Ιππόδρομος: Ένα κείμενο του Ψαθά από το 1931 για την «αλογογίτιδα» και τους «φίλιππους»

Ιππόδρομος: Ένα κείμενο του Ψαθά από το 1931 για την «αλογογίτιδα» και τους «φίλιππους»

Τι γίνεται όταν ο «Μαμούρ» φταρνίζεται και βήχει;

Ιππόδρομος: Ένα κείμενο του Ψαθά από το 1931 για την «αλογογίτιδα» και τους «φίλιππους»
«Αυτή η ιστορία με τα άλογα… τι τραγωδία! Υπάρχουν άνθρωποι πού έχουν πάθει μ’ αυτά πραγματικήν ασθένειαν.

Πώς να την ονομάση κανείς; Αλογογίτιδα! Από την  ασθένειαν πάσχουν φοβερά οι καλούμενοι φίλιπποι, που σπεύδουν κάθε Κυριακήν στο Φάληρον να βρούν τους τετράποδας… Ναθαναήλ!

Όταν δεν τους δούν να καλπάζουν και να χάνωνται σαν βέλη με τους μικροσκοπικούς τζόκεϋ επί της ράχης, δεν ζούν. Είνε μια περίεργη μανία της εποχής. Πρώτα το φούτμπωλ κι’ ύστερα το άλογο. Το πρώτο συγκεντρώνει τους… ιδεολόγους. Για την κλωτσιάν του άλφα ποδοσφαιριστού ενδιαφέρεται ο αξιότιμος και σοβαρώτατος κ. διευθυντής της τραπέζης διά λόγους ασχέτους με κάθε ιδέαν οικονομικού συμφέροντος. Αλλά για το άλογο το πράγμα διαφέρει. Ο φίλιππος δεν είνε … ανάργυρος.

Έχει σπουδαιότατα συμφέροντα μπλεγμένα εις τα πόδια του αλόγου. Εκείνο το δαιμονιώδες γκάλοπ μπορεί να του φέρη πολλές φορές μίαν ολόκληρη περιουσία. Μπορεί επίσης και να τον χαντακώση. Δεν βλέπετε τα μούτρα των φιλίππων εις την πεζάζ την ώραν της κούρσας; Η αγωνία τα έχει μεταβάλει σε καρικατούρες. Καθώς τα άλογα κάνουν τον γύρο του στίβου τα μάτια τα παρακολουθούν έξαλλα σε όλην την διαδρομήν, τα χέρια μένουν μετέωρα με το πρόγραμμα που κρατούν σφικτά και η φωνές ξεφεύγουν αγωνιώδεις:

-Έλα «Μπουρχάν»!
Κλείσιμο

-Μπράβο «Ασάϊς»!

-Κουράγιο «Χαλήμ»!



Αλλά μεσα από τον τακτικόν κόσμον του ιπποδρόμου ξεχωρίζουν οι τακτικοί πελάται του. Πώς συμβαίνει με μίαν ταβέρναν, όπου υπάρχουν οι συνήθεις, υπάρχουν όμως και οι έκτακτοι. Έτσι υπάρχουν και οι … αλκοολικοί του ιπποδρόμου. Οι άνθρωποι που έχουν… αλογίτιδα. Ας μας συγχωρήσουν για τον αυθαίρετον ορισμόν της λόξας των οι φίλιπποι. Δεν μπορεί όμως να προχωρήση κανείς … επιστήμων εις τας ερεύνας του αν δεν τακτοποιηθή πρώτα με τους όρους.
Πλάϊ εις την εταιρείαν των ιπποδρομιών ευρίσκεται η «Εκάλη» και μέσα εις την «Εκάλην» ευρίσκονται οι φίλιπποι… Βλέπετε ώρες-ώρες μίαν πελατείαν ανήσυχον, μυστηριώδη να συζητή υψηλοφώνως, χαμηλοφώνως, να κάνη νεύματα, κινήσεις νευρικές, να λαμβάνη και να μεταδίδη πληροφορίες, να μην έχη καθόλου το ύφος πελατείας που έρχεται να πιή απλώς μιαν μπύραν για να ξεσκάση. Είνε η πελατεία των μανιωδών φιλίππων. Οι άνθρωποι που την αποτελούν έχουν το άλογο ως σκοπόν της ζωής. Ανήγαγον σε επάγγελμα το παίξιμο στης κούρσες. Δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με τους άλλους συνδρομητάς του ιπποδρόμου που πηγαίνουν να παίξουν ένα εκατοντάδραχμον ως παίκται αματέρ όταν τους καπνίση. Ούτε πηγαίνουν να κάνουν επίδειξιν του κουστουμιού, όπως συμβαίνει με τους κομψούς νέους και της κοσμικές κυρίες. Η υπόθεσις των ιπποδρομιών είνε γι’ αυτούς υπόθεσις σοβαρωτάτη, περίπλοκος, πολυσύνθετος – είνε ολόκληρος επιστήμη.

Αύριο θα τρέξουν τα άλογα. Πρέπει από σήμερα να ξέρουν της αυριανές πιθανότητες. Ποιο θα’ ρθή γκανιάν; Ποια πλασέ; Ποια μπορεί να παίξη κανείς σύνθετα και να κάνη την τύχη του; Προβλήματα σπουδαιότατα, από την επιτυχή λύσιν των οποίων εξαρτάται η τύχη των. Η άμπωτις ή η πλημμυρίς του πορτοφολιού των. Αν ο «Φάρ Νόρθ» περάση ένα κεφάλι τον «Ασλάν» αυτό θα έχη μεγίστην απήχησιν εις τα προσωπικά οικονομικά των. Προσέχουν και την πλέον παραμικρήν λεπτομέρειαν.

-Βλέπεις την φλέβα πώς πετάει στο δεξί του πόδι; Κακό σημάδι!

Πουθενά αλλού πράξεις ζώων δεν είνε τόσον στενά συνδεδεμέναι με την κατάστασιν των ανθρώπων. Και πουθενά αλλού επίσης κατάστασις τετραπόδων δεν έχει τόσην επίδρασιν εις πράξεις ανθρώπων. Από την κακοκεφιά, το στραμπούλισμα, την κούρασιν, το κέφι των ίππων εξαρτάται η ευημερία και η κακοδαιμονία των φιλίππων!



Γι’ αυτό πρέπει την προηγουμένην των ιπποδρομιών οι άνθρωποι που θα σπεύσουν αύριο να παίξουν στα πόδια των αλόγων να ξέρουν επακριβώς την κατάστασίν των. Το ενδιαφέρον των και η μανία της γνώσεως των λεπτομερειών περνά κάθε όριον.  Κάποτε καθώς εκαθόταν στην «Εκάλη» ανήσυχος ένας από τους ιπποδρομιακούς τύπους της, του ανήγγειλαν θλιβερόν γεγονός:

-Η γυναίκα σου αρρώστησε εξαφνικά. Πάρε ένα ταξί και πετάξου στο σπίτι να δής τι έχει.
-Δεν βαρυέσαι… δεν θα είνε τίποτε, απήντησε ο άνθρωπος… Το βράδυ που θα πάω βλέπω.
Την ιδίαν στιγμήν του ανήγγειλαν επίσης για κάποιο άλογο ότι ήταν φοβερά αδιάθετο. Τον είδαν να πετάγεται κάτωχρος.

-Φτού να πάρη ο δαίμονας! Συμφορά! Κι’ εστήριζα όλες της ελπίδες μου επάνω σ’ αυτό!

Φουρτούνα σωστή την προηγουμένην των ιπποδρομιών στην «Εκάλη» και τα… περίχωρα. Οι μανιώδεις παίκται των αλόγων πρέπει να καταστρώσουν το πρόγραμμα της προγνώσεως για το παίξιμο. Εις τας παραμονάς κυβερνητικής μεταβολής το ενδιαφέρον των ενδιαφερομένων δεν είνε τόσον φλέγον για τους υποψηφίους υπουργούς που θα έλθουν.. γκανιάν εις την τελικήν επιλογήν. Η κίνησις για τα προγνωστικά αρχίζει από την αρχήν σχεδόν της εβδομάδος, τονώνεται περί τα μέσα και μεταβάλλεται σε πυρετόν στο τέλος.

Τύποι περίεργοι, βιαστικοί, ανήσυχοι, έξαλλοι πολλές φορές μπαινοβγαίνουν στα γραφεία της εταιρείας των ιπποδρομιών και αγωνίζονται να μπούν στα ιδιαίτερα των αλόγων, στην κουζίνα τους. Διότι η ασφαλής πρόγνωσις βγαίνει μόνον από την βαθυτάτην και σαφή γνώσιν της κουζίνας. Μια παρέα αλογοπαικτών είνε καθισμένη σ’ ένα τραπεζάκι. Κάποιος σπεύδει μυστηριωδώς και σκύβει στ’ αυτί ενός:



-Έμαθα σπουδαία πράγματα.

-Σώπα!

-Ο «Μαμούρ» φταρνίστηκε σήμερα και βήχει…

-Σοβαρώς;

-Είνε κρυολογημένος!

-Είσαι βέβαιος; Ποιος σου τώπε;

-Βεβαιότατος. Μου τώπε ο Ζίλ. Καταλαβαίνεις τώρα…

Άλλος κομίζει σε άλλην παρέαν επίσης σπουδαιοτάτας πληροφορίας:

-Το άλογο που παίζεις κουτσάθηκε στην προπόνησι. Κανονίσου!

-Τι λες μωρέ;

-Τώμαθα από τον Φιλιππίδη σήμερα το απόγευμα.

-Καλά ο Αλογόπουλος μου είπε πρό μιάς ώρας πώς είνε σε φόρμα.

-Μωρέ άκου που σου λέω και μη κάνης κουταμάρα!

Στο γειτονικό τραπεζάκι άλλοι συζητούν χαμηλοφώνως και ανταλλάσσουν της σκέψεις των για την κατάστασι άλλου ίππου:

-Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τον …

-Λές;

-Γκανιάν όπως σε βλέπω και με βλέπεις!

Δεν ακούτε τίποτε άλλο από την βιαστικήν ανταλλαγήν περιέργων ονομάτων, ελληνικών, αραβικών, αγγλικών, τουρκικών, μυστηριωδών φράσεων, η οποίες για τους ανιδέους αποτελούν σανσκριτικά: σουϊπστέϊκ- κάντερ-στάρτ, φουλέ, φίνις… Και όμως από της φράσεις αυτές, από της πληροφορίες που μεταδίδονται διά των μυστηριωδών λέξεων αυτών, εξαρτώνται ύψιστα οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν ελπίδας πλουτισμού επάνω εις την ράχιν των αλόγων. Η σύνθεσις που έχει στο μυαλό του ένας φανατικός παίκτης δεν μπορεί να είνε άλλη από ένα καμαρωτό άλογο που καλπάζει μέσα σε νέφη… χιλιοδράχμων!

Περίεργος Πήγασος! Οι άνθρωποι των περασμένων γενεών που επερπατούσαν στα σύννεφα είχον ανυψώση το άλογο σε σύμβολον της υψηλοτέρας σκέψεως. Οι σημερινοί το εκατέβασαν από τους ουρανούς και του εφόρτωσαν την βαρυτάτην αποστολήν να τους γεμίζη την τσέπην!

Από τα πόδια του έφτιασαν ρουλέτταν! Και όμως το δύσμοιρον ήτο άξιον καλυτέρας τύχης.

Τα άλογα όμως εκδικούνται για όλα αυτά. Και την ημέραν των ιπποδρομιών κάνουν τα φοβερώτερα στραπάτσα εις τας προγνώσεις. Και ο «Χαλήμ» κάποτε εις πείσμα της προγνώσεως που τον θίγει, έρχεται γκανιάν! Αυτές της φορές τα άλογα δεν είνε καθόλου … άλογα. Άλογα είνε μάλλον τα παίζοντα τα άλογα. Και δεν κάνω καθόλου αλογοπαίγνιον!».

(Αθηναϊκά Νέα, 1931 Δ. Ψαθάς)


Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)



Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης