Ένα ποδοσφαιρικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τύπου «Facebook», στο οποίο μέλη θα είναι μικροί ποδοσφαιριστές και οι ακαδημίες τους, αλλά και «σκάουτερ» (κυνηγοί ταλέντων) από ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, θέτει σε λειτουργία η εταιρεία Sportscout, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η καινοτόμα ιδέα παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια των «Ημερών Καινοτομίας», που διοργανώνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, παρουσιάζοντας τα project επιτυχημένων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (start-up).
'Οπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Nίκος Σφίγγος της SportsScout, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου 150.000 παιδιά είναι εγγραμμένα σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, αλλά τα ταλέντα ιδίως της ελληνικής περιφέρειας δεν προβάλλονται, η νέα εφαρμογή -που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στην 78η ΔΕΘ, στο περίπτερο της Google- φιλοδοξεί να αναδείξει τους επόμενους σταρ του ποδοσφαίρου. Στο μέλλον μάλιστα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύσει και σκάουτερ μεγάλων ξένων ομάδων, λέει.
Πώς λειτουργεί; Οι μικροί ποδοσφαιριστές αποκτούν «κλειστά» προφίλ (καθώς είναι ανήλικοι, κάτω των 18), τα οποία θα μπορούν να δουν μόνο οι ίδιοι, οι γονείς και προπονητές τους, αλλά και ενδιαφερόμενοι κυνηγοί ταλέντων. Στα προφίλ αυτά, θα υπάρχουν στατιστικές για εργομετρικά τεστ πεδίου και για τη διαχρονική πορεία κάθε αθλητή, αλλά και ποδοσφαιρικό portfoliο για κάθε συμμετέχοντα, με φάσεις από βίντεο που θα παρέχουν οι ακαδημίες.
«Ψάχνω επιθετικό με αριστερό σουτ»
Οι «σκάουτερ» πάλι, θα μπορούν ν' αναζητούν τους ποδοσφαιριστές βάσει κριτηρίων. Αν, π.χ., ψάχνουν για έναν επιθετικό που σουτάρει με το αριστερό κι έχει μεγάλο άλμα, η αναζήτηση θα «επιστρέψει» τα προφίλ όλων των παιδιών με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε ο κυνηγός ταλέντων να έρθει σε επαφή με τους προπονητές και τους γονείς τους για τα περαιτέρω.