NASA: Το Curiosity καταγράφει σύννεφα πάγου διοξειδίου του άνθρακα στον ουρανό του Άρη - Δείτε βίντεο

NASA: Το Curiosity καταγράφει σύννεφα πάγου διοξειδίου του άνθρακα στον ουρανό του Άρη - Δείτε βίντεο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων τα σύννεφα βρίσκονται σχεδόν 80 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, ενώ λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας σε αυτό το ύψος, η  η NASA εκτιμάει οτι είναι φτιαγμένα από πάγο διοξειδίου του άνθρακα σε αντίθεση με τα σύννεφα πάγου νερού, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο

Curiosity_Rover
Το απίστευτο βίντεο του ουρανού του Άρη που δείχνει σύννεφα καταγράφηκε από το ρόβερ Curiosity της NASA. Ωστόσο τα σύννεφα του «κόκκινου» πλανήτη αντί να είναι από νερό όπως στη Γη, αποτελούνται από πάγο διοξειδίου του άνθρακα λόγω του ύψους στο οποίο βρίσκονται.

Τα σύννεφα του Άρη  διακρίνονται αμυδρά στην ατμόσφαιρα, επομένως απαιτούνται ειδικές τεχνικές απεικόνισης για να φανούν και να καταγραφούν σε βίντεο όπως αυτό των οκτώ δευτερολέπτων, που τραβήχτηκε από το Curiosity την 3.325η Αρειανή ημέρα, ή sol, της αποστολής του rover.



Σε ένα απόσπασμα, σκιές από τα σύννεφα φαίνονται να... κινούνται στο έδαφος, ενώ το άλλο καταγράφει τα σύννεφα στον ουρανό ακριβώς πάνω από το Curiosity.

Κλείσιμο
Martian_clouds3
Martian_clouds4


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων τα σύννεφα βρίσκονται σχεδόν 80 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, ενώ λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας σε αυτό το ύψος, η η NASA εκτιμάει οτι είναι φτιαγμένα από πάγο διοξειδίου του άνθρακα σε αντίθεση με τα σύννεφα πάγου νερού, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.



Η αποστολή Curiosity διευθύνεται από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, το οποίο διαχειρίζεται η Caltech στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Το Curiosity προσγειώθηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012 και έκτοτε περιφέρεται γύρω από τον κρατήρα Gale συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα πετρωμάτων κάνοντας αναλύσεις επιτόπου με το φορητό χημικό εργαστήριο του.

Martian_clouds_1
Martian_clouds2
Martian_clouds5


Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία

MasterChef: Έντονη συγκίνηση στην αποχώρηση του Χριστόφορου Κατσιανά - Δείτε βίντεο

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Διέκοψα εγκυμοσύνη» αποκαλύπτει η μητέρα - Τι λέει ο πατέρας (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης