Ο εντυπωσιακός θάνατος ενός άστρου όπως τον είδε το τηλεσκόπιο James Webb

Ο εντυπωσιακός θάνατος ενός άστρου όπως τον είδε το τηλεσκόπιο James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο έστρεψε τις κάμερες του στο Νεφέλωμα του Δακτυλίου και μας έδειξε ποια μπορεί να είναι η εικόνα του Ήλιου μας μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα 

ring_nebula_1
Την απόκοσμη ομορφιά που έχουν οι τελευταίες φάσης της ζωής ενός άστρου κατέγραψε το τηλεσκόπιο James Webb δίνοντάς μια εικόνα από το μέλλον του Ήλιου σε περίπου 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Το τηλεσκόπιο στράφηκε προς το Νεφέλωμα του Δακτυλίου, ένα γνωστό αντικείμενο στον αστερισμό της Λύρας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.600 ετών φωτός από τη Γη.

ring_nebula_1
ring_nebula_2
Ένα από τα άστρα στο κέντρο του νεφελώματος
ring_nebula_3
Λεπτομέρεια από το νεφέλωμα


Κλείσιμο
Το νεφέλωμα σχηματίστηκε όταν ένα ετοιμοθάνατο αστέρι εκτόξευσε μεγάλο μέρος της ύλης του στο Διάστημα, δημιουργώντας χρωματιστά δαχτυλίδια, φυσαλίδες αερίων που διαστέλλονται και λεπτεπίλεπτα νέφη, αναφέρει ο Guardian.

Τα νεφελώματα αυτά ονομάζονται πλανητικά νεφελώματα, όρος κατάλοιπο από τις πρώτες ημέρες της αστρονομίας, όταν οι αστρονόμοι με αδύναμα τηλεσκόπια που είχαν πίστευαν ότι έμοιαζαν με άστρα και τους πλανήτες τους.

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου (Nircam), δείχνουν τη δομή του νεφελώματος, αλλά και την εσωτερική περιοχή γύρω από τον λευκό νάνο στο κέντρο.

Οι πολύχρωμες ζώνες δημιουργούνται από χημικά στοιχεία που εκπέμπουν φως σε διαφορετικά μήκη κύματος. Τα χρώματα δεν είναι  φυσικά, ό,τι δηλαδή θα βλέπαμε με γυμνό μάτι.

Μια παρόμοια εικόνα θα έχει και ο Ήλιος, όταν προς το τέλος της ζωής του θα διασταλλεί και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί ώστε να γίνει ένας λευκός νάνος.




Ειδήσεις σήμερα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Μετά τη θερμή εισβολή έρχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Πώς θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου – Διαβάστε τις εγκυκλίους


Βίντεο: Τραγωδία στις ΗΠΑ - 42χρονος πνίγηκε σε ποτάμι προσπαθώντας να σώσει τα παιδιά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης