Δείτε την... «έξυπνη» μάσκα που μεταφράζει σε οκτώ γλώσσες

Δείτε την... «έξυπνη» μάσκα που μεταφράζει σε οκτώ γλώσσες

Δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό αλλά μπορεί να βοηθήσει στην τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης

cmask
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μετατρέψει την μάσκα σε απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινότητας των ανθρώπων σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εν μέσω αυτής της άκρως αρνητικής συγκυρίας, μια ιαπωνική startup διέκρινε μια ευκαιρία, και δημιούργησε μια hi-tech έκδοση των τυπικών καλυμμάτων προσώπου που πλέον έχουν γίνει τόσο οικεία σε όλους μας.

Σύμφωνα με το CNN η Donut Robotics δημιούργησε μια «έξυπνη» μάσκα, σχεδιασμένη να διευκολύνει την επικοινωνία και βοηθά στην τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε συνδυασμό με μια εφαρμογή, η C-Face Smart Mask μπορεί να μεταγράψει υπαγόρευση, να ενισχύσει τη φωνή του ατόμου που τη φορά και να μεταφράσει ομιλία σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι οπές στο μπροστινό μέρος παίζουν καίριο ρόλο στην κυκλοφορία του αέρα, επομένως η έξυπνη μάσκα δεν εξασφαλίζει προστασία από τον κορωνοϊό. Όπως εξηγεί ο CEO της εταιρείας, Ταϊσούκε Όνο, το καινοτόμο προϊόν έχει σχεδιαστεί για να φοριέται σε συνδυασμό με μια τυπική μάσκα προσώπου. Φτιαγμένη από λευκό πλαστικό και σιλικόνη, η smart mask διαθέτει ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο που συνδέεται με το smartphone του ατόμου που τη φορά μέσω Bluetooth. To σύστημα μπορεί να μεταφράζει από ιαπωνικά προς κινέζικα, κορεάτικα, βιετναμέζικα, ινδονησιακά, αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά και αντίστροφα.

Japan creates speech-translating 'smart mask'


Η Donut Robotics ανέπτυξε αρχικά το λογισμικό μετάφρασης για ένα ρομπότ ονόματι Cinnamon. Όταν όμως «χτύπησε» η πανδημια, το πρότζεκτ του ρομπότ «πάγωσε». Τότε οι μηχανικοί της ομάδας είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό τους σε μια μάσκα προσώπου.

Μια ευκαιρία εν μέσω της πανδημίας

Κλείσιμο
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μια «έκρηξη» στις πωλήσεις μασκών, και σε πολλές χώρες είναι πλέον υποχρεωτικό να φοράνε οι πολίτες καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους. Διακρίνοντας την ευκαιρία να αποκομίσει κέρδη από την τεχνολογία μετάφρασής της, η Donut Robotics αναζήτησε χρηματοδότηση μέσω της ιαπωνικής πλατφόρμας Fundinno τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, εξασφαλίζοντας πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια. Για να επεκτεινει τις δυνατότητες παραγωγής της, η Robotics συνήψε συνεργασία με μια άλλη εταιρεία στο Τόκιο, που αρνείται να αποκαλύψει.

Σύμφωνα με τον Όνο, το πρώτο κύμα διανομής αναμένεται να λάβει χώρα στην Ιαπωνία, με 5 έως 10 χιλιάδες μάσκες διαθέσιμες μέχρι τον Δεκέμβρη. Η τιμή τους θα κυμαίνεται από 40-50 δολάρια, με έξτρα συνδρομή για την εφαρμογή. Η Donut Robotics δεν προγραμματίζει εξαγωγές πριν από τον Απρίλιο του 2021, αλλά ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ο Όνο.

Το Bluetooth chip της μάσκας μπορεί να συνδεθεί σε smartphone που βρίσκονται έως και 10 μέτρα μακριά, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας. Ο ίδιος ελπίζει ότι η μάσκα θα διευκολύνει την τήρηση των νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα γραφεία, εξασφαλίζοντας καλή επικοινωνία. «Υπάρχουν ακόμη πολλές καταστάσεις που απαιτούν να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η μάσκα μας και η εφαρμογή μπορούν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα», λέει χαρακτηριστικά.



Ειδήσεις σήμερα:

Στην Δομινικανή Δημοκρατία προσωρινά ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος

Πίστευαν ότι δολοφονήθηκε και βρέθηκε 5 χρόνια μετά να ζει κρυμμένος σε βλάστηση!

Κως: Νεκρός 45χρονος στρατιωτικός - Τραυματίστηκε θανάσιμα από όπλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης