Προσεδαφίστηκε με επιτυχία το Insight στον Άρη: Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα

nasa-insight_main01

Η πρώτη φωτογραφία που έστειλε - Με χειροκροτήματα, δάκρυα και αγκαλιές υποδέχτηκαν οι επιστήμονες το πρώτο σήμα - Αποστολή του υπερσύγχρονου διαστημοπλοίου της NASA είναι να χαρτογραφήσει το υπεδάφος του «Κόκκινου πλανήτη»

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα...». Πενήντα χρόνια μετά την ιστορική φράση του αστροναύτη Νηλ Άρμστρονγκ και την πρώτη φορά που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι, η ανθρωπότητα πετυχαίνει έναν ακόμη άθλο. Να μεταδόσει ζωντανή εικόνα από τον πλανήτη Άρη και την προσεδάφιση του διαστημοπλοίου Insight. Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα θα βρεθεί σε ζωντανή σύνδεση με τον «Κόκκινο Πλανήτη». Είναι η πρώτη φορά, που άπαντες, μέσω της διαδικτυακής τεχνολογίας, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τυην πραγματική εικόνα ενός πλανήτη, ενδεχομένως της επόμενης ανθρώπινης αποικίας στο Διάστημα.

Σκοπός του είναι να χαρτογραφήσει το εσωτερικό του πλανήτη όπως και την σεισμική του δραστηριότητα.

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (τότε είχε στείλει το ρομποτικό όχημα «Curiosity»).
touchdown-1024x580

Στις 22:00 ώρα Ελλάδος η προσεδάφιση

Έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας σχεδόν επτά μηνών, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε στον 'Αρη, έχοντας διασχίσει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη, επιβεβαίωσε η Nasa από το κέντρο της στην Πασαντίνα στην Καλιφόρνια.

Πριν από λίγο το InSight Έστειλε την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι. Οι μηχανικοί και επιστήμονες της Nasa ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

Η πρώτη φωτογραφία που έστειλε το Insight από την επιφάνεια του «Κόκκινου πλανήτη»: 

fisrstΔείτε το βίντεο τη live μετάδοση της NASA την ώρα της προσεδάφισης: Για τους επιστήμονες η σημερινή αποστολή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Κόκκινου Πλανήτη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Ύστερα από ένα ταξίδι 484 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με ταχύτητα 19.800 χλμ. την ώρα, το επιστημονικό σκάφος «InSight» (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) θα μειώσει την ταχύτητά του μόλις στα οκτώ χιλιόμετρα την ώρα (την ταχύτητα που ένας άνθρωπος κάνει τζόκινγκ) και θα επιχειρήσει «μαλακή» προσεδάφιση στον πλανήτη.

Η όλη διαδικασία προσεδάφισης θα διαρκέσει λιγότερο από επτά αγωνιώδη λεπτά, με τους μηχανικούς της NASA να τα αποκαλούν τα «εξίμισι λεπτά του τρόμου», στη διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να κάνουν κάτι, παρά να προσεύχονται ότι έχουν προγραμματίσει σωστά τις κινήσεις του ρομποτικού σκάφους και ότι δεν θα προκύψει κάποιο απρόοπτο.
Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, η διαστημοσυσκευή θα ανοίξει τα ηλιακά της πάνελ για να τροφοδοτείται με ενέργεια,αφού οι μπαταρίες της φθάνουν μόνο για μια αρειανή μέρα, καθώς επίσης κι ένα ρομποτικό βραχίονα.
Η επιβεβαίωση ότι η διαδικασία αυτή στέφθηκε με επιτυχία, θα έλθει με καθυστέρηση μερικών ωρών από τους δορυφόρους "Mars Odyssey" και MRO που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη και θα πετάνε πάνω από το σημείο προσεδάφισης δύο φορές μέσα στη μέρα. Μόνο τότε η NASA θα επιβεβαιώσει ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.
PIA22316

Χαρακτηριστικά του διαστημικού γεωλογικού εργαστηρίου

Το «InSight» ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής και όχι κινούμενος όπως τα ρόβερ που ήδη υπάρχουν στον «Κόκκινο» Πλανήτη.
Το ταξίδι του στο Διάστημα έχει ξεκινήσει από τις 5 Μαΐου. Ο τελικός προορισμός του είναι μία τεράστια επίπεδη έκταση του πλανήτη 'Αρη, γνωστή ως «Elysium Planitia», μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον 'Αρη».

Από στάσιμη θέση, το «InSight» θα αρχίσει την χαρτογράφηση της «καρδιάς» του Κόκκινου Πλανήτη» μετά από περίπου τρεις μήνες, χρονικό διάστημα απαραίτητο για να δοκιμασθούν και να τεθούν σε λειτουργία τα επιστημονικά του όργανα.

Τα τελευταία στοιχεία της NASA δείχνουν ότι οι αμμοθύελλες που επικρατούσαν στον πλανήτη επί μήνες, έχουν πλέον ηρεμήσει και στην περιοχή προσεδάφισης είναι τα πράγματα ήρεμα.

Η προσεδάφιση ποτέ δεν είναι εύκολη στον Κόκκινη Πλανήτη, όπου μέχρι σήμερα σχεδόν δύο στις τρεις αποστολές έχουν αποτύχει. Η πιο πρόσφατη αποτυχία ήταν του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το 2016 με το σκάφος «Σκιαπαρέλι» που συνετρίβη λόγω τεχνικού σφάλματος.
PIA22100-16-1024x576

Το «InSight» είναι εφοδιασμένο με:

- μία κάψουλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες έως 1.500 βαθμούς Κελσίου που αναπτύσσονται κατά τη διάσχιση της αρειανής ατμόσφαιρας λόγω τριβής,
- μ' ένα αλεξίπτωτο που θα ανοίξει σε ύψος 12 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. καθώς και
- με μικρούς πυραύλους που τεθούν σε λειτουργία σε ύψος 1.200 μέτρων για να φρενάρουν και να καθοδηγήσουν ομαλά την κάθοδο.

Το κόστος της αποστολής αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και, από αυτά, σχεδόν για το 20%, έβαλαν το χέρι στην τσέπη οι Ευρωπαίοι.

Το μεγαλύτερο μέρος του «InSight» κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία «Lockheed Martin Space». Ωστόσο, οι αισθητήρες και ο σεισμογράφος του, που θα ανιχνεύουν τις δονήσεις και τα σεισμικά κύματα στο εσωτερικό του, είναι βρετανικής και γαλλικής κατασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ (94)

σοβαρα τωρα

υποτίθεται ότι ηταν θεμα λιγων μηνων η πρωτη επανδρωμενη αποστολή για δημιουργια αποικιας κτλ κτλ, κ τωρα χειροκροταμε που στειλαμε αλλξη μια κατσαρολα με κεραιες???? μετα λεμε ότι μονο ο τσιπρας μοιραζει σανο.... κανω καπου λαθος??? περισυ μαζευαν κ ταχα συμμετοχες για το ταξιδι στον Αρη λες κ ηταν οντισιόν για καλλιστεία κ τωρα παλι κατσαρολα ρε γμτ????

Και λοιπόν;

Από πότε μια επιτυχής προσγείωση ενός διερευνητικού σκάφους - γεωλογικού εργαστηρίου, θεωρείται επίτευγμα....ιστορικής σημασίας για την ανθρωπότητα ;;; Τα καταφέρατε, μπράβο, αλλά σταματήστε να κάνετε την μπάμια αγγούρι και μην μας τα παραζαλίζετε με το κατόρθωμα σας. Το κακό που προξενείται από την χώρα σας στη Γη, είναι απειρότερης ιστορικής σημασίας. Προσκυνείστε λοιπόν ναρκισσιστικά το αγγούρι σας μόνοι σας, και παρατάτε μας. Έχουμε άλλα προβλήματα.

kleopas

Σιγά το πράγμα. Αφού μοιραστεί το πλεόνασμα ο δικός μας ο διαστημικός Παπάς θα εκτοξεύσει διαστημοπλοιο για τον ΠΑΟΚ. Γιατί όπως δήλωσε ο Άρης είναι εύκολος για αυτό τον επέλεξε ο συνάδελφός της NASA, ο ΠΑΟΚ είναι δύσκολος για αυτό θα πάμε εμείς. Το σκάφος θα οδηγεί συγγενικό του πρόσωπο ή καθαριστρια και θα επιβαίνει εκπρόσωπος του Ρουβίκωνα και ένας επενδυτής λαθρομετανάστης.

AA

Τα σχολια εδω εχουν δικιο αυτο ειναι ενα ψεμα που ζουμε αφου το λεει ο εξυπνοτερος λαος του κοσμου

Mg1

Οι άλλοι πάνε στον Άρη και μεις με κυβέρνηση και υποστηρικτές της ,που ζουν σε ... παράλληλο σύμπαν , πάμε για .... βρούβες!...

αχαχα

Σας μαθαμε ... γενικα τα τελευταια 2 χρονια το εχετε παρακανει λιγο με τα πολλα ψεματακια που βγαζεται προς τα εξω,αλλα τουλαχιστον σας εχουν παρει χαμπαρι

Mgtow

Χαχαχ ρε κομπλεξικοί Ελληναίοι, δηλαδή είναι ή δεν είναι συνομωσία/ψέμα/στούντιο, από πού και ως πού να το ξέρετε εσείς οι πεμπτοκοσμικοί που πριν λίγο πήρατε το μπάρμπα "που ασχολείται με αυτά" να τον ρωτήσετε αν όντως ισχύει ότι ο Τσίπρας διορίζει μπας και σας χώσει και εσάς σε καμιά θέση σε κανένα κυλικείο; Πείτε του πατέρα σας να πληρώσει κανένα φόρο σας, κανένα τέλος κυκλοφορίας για το σμαρτάκι που σας αγόρασε, και αφήστε τις εξυπνάδες με το τι κάνανε και δεν κάνανε οι Αμερικάνοι και οι δυτικοί. Αυτά είναι θέματα που πάνε την ανθρωπότητα μπροστά, και αφοράνε ανεπτυγμένα, οργανωμένα δυτικά κράτη, καμία σχέση με αριστερόστροφα μπάχαλα όπως το δικό σας καλή ώρα. Κράτη όπου η εργασία και η μόρφωη προωθούνται, όχι οι πορείες, οι ξυλοδαρμοί, οι καταλήψεις, το σπάσιμο ΑΤΜ, η καταστροφή δημόσιας ή/και ιδιωτικής περιουσίας, όπως στο δικό σας αριστεριστάν. Όπως πάντα, εσάς τους άξιους απόγονους των αρχαίων Ελλήνων, σας νοιάζει μόνο ο εμφύλιος του πληκτρολογίου, αριστερά εναντίον δεξιάς, και ποιος θα καταφέρει να γίνει ο πιο ανθέλληνας από όλους. Κορόιδα. Κατσαπλιάδες γραφικοί. Και όλα αυτά ενώ η χώρα σας ψοφάει. Αιώνιοι Ελληναράδες.

Κλείστο χάχα

Με ποιο δικαίωμα μιλάς εσύ για κόμπλεξ, όταν απ' την πάρτη σου αναδύεται η γνωστή παλιά καλή κομπλεξίλα του κερατά; Η κομπλεξίλα της εμφυλιοπολεμικής αντιαριστερίλας, που με θράσος μας τρίβει στα μούτρα αριστερούλικο εμφυλιοπολεμικό οπαδισμό, τη στιγμή που η Δυτικόγλυφη και Ανθελληνέϊκη παρτάρα σου είναι τίγκα από δαύτον; Μας καβάλησες κι' όλας συλλήβδην σε "σμαρτάκια" των οποίων μόνιμος τροφοδότης είναι ο...μπαμπάς, και μας μιλάς θρασύτατα για εμφύλιο του πληκτρολογίου, όταν απ' τον δικό σου αντίστοιχο αναδύεται η χειρότερη ανάλογη μπόχα και δυσωδία ;;; Δεν κόβεις την υβριστική αυτοϊκανοποίηση καλύτερα να δεις τα δικά σου τα χάλια; Εσύ είσαι το κορόϊδο βλάκα που αυτοταμπελιάζεσαι εθελοντικά με ότι βρίζεις, αλλά απ' την άλλη όμως γωνιά της πολιτικής σαπίλας που την σιχαθήκαμε ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ. Και όσο για τα ψέματα και τις συνωμοσίες, άντε ψάξε αστοιχείωτε καράβλαχε να δεις από ποια Δυτική τρύπα ξετρύπωσαν πρώτα, και μετά έλα πάλι να μας τα φορτώσεις στην καμπούρα υπό την μορφή ενός κόμπλεξ που βρίζει την....μεγαλοσύνη των Δυτικών επιτευγμάτων. Ξέρεις ποια μεγαλοσύνη έτσι; Εκείνη που τροφοδοτούσε και τροφοδοτεί τους αποκεφαλιστές με όπλα και χημικά, εκείνη που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, εκείνη που έχει μεταβάλλει την Ευρώπη σε οικονομικό Ναζιστικό στρατόπεδο. Στρατόπεδο που η πάρτη σου είναι πανευτυχής εκεί μέσα. Ε...κόβε λάσπη από δω και τράβα εκεί χάχα. Σας έχουμε σιχαθεί και εσάς και τους άλλους.

Βενεζουέλα της Ευρώπης 🇬🇷

Τι να μας πουν τα Αμερικανάκια... Η ελληνική διαστημική υπηρεσία του Παππά, σύντομα θα στείλει αποστολές σε άλλους γαλαξίες! 😂

Νεμο

Τσιπρας: "Θα ήθελα να συγχαρώ τους φίλους Αμερικανούς για τη νέα διαστημική επιτυχία τους αφού μετά από το φεγγάρι και τη σελήνη έχουν κατακτήσει και τον Άρη"

Συνωμοσιολόγος

Κάτσε να το πάρουν χαμπάρι οι ντόπιοι και να δεις για πότε θα το κάνουν βίδες. Και μετά θα μας πουλάει παραμύθια η ΝΑΣΑ για τεχνικά προβλήματα. Υ.Γ Εννοείται ότι τρολάρω..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kristina

H αστροναύτης θα παρατείνει την παραμονή της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έως το Φεβρουάριο του 2020, πράγμα που θα της επιτρέψει να καταρρίψει το ρεκόρ των 288 ημερών της συμπατριώτισσας της Πέγκι Γουίτσον

1
molecule

Το εν λόγω μόριο σχηματίστηκε περίπου 100.000 χρόνια μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» - H «υπογραφή» του ανιχνεύθηκε στον γαλαξία μας με τη βοήθεια του μεγαλύτερου στον κόσμο αερομεταφερόμενου επιστημονικού εργαστηρίου

20
asteroid-mesa

Ο αστεροειδής «2019 GC6», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τροχιάς του, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο στο μέλλον, καθώς δεν αποκλείεται τελείως μια διασταύρωση του με τον πλανήτη μας