Ο έκπτωτος δήμαρχος θέλει να είναι πάλι υποψήφιος

Ο έκπτωτος δήμαρχος θέλει να είναι πάλι υποψήφιος

Ο Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση καθήκοντος, ανακοινώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Κοντά σε Ούγκο Αλμέιδα ο Παναθηναϊκός
Ο έκπτωτος δήμαρχος θέλει να είναι πάλι υποψήφιος
Εχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 59 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Εμφανίζεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο που αφορά την παράνομη διαγραφή προστίμων ύψους 2 εκατ. ευρώ για αυθαίρετα στην παραλία.

Κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε την οικονομική βοήθεια ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η αυστραλιανή κυβέρνηση στους πυρόπληκτους. Κατείχε παράνομα άδεια οπλοφορίας και παρ’ όλα αυτά δεν δίστασε να πυροβολήσει μπροστά στην κάμερα κινηματογραφικού συνεργείου. Ως άλλος Κιμ Γιονγκ Ουν μάλιστα έχει απειλήσει -επίσης on camera- τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι θα τους εκτελέσει!



Εχει καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση καθήκοντος και έχει κηρυχθεί έκπτωτος. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, τώρα ανακοινώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές!  Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Ηλείας Πανταζή Χρονόπουλο, ο οποίος ίσως να είναι και μοναδική περίπτωση: ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ενώ έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για παράβαση καθήκοντος.

Η απόφαση εκδόθηκε το 2010 και ο κ. Χρονόπουλος κηρύχθηκε έκπτωτος με Διαπιστωτική Πράξη στις 9/9/2011 βάσει του Ν. 3852/2010 από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λόγω της αμετάκλητης καταδίκης του για παράβαση καθήκοντος με βάση την 124-125/2010 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών, η οποία επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη του το 2008 από το Τριμελές Εφετείο Πατρών για τις παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα, ενώ αποκλείστηκαν άλλοι που τα διέθεταν. Ο έκπτωτος δήμαρχος άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την εξαφάνιση της απόφασης, το ανώτατο δικαστήριο όμως επικύρωσε την καταδίκη του. Και όλα αυτά ενώ διεξάγεται η πολύμηνη δίκη για τη συμμετοχή του ίδιου και 12 ακόμη ατόμων σε υπόθεση που αφορά την παράνομη διαγραφή προστίμων ύψους 2 εκατ. ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία.  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Σκηνή από το ντοκιμαντέρ που είχε βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006

Ο Π. Χρονόπουλος έγινε γνωστός από ένα ταξίδι που οργάνωσε στη Ρωσία πριν από μερικά χρόνια μαζί με άγαμους δημότες με στόχο να φέρει νύφες στη Ζαχάρω. Γι’ αυτό το ταξίδι γυρίστηκε μέχρι και ντοκιμαντέρ: το περίφημο «Sugar Town: Οι γαμπροί», του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη. Ενα ντοκιμαντέρ με υλικό που θα ζήλευε και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος. Το σενάριο ήταν συναρπαστικό. Ο δημοτικός άρχοντας της Sugar Town (όπως αποδόθηκε για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ η Ζαχάρω), για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των πολυάριθμων εργένηδων και της απουσίας γυναικών πάει στο ρωσικό χωριό Κλιν μαζί με τους δημότες του για να τους βρει... συζύγους. Τα άτομα της αποστολής, ωστόσο, απέχουν πολύ από την ιδανική εικόνα του υποψήφιου γαμπρού, προκαλούν άφθονο γέλιο με τις αντιδράσεις τους και έτσι το ντοκιμαντέρ αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παίρνει μάλιστα το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο
 Η διοργάνωση της συγκεκριμένης αποστολής όμως δεν είναι το μοναδικό γεγονός για το οποίο έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια ο Π. Χρονόπουλος.  Ο ίδιος ήταν το δεξί χέρι του υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Γιαννόπουλου και ο άνθρωπος που αναλάμβανε πάντα τις επικίνδυνες αποστολές του τότε υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Απειλούσε με εκτελέσεις!

Στις 22 Νοεμβρίου 2009, όταν και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ IDFA του Αμστερνταμ το νέο ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Sugar Town: Η επόμενη μέρα», τα καμώματά του άρχισαν να γίνονται γνωστά και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Στο νέο ντοκιμαντέρ ο δήμαρχος Ζαχάρως παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική πλευρά του σε σχέση με το πρώτο, καθώς εμφανίζεται να απειλεί δημοτικούς συμβούλους και δημοσιογράφους που διαφωνούν με τα σχέδιά του για την ανάπτυξη της περιοχής μετά τις καταστροφικές φωτιές.

Η κάμερα τον δείχνει να πυροβολεί δημόσια με το περίστροφό του. Εναν χρόνο μετά ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πύργου θα ζητήσει την αφαίρεση της άδειας οπλοφορίας του, καθώς αυτή, όπως ερευνήθηκε, του είχε δοθεί παράνομα. Σοβαρές καταγγελίες είχαν γίνει όμως και για τα λεφτά που είχε πάρει ο Δήμος Ζαχάρως από την αυστραλιανή κυβέρνηση για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Τα χρήματα είχαν δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό και από εκεί είχαν περάσει στα ταμεία του δήμου. Συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν εξ ολοκλήρου για την ανέγερση ενός μεγάλου σύγχρονου και πολυτελέστατου δημαρχιακού μεγάρου. Και όχι μόνο. Ο Π. Χρονόπουλος είχε επιβεβαιώσει τότε ότι τα λεφτά που πήρε από την αυστραλιανή κυβέρνηση μέσω του Ερυθρού Σταυρού πήγαν όντως στην κατασκευή του νέου δημαρχείου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό το έργο ήταν αναγκαίο για τον δήμο.

Από την άλλη, επειδή δημιουργήθηκε αρκετός θόρυβος και δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, σε κάποιο σημείο του ντοκιμαντέρ «Sugar Town: Η επόμενη μέρα», αλλά και κατά τη διάρκεια ενός δημοτικού συμβουλίου, εμφανίζεται να δηλώνει ξεκάθαρα κατά των πολιτικών του αντιπάλων ως άλλος Κιμ Γιονγκ Ουν: «Σας πληροφορώ ότι προχτές είχα φτάσει σε σημείο να βγω έξω να τους βρω και τους δυο και να τους εκτελέσω (!) μέσα στην πλατεία».
Να σημειωθεί ότι ο Π. Χρονόπουλος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας σε 59 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση, με το δικαστήριο μάλιστα να μη δέχεται κανένα ελαφρυντικό.

 Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της Πάτρας. Το όνομά του επίσης περιλαμβάνεται και στη λίστα Νικολούδη όπου αναφέρονται συνολικά τα ονόματα 75 δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι ελέγχονται για προβληματικά «πόθεν έσχες».


Ο Πανταζής Χρονόπουλος ανακοινώνει την υποψηφιότητά του σε τοπικό κανάλι

Τώρα, ο έκπτωτος πλέον τέως δήμαρχος, σαν να μην τρέχει τίποτα το περίεργο, ανακοινώνει σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ο Π. Χρονόπουλος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε την τρέχουσα δημοτική θητεία και όχι την εκλογιμότητα για τη νέα δημοτική θητεία και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο, παρότι στο άρθρο 14 του νόμου 3852/2010 ΦΕΚ, τεύχος Α 87, Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης αναφέρεται ρητά ότι «κώλυμα εκλογιμότητας συντρέχει για όσους έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, κατόπιν αμετάκλητης καταδίκης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 236 του παρόντος. Το κώλυμα αυτό ισχύει για την επόμενη της έκπτωσης δημοτική περίοδο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης