NASA: Νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος - Σκάφος της SpaceX μετέφερε για πρώτη φορά αστροναύτες στη Γη

NASA: Νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος - Σκάφος της SpaceX μετέφερε για πρώτη φορά αστροναύτες στη Γη

Βίντεο από την ιστορική προσθαλάσσωση - «Είναι μια απόδειξη για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε για να κάνουμε κάτι που κάποτε φάνταζε αδύνατο», δήλωσε ο διευθυντής της NASA - Ανοίγει ο δρόμος για την τακτική μεταφορά ανθρώπων στη Σελήνη και τον Άρη

nasa
Πέρασαν σχεδόν 45 χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η τελευταία προσθαλάσσωση Αμερικανών αστροναυτών. Η μεγάλη είδηση, ωστόσο, της χθεσινής ημέρας δεν ήταν η επιστροφή των δύο αστροναυτών της NASA στη Γη. Η μεγάλη είδηση ήταν η ιστορική συνεργασία της NASA με την ιδιωτική εταιρεία SpaceX, την οποία οι επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας χαρακτήρισαν ως «την απαρχή μίας νέας εποχής στην εξερεύνηση του Διαστήματος». Μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς, η συνεργασία της εταιρείας του Έλον Μασκ με τη NASA φαίνεται να ανοίγει νέους ορίζοντες, επιταχύνοντας το διαστημικό πρόγραμμα, του οποίου απώτερος στόχος -στην παρούσα φάση- είναι η δημιουργία ανθρώπινης αποικίας στη Σελήνη και στον Άρη.

Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με το Crew Dragon της SpaceX. Η συνεργασία μεταξύ της NASA και μίας ιδιωτικής εταιρείας, σε αυτό το επίπεδο, μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε αδύνατη. Οι αστροναύτες Robert Behnken και Douglas Hurley, έπεσαν με αλεξίπτωτο στον Κόλπο του Μεξικού στα ανοικτά των ακτών της Pensacola της Φλόριντα.

«Καλώς ήλθατε στο σπίτι, Bob και Doug! Συγχαρητήρια στις ομάδες της NASA και της SpaceX για την απίστευτη δουλειά που κατέστησε δυνατή αυτήν την δοκιμαστική πτήση», δήλωσε ο διευθυντής της NASA Jim Bridenstine. «Είναι μια απόδειξη για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε για να κάνουμε κάτι που κάποτε φάνταζε αδύνατο. Οι συνεργάτες είναι το κλειδί για το πώς να προχωράμε πιο μακριά από ποτέ και να κάνουμε τα επόμενα βήματα για τολμηρές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από την επιστροφή της «κάψουλας»: 

LIVE VIDEO: Astronauts Return to Earth from Space



Δείτε βίντεο - φωτογραφία από τη στιγμή που η κάψουλα προσγειώνεται


Κλείσιμο
nasa_parasout

Η επιστροφή του Behnken και του Hurley ήταν η πρώτη για τους Αμερικανούς αστροναύτες από τότε που ο Thomas Stafford, ο Vance Brand και ο Donald "Deke" Slayton προσγειώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης στις 24 Ιουλίου 1975, στο τέλος του προγράμματος Apollo-Soyuz .

Η δοκιμαστική πτήση SpaceX Demo-2 της NASA ξεκίνησε στις 30 Μαΐου από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα. Αφού έφτασε σε τροχιά, οι Behnken και Hurley ονόμασαν το διαστημικό σκάφος τους Crew Dragon "Endeavour" ως αφιέρωμα στο πρώτο διαστημικό λεωφορείο.

Σχεδόν 19 ώρες αργότερα, το Crew Dragon αγκυροβόλησε στο λιμάνι της μονάδας Harmony του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ο πρόεδρος και διευθύνων δύμβουλος της SpaceX Gwynne Shotwell δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε ολόκληρη την ομάδα της SpaceX και της NASA για την τόσο εξαιρετική αποστολή. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι που βλέπουμε τον Μπομπ και τον Ντουγκ να επιστρέφουν στο σπίτι τους με ασφάλεια. Όλοι εκτιμούμε την αφοσίωσή τους σε αυτήν την αποστολή και μας βοηθούν να ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την τακτική μεταφορά ανθρώπων σε χαμηλή γήινη τροχιά στη Σελήνη και τον Άρη. Ελπίζω πραγματικά ότι απόλαυσαν τη διαδρομή».

Οι Behnken και Hurley συμμετείχαν σε μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων, διαστημικών περιπάτων και δημόσιων εκδηλώσεων εμπλοκής κατά τη διάρκεια των 62 ημερών τους στο σταθμό. Συνολικά, οι δύο αστροναύτες πέρασαν 64 ημέρες σε τροχιά και ολοκλήρωσαν 1.024 τροχιές γύρω από τη Γη, ταξιδεύοντας 27.147.284 μίλια.

Ο Hurley διεξήγαγε τη Μελέτη Σχηματισμού Σταγονιδίων μέσα στο Microgravity Science Glovebox (MSG), η οποία αξιολογεί το σχηματισμό σταγονιδίων νερού και τη ροή του νερού. Ο Hurley διεξήγαγε επίσης την έρευνα των Capillary Structures, η οποία μελετά τη χρήση διαφορετικών δομών και δοχείων για τη διαχείριση υγρών και αερίων.

crewdragonretrieval


Οι Hurley και Behnken εργάστηκαν σε πολλές εναλλαγές δειγμάτων για το πείραμα Electrolysis Measurement (EM), το οποίο εξετάζει φυσαλίδες που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρόλυση και έχει επιπτώσεις σε πολλές ηλεκτροχημικές αντιδράσεις και συσκευές. Και τα δύο μέλη του πληρώματος συνέβαλαν επίσης στη μελέτη του Crew Earth Observations (CEO). Οι εικόνες του CEO βοηθούν στην καταγραφή του τρόπου με τον οποίο ο πλανήτης μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, τόσο από ανθρώπινες αλλαγές - όπως αστική ανάπτυξη και κατασκευή δεξαμενών - όσο και από φυσικά δυναμικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων τυφώνων, πλημμυρών και ηφαιστειακών εκρήξεων.

Ο Behnken διεξήγαγε τέσσερις διαστημικούς περιπάτους ενώ βρισκόταν στο διαστημικό σταθμό με τον διοικητή της Expedition 63 και τον συνάδελφο της NASA Chris Cassidy. Το ντουέτο αναβάθμισε δύο κανάλια τροφοδοσίας στην άκρη δεξιά πλευρά του κορμού του σταθμού με νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Επίσης, δρομολόγησαν καλώδια ισχύος και Ethernet, αφαίρεσαν τα φωτιστικά H που χρησιμοποιήθηκαν για την επίγεια επεξεργασία των ηλιακών συστοιχιών πριν από την εκτόξευσή τους, εγκατέστησαν μια προστατευτική μονάδα αποθήκευσης για ρομποτικές λειτουργίες και αφαίρεσαν ασπίδες και καλύμματα κατά την προετοιμασία για την άφιξη αργότερα αυτό το έτος το εμπορικό αεροσκάφος Nanoracks σε μια αποστολή παράδοσης φορτίου SpaceX.

Ο Behnken είναι πλέον ο Αμερικανός που έχει πραγματοποιήσει τους περισσότερους διαστημικούς περιπάτους, φτάνοντας τουςMichael Lopez-Alegria, Peggy Whitson και Chris Cassidy, καθένας από τους οποίους έχει ολοκληρώσει 10 διαστημικές «βόλτες». Ο Μπάχεν έχει τώρα περάσει συνολικά 61 ώρες και 10 λεπτά διαστημική «πεζοπορία», γεγονός που τον καθιστά τον Αμερικανό αστροναύτη με το τρίτο συνολικό χρονικό στο διάστημα, πίσω από τους Lopez-Alegria και Andrew Feustel, και το τέταρτο γενικά.

Η δοκιμαστική πτήση Demo-2 είναι μέρος του Προγράμματος Εμπορικών Πρακτικών της NASA, το οποίο συνεργάστηκε με την αεροδιαστημική βιομηχανία των ΗΠΑ για την εκτόξευση αστροναυτών σε αμερικανικούς πυραύλους και διαστημόπλοια από το αμερικανικό έδαφος στο διαστημικό σταθμό για πρώτη φορά από το 2011. Αυτή είναι η τελική δοκιμαστική πτήση του SpaceX και παρέχει δεδομένα σχετικά με την απόδοση του πυραύλου Falcon 9, του διαστημικού σκάφους Crew Dragon και των συστημάτων εδάφους, καθώς και σε λειτουργίες σε τροχιά, αγκύρωση, εκτόξευση και ανάκτηση.

Το Crew Dragon Endeavour θα επιστρέψει στο Dragon Lair της SpaceX στη Φλόριντα για επιθεώρηση και επεξεργασία. Οι ομάδες θα εξετάσουν τα δεδομένα και τις επιδόσεις του διαστημικού σκάφους καθ 'όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης. Η ολοκλήρωση του Demo-2 και η ανασκόπηση της αποστολής και του διαστημικού σκάφους ανοίγουν το δρόμο για τη NASA να πιστοποιήσει το σύστημα μεταφοράς πληρώματος του SpaceX για τακτικές πτήσεις που μεταφέρουν αστροναύτες από και προς το διαστημικό σταθμό. Το SpaceX ετοιμάζει το υλικό για την πρώτη περιστροφική αποστολή, που ονομάζεται Crew-1, αργότερα φέτος. Αυτή η αποστολή θα πραγματοποιηθεί μετά την πιστοποίηση της NASA, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες.

Ο στόχος του εμπορικού προγράμματος πληρώματος της NASA είναι η ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική μεταφορά από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει πρόσθετο χρόνο έρευνας και να αυξήσει την ευκαιρία για ανακάλυψη στο τεστ της ανθρωπότητας για εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειάς μας να προετοιμαστούμε για την ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη.

Τραμπ: Υπέροχο να βλέπουμε τους αστροναύτες να επιστρέφουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την επιστροφή στη Γη, χθες Κυριακή, της κάψουλας της SpaceX, δύο μήνες αφότου παρακολούθησε την αναχώρησή της για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε τους αστροναύτες μας της NASA να επιστρέφουν στη Γη έπειτα από δύο μήνες μιας πολύ πετυχημένης αποστολής. Ευχαριστώ όλους», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη προσθαλάσσωση της διαστημικής κάψουλας στον Κόλπο του Μεξικού, την οποία χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή».

Δείτε τις προετοιμασίες λίγο πριν την προσθαλάσσωση της κάψουλας Dragon

nasa2
nasa1
nasa_main

spacex
Οι δύο αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ

Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.




NASA Astronauts Return Home in SpaceX's Crew Dragon Spacecraft



NASA Astronauts Robert Behnken and Douglas Hurley Are Coming Home!


Σημειώνεται ότι η πτήση αυτή ήταν επίσης η πρώτη επανδρωμένη που οργάνωσαν οι ΗΠΑ από το 2011, όταν και διακόπηκαν οι αποστολές των διαστημικών λεωφορείων. Έκτοτε, οι Αμερικανοί ταξίδευαν με ρωσικούς πυραύλους.

H SpaceX είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία την οποία εμπιστεύθηκε η NASA μία τόσο σημαντική αποστολή.
spacex_fragon

Ειδήσεις σήμερα: 

«Η αναποφασιστικότητα ΗΠΑ και Ευρώπης ενισχύει τον Ερντογάν σε Συρία και Λιβύη» λέει γερμανική εφημερίδα

Ρωσία-Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 850.000 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Πάνω από 60 τα νέα κρούσματα - Ντόμινο θετικών τεστ από τις ίδιες εστίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης