλανήτη»; Πρόκειται για δύο ερωτήματα που απασχολούν επί δεκαετίες τους επιστήμονες, αλλά και πολύ κόσμο με υπαρξιακές αναζητήσεις ή και απλή περιέργεια για γνώση. Πρόκειται για ερωτήματα που σύντομα θα λάβουν απάντηση, καθώς η έρευνα στο υπέδαφος του Άρη από το Insight προχωρά με γρήγορα -για τα δεδομένα- βήματα.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα ομάδας επιστημόνων, πάντως, παρέχουν αποδείξεις ότι ο Άρης, πριν από 3,5 δισ. χρόνια, ήταν ένας «υδάτινος κόσμος». Ως εκ τούτου και με βάση τη λογική ότι όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή, ο «κόκκινος πλανήτης» είναι πολύ πιθανό, στο πολύ μακρινό αυτό παρελθόν, να έσφιζε από ζωή.

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί στις διαπιστώσεις τους. «Ο Άρης ήταν ένας υδάτινος κόσμος. Το κλίμα όμως άλλαξε και τα νερά οδηγήθηκαν στο υπέδαφος, σε μεγάλες υπόγειες λίμνες», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Francesco Salese.

mars1

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Σιαστημική Υπηρεσία. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση 24 κλειστών κρατήρων στην επιφάνεια του Άρη. Οι ενδείξεις που βρήκαν μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από νερό, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Στους μεγάλους αυτούς κρατήρες, με βάθος έως 4.000 μέτρα, εντοπίστηκαν σχηματισμοί που δημιουργούνται από υδάτινες μάζες, όπως κοιλάδες και κανάλια.

«Αυτές οι λίμνες υπήρχαν πριν από 3,5 δισ. χρόνια και πιθανότατα να ήταν σε σύνδεση με το ωκεάνιο δίκτυο του πλανήτη», τόνισε ο Gian Gabriele Ori, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, διότι στις πέντε από τις 24 υπόγειες λίμνες, εντόπισαν και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία δημιουργεί το νερό.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Τσιπρας Αλεξης

Θα σωσουμε τον πλανήτη με έναν νόμο και ένα αρθρο

George

Είναι θέμα της κοινωνίας και της πολιτείας να υποτάξει τα συμφέροντα, να βάλει κανόνες στη λειτουργία των αγορών και να σβήσει τη διαφθορά. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος. Το κόστος των αρνητικών συνεπειών πρέπει να πληρώνεται από αυτόν που τις προκαλεί ώστε αυτές να αντισταθμίζονται και να μην επιβαρύνονται οι ανυποψίαστοι φορολογούμενοι. Σε κάθε σύστημα πρέπει να συμβαίνει αυτό γιατί είναι θέμα δικαιοσύνης και όχι οικονομικού συστήματος. Κανόνες πρέπει να υπάρχουν παντού λοιπόν. Εξάλλου έχουμε δει τα αποτελέσματα και στην πρώην Σοβιετική Ένωση με το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και τα προβλήματα υγείας που αυτό προκαλεί ακόμη και σήμερα σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, χωρίς να καταβάλει ούτε ρούβλι για τα κόστη υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών που πλήττονται. Δεν μου λέει κάτι ότι μπορεί να λειτουργούσε μη κερδοσκοπικά, προς όφελος μόνο του της κοινωνίας τους, από τη στιγμή που δεν σεβάστηκαν τις κοινωνίες άλλων χωρών σκορπώντας το κόστος του ατυχήματος προς κάθε κατεύθυνση. Το προσωρινά φθηνό που θα το πληρώσουν αργότερα πολλοί άλλοι ανυποψίαστοι δεν μου λέει τίποτα. Το πραγματικό κόστος της παραγόμενης ενέργειας ήταν πολλαπλάσιο αλλά δεν είχε κοστολογηθεί. Ζούσαν σε έναν πλασματικό παράδεισο φθηνής ενέργειας. Δεν είναι λοιπόν το κέρδος ο εχθρός. Είναι η έλλειψη κοστολόγησης των αρνητικών συνεπειών και η μη απαίτηση είσπραξής της από την πηγή τους καθώς και η έλλειψη ασφάλισης κινδύνου. Αυτό ευτυχώς έχει αρχίσει να αλλάζει. Όπως για παράδειγμα με τα δικαιώματα CO2 που πρέπει να πληρώνουν όσοι εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου την ίδια στιγμή που τα εκπέμπουν. Αν τα χρήματα που εισπράττονται χρησιμοποιηθούν σωστά, τότε μπορούν πραγματικά να αναστρέψουν αυτές τις επιπτώσεις των εκπομπών. Η χρέωση στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης είναι άλλο ένα μέτρο που παίρνουν όλες οι χώρες. Έχουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμη βέβαια. Κλείνω όπως άρχισα. Είναι θέμα της κοινωνίας και της πολιτείας.

Shamir laser

Δεν είναι αυτήν εδω Γη ο πρώτος πλανήτης όπου έγινε η αρχή της ζωής στο σύμπαν και ίσως είμαστε αποτέλεσμα πολλαπλών συνεχειών και αποικισμών... Ίσως για αυτό να διαφέρουμε και φυλετικά και η αιτία των τόσο διαφορετικών ανθρώπινων φυλών να είναι διαστημική... Επειτα απο τον κορεσμό του οικοσυστήματος και της βιόσφαιρας που έχει προκληθεί σε αυτήν την Γη εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της βιομηχανικής του επανάστασης, ήδη αναζητούμε τον επόμενο εξωπλανήτη που θα φιλοξενήσει την συνέχεια των ειδών και θα χρειαστεί να ξανακατασκευάσουμε, όπως μπορεί να έκαναν οι μακρινοί μας διαστημικοί πρώγονοι, μια κιβωτό αστρόπλοιο με σπόρους και όλα τα είδη σε εμβρυακή μικροσκοπική μορφή για να τα σπείρουμε και να τα επαναδημιουργήσουμε στον επόμενο εξωηλιακό πλανήτη που ήδη αναζητούμε σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα... Τον τρόπο για το πως θα πάμε ίσως χρειαστεί να τον ψάξουμε στο παρελθόν και να βρούμε τον τρόπο που ήρθαμε εδώ και να ξαναεπανακτήσουμε την τεχνολογία που διαγράφηκε για την προστασία της φύσης, διότι φανταστείτε οτι εαν είχαμε αυτήν την τεχνολογία έδω, πριν χίλια χρόνια πόση ζημιά θα είχαμε κάνει στο οικοσύστημα της Γης... Αυτό λοιπόν θα χρειαστεί να ξανακάνουμε στον επόμενο πλανήτη, οπου όταν φτάσουμε εκεί θα πρέπει να καταστρέψουμε την κιβωτό μεταφοράς και να αποκρύψουμε την τεχνολογία που κατέστρεψε την Γη, σε αυτούς που θα γεννηθούν εκει, ούτως ώστε να ξεκινήσουν όλα απο το μηδέν και το φυσικό περιβάλλον του επόμενου πλανήτη να διατηρηθεί ανέπαφο και να καθυστερήσει οσο το δυνατόν, η βιομηχανική επανάσταση για να αργήσει να φτάσει η ώρα που και στην επόμενη αυτή Γη θα χρειαστούν την αναζήτηση του επόμενου εξωπλανήτη... Έπρεπε να φτάσουμε τον πλανήτη μας στην μόλυνση και στην καταστροφή για να το καταλάβουμε... Αποτελούμαστε και προερχόμαστε απο την αστερόσκονη κάποιας αστρικής supernova έκρηξης και στο τέλος της ζωής μας γινόμαστε ξανά αστερόσκονη, έπανω στον πλανήτη αυτόν που μας φιλοξενεί και περιφέρετε στο διάστημα σαν μια διαστημική κιβωτός, εντός του απείρου αυτού σύμπαντος... Κοιτάξτε το βράδυ ψηλά τον έναστρο ορίζοντα και αναρωτηθείτε...

George

Τη ζημιά στη γη την κάναμε όχι επειδή είχαμε τεχνολογία αλλά επειδή δεν είχαμε τη σωστή τεχνολογία. Ο υπερπληθυσμός είναι πρόβλημα και συμφωνώ.

@George

Η μοναδική σωστή τεχνολογία που φέρει εκατομμυρίων ετών ανάπτυξης και τελειότητας, είναι το οικοσύστημα και η γεωποίηση - οικοποίηση πλανητικών συστημάτων και οποιαδήποτε τεχνολογία επιβαρύνει τα παραπάνω, τότε είναι επιβλαβής... Για να δούμε? εαν με την τόση τεχνολογία που κατέχουμε, καταφέρουμε ποτέ να γεωποιήσουμε τον Άρη και να δημιουργήσουμε εκεί ένα αυτόνομο, αλυσιδωτής αλληλεπιδράσεως οικοσύστημα όπως αυτό που έχουμε εδώ, όπου για παράδειγμα τα έντομα είναι απαραίτητα για την επικονίαση των φυτών και όλα λειτουργούν σαν αλυσίδα και σαν καλοσυγχρονισμένο μηχανικό ρολόι, ,ώσπου εμείς σαν μαστροχαλαστές θελήσαμε να επέμβουμε τεχνολογικά για να βελτιώσουμε την ζωή μας, αλλά μπήκαν στην μέση τα συμφέροντα και το τελειοποιημένο αυτό ρολόι-φυσικό αυτόνομο περιβάλλον, αποσυγχρονίστηκε σε επικίνδυνο βαθμό για τον πλανήτη... Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό το πρόβλημα του πλανήτη δεν τους αφορά και δεν τους επηρεάζει άμεσα, παρά σε χιλιάδες χρόνια αργότερα. Σχεδόν όλοι δυστυχώς, έχουν δεδομένο ότι ο πλανήτης δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι όλα αυτά που αναφέρουν περί κλιματικής αλλαγής-υπερθέρμανσης κλπ. οτι είναι συνωμοσία των κρατών για να επιβάλουν πράσινους φόρους και των εταιρειών για να πωλούν ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες και άλλα σχετικά εμπορεύματα πράσινης τεχνολογίας και έτσι σωστή τεχνολογία θα είναι πολλή δύσκολο να υπάρξει

George

Όλες οι χώρες το έχουν πάρει χαμπάρι, ακόμη κι ο σκληρός Τραμπ, ασχέτως του πως θέλει να εμφανίζεται για να πουλάει σανό στους εγχώριους petrolheads για να τους έχει με το μέρος του. H κυβέρνησή του κάνει πολλά βήματα υπέρ της πράσινης πολιτικής αλλά δεν θέλουν να το διαφημίζουν. Το 2050 έχει αποφασιστεί να σταματήσει εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων (και πιστεύω και των πλαστικών) στη γη. Δεν ξέρω αν είναι ήδη αργά κι αν έχουμε ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή, αλλά τουλάχιστον οι χώρες όλες το έχουν καταλάβει, οπότε, αν τελικά είναι αναστρέψιμο το φαινόμενο, υπάρχει ελπίδα.

@George

Για όσο καιρό βρισκόμαστε στάσιμοι στον πολιτισμό τύπου μηδέν απο την κλίμακα Καρντάσεφ και όσο ο πολιτισμός μας βασίζετε στο χρηματοοικονομικό μοντέλο, τα συμφέροντα θα υπερτερούν των προσπαθειών για μετάβαση σε πράσινες πολιτικές και στην οικολογία και εαν γίνει κάτι θα γίνει όταν πια θα είναι πολύ αργά για την ανάκαμψη του πλανήτη. Το οικονομικό μοντέλο πολιτισμού θα δώσει σημασία μόνο όταν το πρόβλημα φτάσει σε ολονών τις πόρτες, αλλά τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Κατά την γνώμη μου ο πλανήτης αυτήν την στιγμή για να επανακάμψει, χρειάζετε ολικό φορμάτ με άμεση μετάβαση σε πολιτισμό τύπου ένα, που δεν βασίζετε στην οικονομία και αυτός ο πολιτισμός έχει ήδη σχεδιαστεί απο τον αείμνηστο Jacque Fresco που σχεδίασε τον πολιτισμό Venus project, όπου εκεί όλοι εργάζονται για το καλό του πλανήτη και το καλό όλων, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και το χρήμα δεν υπάρχει ούτε σε φυσική ούτε σε ηλεκτρονική μορφή και έτσι αυτομάτος δεν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, ούτε ταξικές διαφορές, ούτε και οικονομικού τύπου εγκληματικότητα. Δεν γνωρίζω ποιος ανακάλυψε το οικονομικό μοντέλο που έχουμε σήμερα, αλλά πιστεύω οτι η ανακάλυψη αυτή έφερε την αρχή του τέλους αυτού του πλανήτη που μετρά χιλιάδες χρόνια φυσιολογικής ζωής και μέσα στον τελευταίο και μόνο αιώνα οικονομικής ανάπτυξης μετράει αντίστροφα για την ημερομηνία λήξης της βιόσφαιρας του, με κατάληξη να καταντήσει σαν τον Αρη, άλλος ένας ξερός περιπλανώμενος βράχος στο αχανές διάστημα, που εαν κάποτε κάποιοι καταφέρουν να μετακομίσουν στην ευρώπη του Δία η στον Εγκέλαδο του Κρόνου, οι μακρινοί τους απόγονοι θα διαβάζουν στο Κρόνιο Πρώτο Θέμα, οτι η Γη κάποτε ήταν υδάτινος κόσμος... Προτρέπω όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη αυτού να πάρουν μια ιδέα απο το 48λεπτο ντοκιμαντέρ στο youtube με τίτλο: Paradise or oblivion όπου μπορούν να το δούν και με ελληνικούς υπότιτλους αφού είναι μεταφρασμένο σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. Ο Jacque Fresco στο ντοκιμαντέρ αυτό δείχνει τον πολιτισμό τύπου ένα της κλίμακας Καρντάσεφ και έχει ήδη βραβευτεί απο τον οργανισμό ηνωμένων εθνών- ΟΗΕ στο βίντεο με τίτλο: NOVUS Summit at United Nations presents Jacque Fresco award for city design

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aristoteleio-logo-gr

Πάντως αργεί να βγει στην αγορά, καθώς συνήθως απαιτείται τουλάχιστον μια δεκαετία, μέχρις ότου τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε υπερυπολογιστές να φτάσουν σε οικιακούς υπολογιστές

8