Google Doodle - Grotte Chauvet: Σπήλαιο Σοβέ από τη Google - 26η επέτειος από την ανακάλυψή του

Google Doodle - Grotte Chauvet: Σπήλαιο Σοβέ από τη Google - 26η επέτειος από την ανακάλυψή του

Ανακάλυψη Σπηλαίου Σοβέ (Chauvet-Pont-d'Arc Cave) - Δείτε το doodle της Google -Τι πρέπει να ξέρετε για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO

google_doodle_cove_spilaio
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο Σπήλαιο Σοβέ (Chauvet-Pont-d'Arc Cave).

Η ανακάλυψη του Σπηλαίου Σοβέ αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Το Σπήλαιο αποτελεί σημαντικό προϊστορικό μνημείο, γι' αυτό και η Google αποφάσισε να το τιμήσει με Doodle την 18η Δεκεμβρίου, 26 χρόνια μετά την ανακάλυψή του.

Το σπήλαιο Σοβέ είναι σπήλαιο της νότιας Γαλλίας στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ και περιέχει μερικά από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα τοιχογραφιών στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 1994 και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως, έχοντας χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO τον Ιούνιο του 2014.

Διαβάστε τα πιο ενδιαφέροντα Google Doodle ΕΔΩ

Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες τοιχογραφίες ζώων, που απεικονίζουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη, κάποια από τα οποία δεν έχουν συναντηθεί σε άλλες τοιχογραφίες της εποχής των παγετώνων. Αντί να περιορίζονται στην απεικόνιση των γνωστών φυτοφάγων της εποχής όπως άλογα, βοοειδή και μαμούθ, οι τοίχοι του σπηλαίου επίσης έχουν αναπαραστάσεις λεονταριών, πάνθηρων, αρκούδων και υαίνων.

Οι τοιχογραφίες του φέρονται να φιλοτεχνήθηκαν πριν από 36.000 χρόνια, ενώ το Σπήλαιο παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια μετά από πτώση βράχων.

Ανακάλυψη Σπηλαίου Σωβέ | 26η επέτειος από την ανακάλυψη του Σπηλαίου Σωβέ
Κλείσιμο

Στις 18 Δεκεμβρίου 1994, τρεις σπηλαιολόγοι,οι Ζαν-Μαρί Σοβέ, Ετελιέτ Μπρινέλ και Κριστιάν Ιλέρ, εξερευνούσαν την περιοχή Αρντές της νότιας Γαλλίας, όταν μπροστά στα μάτια τους συνέβη κάτι το μοναδικό: η εμφάνιση μερικών από τα παλαιότερα και καλοδιατηρημένα εικονιστικά σχέδια που έχουν φτιαχτεί ποτέ από τον άνθρωπο, όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Δείτε το σημερινό Google Doodle
google_doodle_cohve


Η ανακάλυψη γνωστή ως «Σπήλαιο Σοβέ» (Grotte Chauvet) άλλαξε για πάντα την αρχαιολογική κατανόηση της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικής ανάπτυξης του προϊστορικού ανθρώπου.

 Χάρη σε μια πτώση βράχου που σφράγισε την είσοδο του Σπηλαίου Σοβέ για περίπου 10.000 χρόνια, τα περισσότερα από τα 1.000 σχέδια που τεκμηριώθηκαν στους ασβεστολιθικούς τοίχους του, παρέμειναν ανέγγιχτα και καλοδιατηρημένα.


Το σπήλαιο περιλαμβάνει απεικονίσεις 14 διαφορετικών ειδών - από άλογα και λιοντάρια έως επικίνδυνα προϊστορικά πλάσματα, όπως ο μακρινός εξαφανισμένος μαλλιαρός ρινόκερος και το μαμούθ.

Περιλαμβάνει ακόμη παραστάσεις του ανθρώπινου σώματος και αφηρημένες σειρές κόκκινων κουκκίδων. Οι εικόνες καταδεικνύουν εξαιρετικό καλλιτεχνικό όραμα και τεχνική μέσω της ανατομικής τους ακρίβειας, της ψευδαίσθησης του βάθους και της κίνησης, της αριστοτεχνικής χρήσης των χρωμάτων και του επιδέξιου συνδυασμού ζωγραφικής και χαρακτικής.

Εκτός από τους πίνακες, το σπήλαιο φιλοξενεί επίσης ανθρώπινα ίχνη και περίπου 4.000 προϊστορικά απολιθώματα ζώων. 

Πηγή:www.sansimera.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Πρεμιέρα» για το 5G στην Ελλάδα: Με αυτές τις συσκευές θα έχετε πρόσβαση

Ποιοι είναι οι ομογενείς που δημοσίευσαν τη διαφήμιση στους New York Times

Μαρία Γκράτσια Κιουρί: H συναρπαστική καριέρα της διάσημης Ιταλίδας διευθύντριας του οίκου Dior που ήρθε στην Καλαμάτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης