Τι να κάνω αν οι γείτονες μου κάνουν φασαρία; Οι τρόποι διαχείρισης της πιο ενοχλητικής στιγμής στην καθημερινότητά μας

Τι να κάνω αν οι γείτονες μου κάνουν φασαρία; Οι τρόποι διαχείρισης της πιο ενοχλητικής στιγμής στην καθημερινότητά μας

Με βασικό στόχο να μην επιδεινώσουμε τα πράγματα, αναλύουμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές για να ανάγουμε τη συμβίωσή μας με άλλους σε κάτι θετικό, διαχειριζόμενοι τις ενοχλητικές τους, θορυβώδεις συνήθειες

fasaria-mak
Σκεφτείτε αυτή την εικόνα. Ξυπνάτε, φτιάχνετε μια κούπα καφέ, τσάι, μάτσα και κατευθύνεστε προς το γραφείο του σπιτιού σας. Ανοίγετε τον υπολογιστή και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να απαντάτε στα email σας ή να δουλεύετε εκείνη την σημαντική παρουσίαση.

Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή από το δίπλα διαμέρισμα. Η φωνή αυξάνεται σε ένταση αλλά και ποσότητα. Τα παιδιά του γείτονα μόλις ξύπνησαν και αυτά και μη σεβόμενα την ιδιωτικότητά σας, θα ξεκινήσουν ένα ατέρμονο παιχνίδι με το νευρικό σας σύστημα, που θα το μόνο που αναζητά είναι λίγες στιγμές ησυχίας. Αυτό δεν αποτελεί μοναδικό περιστατικό. Εκατοντάδες άνθρωποι βιώνουν την φασαρία της γειτνίασης, η οποία είτε προέρχεται από παιδικά ουρλιαχτά, είτε από μουσική, είτε από ενήλικους διαπληκτισμούς, είναι το εξίσου ενοχλητική.
fasaria__2_

Κάπως έτσι, η εύρεση ενός ειρηνικού χώρου διαβίωσης μετατρέπεται από ότι φαίνεται σε μια παγκόσμια αναζήτηση, καθώς η ύπαρξη θορυβωδών γειτόνων μπορεί γρήγορα να μετατρέψει αυτό το όνειρο σε εφιάλτη. Γιατί; Πολύ απλά, καθώς η αστικοποίηση συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την επικράτηση των κοινόχρηστων χώρων διαβίωσης, καθιστώντας τις ηχορύπανσεις ένα όλο και πιο συχνό ζήτημα που έχει αντίκτυπο στην ευημερία μας. Τελικά, η καλή συμβίωσή μας με άλλους σε περιορισμένους χώρους μπορεί να διακατέχεται από μια λεπτή ισορροπία, η οποία αν χαλάσει μας εκθέτει σε άγχος, διαταραχές τους ύπνου και κακή ποιότητα ζωής.

Κατανόηση των δικαιωμάτων σας
Πριν ασχοληθείτε με τις πιθανές λύσεις, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας ως κάτοικος. Οι περισσότερες νομοθεσίες έχουν θεσπίσει κανονισμούς για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, οι οποίοι συνήθως ορίζουν τα επιτρεπόμενα επίπεδα θορύβου και τις ώρες κοινής ησυχίας. Προτού κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα ήταν καλό να εξοικειωθείτε με τις τοπικές διατάξεις περί θορύβου και να διαπιστώσετε αν οι γείτονές σας παραβιάζουν κάποιους από αυτούς τους κανόνες. Αυτή η γνώση θα σας δώσει τη δυνατότητα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
fasaria__3_

Αντιμετώπιση των θορυβωδών γειτόνων
Η αντιμετώπιση των θορυβωδών γειτόνων απαιτεί μια λεπτή προσέγγιση για τη διατήρηση θετικών σχέσεων ενώ αντιμετωπίζετε το ζήτημα. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

Ανοιχτή επικοινωνία: Ξεκινήστε κάνοντας μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τους γείτονές σας. Οι ίδιοι, μπορεί να μην έχουν επίγνωση του αντίκτυπου που έχει ο θόρυβος τους σε εσάς και μια φιλική συζήτηση μπορεί συχνά να οδηγήσει σε λύση.

Καταγράψτε τον θόρυβο: Κρατήστε αρχείο των διαταραχών του θορύβου, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, των ωρών και του είδους του θορύβου. Αυτή η τεκμηρίωση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας εάν χρειαστεί να αναλάβετε τις τοπικές αρχές.
Κλείσιμο
fasaria__1__2
Υπηρεσίες διαμεσολάβησης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή ενός ουδέτερου τρίτου μέρους, όπως ένας διαμεσολαβητής, μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της επίλυσης χωρίς να καταφύγετε σε νομικά μέτρα.

Ειδοποιήστε τις τοπικές αρχές: Εάν η επικοινωνία και η διαμεσολάβηση αποδειχθούν αναποτελεσματικές, εξοικειωθείτε με τις τοπικές διατάξεις περί θορύβου και εξετάστε το ενδεχόμενο να αναφέρετε το ζήτημα στις τοπικές αρχές. Παρέχετε τους τα τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξετε την υπόθεσή σας.

Τρόποι ηχομόνωσης του σπιτιού σας
Όταν όλα έχουν αποτύχει, ή ακόμα και αν απλά θέλετε να είστε σίγουροι για τυχόν θορυβώδεις γείτονες που μπορεί να έχετε στο μέλλον, τότε η ηχομόνωση του χώρου διαμονής σας μπορεί να είναι μια πρακτική και αποτελεσματική λύση. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του εξωτερικού θορύβου:
ixomonosi
Ξεκινήστε σφραγίζοντας τα κενά και τις ρωγμές σε παράθυρα, πόρτες και τοίχους, καθώς η στεγανοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διείσδυσης του εξωτερικού θορύβου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήστε βαριές κουρτίνες, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως φράγμα έναντι των ηχητικών κυμάτων, βοηθώντας στην απορρόφηση και την εξασθένηση του εξωτερικού θορύβου. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορείτε να προσθέσετε χαλιά και μοκέτες, των οποίων οι επιφάνειες μπορούν να απορροφήσουν και να μειώσουν τον θόρυβο μέσα στο σπίτι σας. Εξίσου βοηθητικά είναι και τα ογκώδη έπιπλα, όπως οι βιβλιοθήκες, των οποίων η τοποθέτηση σε κοινόχρηστους τοίχους μπορεί να δημιουργήσει ένα φράγμα που απορροφά και εμποδίζει τον ήχο.

Αν επιθυμείτε να αναλάβετε πιο μακροπρόθεσμα μέτρα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε εγκαθιστώντας ακουστικά πάνελ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν τον ήχο και να ελαχιστοποιούν την ηχώ. Μπορούν να τοποθετηθούν στρατηγικά στους τοίχους για να βελτιώσουν τη συνολική ηχομόνωση ενός δωματίου. Στην ίδια φιλοσοφία και αν φυσικά επιθυμείτε να διαθέσετε ορισμένα χρήματα, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα παράθυρα του σπιτιού σας. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια ή φύλλα παρέχουν καλύτερη μόνωση έναντι του θορύβου σε σύγκριση με τα τυπικά παράθυρα. Εξετάστε λοιπόν το ενδεχόμενο αναβάθμισης τους, εάν ο εξωτερικός θόρυβος αποτελεί επίμονο πρόβλημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης