Παράνομο το ChatGPT στην Ιταλία γιατί παραβιάζει προσωπικά δεδομένα

Παράνομο το ChatGPT στην Ιταλία γιατί παραβιάζει προσωπικά δεδομένα

Η δημοφιλής εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που χρηματοδοτεί η Microsoft συγκεντρώνει μαζικά στοιχεία, χωρίς αυτό να δικιολογείται νομικά, υποστηρίζει η ιταλική αρχή

ChatGPT
Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στη Δύση που απαγόρευσε την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, επικαλούμενη την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή.

Η αρμόδια αρχή της χώρας θα ελέγξει και αν η εφαρμογή τηρεί τον κανονισμό της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR). Όπως εξήγησε, στις 20 Μαρτίου είχε γίνει γνωστή μια διαρροή που αφορούσε συνομιλίες χρηστών

Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, αναφέρει η αρχή, για να δικαιολογηθεί «η μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για την εκπαίδευση των αλγορίθμων» πάνω στους οποίους βασίζεται η πλατφόρμα.

Επιπλέον δεν υπάρχει τρόπος για να πιστοποιηθεί η ηλικία των χρηστών. Το ChatGPT, λέει ακόμη, «εκθέτει τους ανήλικους σε απόλυτα ακατάλληλες ερωτήσεις σε σχέση με την ανάπτυξη και την αντίληψή τους». Να σημειωθεί ότι το Bard, η αντίστοιχη εφαρμογή της Google είναι ανοιχτό μόνο σε χρήστες άνω των 18 ετών.

Κατά την ιταλική αρχή η OpenAI είχε 20 ημέρες για να ανταποκριθεί στα σημεία που της τέθηκαν, διαφορετικά μπορεί να της υποβληθεί πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ ή 4% των ετήσιων εσόδων.

Η εφαρμογή ChatGPT, που δημιούργησε η εταιρεία OpenAI με χρηματοδότηση από τη Microsoft, μπορεί να απαντά σε ερωτήματα, ακόμη και να μιμείται στυλ γραφής. Βασίζεται σε κείμενα από το Διαδίκτυο όπως ήταν το 2021.

Κλείσιμο
Η Microsft σταδιακά ενσωματώνει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing και στις εφαρμογές του Office.

Ωστόσο, για το ChatGPT και άλλες παρόμοιες εφαρμογές υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις προκαταλήψεις ή την απειλή για εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Μόλις αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες προσωπικότητες του χώρου της τεχνολογίας, μεταξύ τους και ο Έλον Μασκ, ζήτησαν να «παγώσει» για λίγο η ανάπτυξη των εφαρμογών για να σταθμιστούν οι χρήσεις.



Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακιστέοι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που σχεδίαζαν χτύπημα στου Ψυρρή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όπλα αντί τροφίμων - Με ποια ανταλλάγματα έδωσαν τα χέρια Πούτιν και Κιμ

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους - Κριτήρια, αιτήσεις, δικαιολογητικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης