Πόλεμος στο Ισραήλ - Fauda: Η σειρά που προέβλεψε την επίθεση της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ - Fauda: Η σειρά που προέβλεψε την επίθεση της Χαμάς

Τζιχάντ, επιθέσεις αυτοκτονίας, εξαναγκασμός ανθρώπων για να γίνουν μάρτυρες (σιχάντ), μυστικές αποστολές, παράνομες μέθοδοι του στρατού, βία και ωμές δολοφονίες - Αυτά συμβαίνουν στην ισραηλινή σειρά του Netflix επιβεβαιώνοντας με τον πιο ακραίο τρόπο ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
fauda-mak
«Eδώ δεν είναι Χεβρώνα, εδώ είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο», ακούγεται στο trailer του τρίτου κύκλου της σειράς «Χάος» (Fauda), που μοιάζει να είναι βγαλμένη από την πιο ακραία πραγματικότητα των τελευταίων ημερών. Το μέρος που περιγράφεται στη σειρά είναι η Γάζα, την οποία κανείς Ισραηλινός, ακόμα και των μυστικών αποστολών και των ειδικών υπηρεσιών, δεν σκεφτόταν ότι μπορεί να διασχίσει σώος, καθώς εκεί έχει την έδρα της το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς.

Μια απαγωγή Εβραίων ομήρων από τον πρώην αρχηγό της Χαμάς, όμως, αναγκάζει την ειδική ομάδα του Ισραήλ να εισβάλει στην ελεγχόμενη από τους στρατιώτες της Χαμάς περιοχή της Γάζας επιβεβαιώνοντας ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή με τον πιο ακραίο τρόπο.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς Fauda - season 1
Fauda - Trailer | CHROMA


Κλείσιμο
Fauda στα αραβικά σημαίνει χάος κι αυτός είναι ο τίτλος της σειράς του Netflix που δείχνει με ακραία παραστατικότητα, σε μια παραγωγή με χολιγουντιανά στάνταρ, τα τρομακτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών σε Παλαιστίνη και Ισραήλ. Από τη σειρά περνούν, για πρώτη φορά, σε διαφορετικά επεισόδια που εκτείνονται σε τέσσερις κύκλους οι μυστικές αποστολές των δυνάμεων του Ισραήλ, οι χρόνιες συγκρούσεις ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς για τον έλεγχο της Παλαιστίνης και οι αντίστοιχες διενέξεις ανάμεσα στην ελεγχόμενη από την παλαιστινιακή κυβέρνηση Δυτική Οχθη και τη Γάζα, όπου επικρατεί απόλυτα η Χαμάς, οι δολοφονίες και οι επιθέσεις αυτοκτονίας του στρατιωτικού σκέλους της με τη χαρακτηριστική πράσινη σημαία, ο εξαναγκασμός πολλών από τα πρώην μέλη της σε «συμμόρφωση», όπως το να γίνουν αναγκαστικά σιχάντ, δηλαδή μάρτυρες, αλλά και η αντίθετη όψη: οι παράνομες μέθοδοι των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και η άκρατη βία, οι ωμές δολοφονίες αλλά και η διαιώνιση του μίσους εξαιτίας του φαύλου κύκλου των προσωπικών απωλειών.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς Fauda - season 2
Fauda - Season 2 | Official Trailer [HD] | Netflix


Για πρώτη φορά, ωστόσο, μια ισραηλινή σειρά προσπαθεί να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του εχθρού αποκαλύπτοντας, επίσης, τα τραγικά λάθη των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και δίνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή των άτρωτων πρακτόρων της Μοσάντ, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο με τις επιθέσεις που έπληξαν το Ισραήλ με ανυπολόγιστα θύματα.
fauda-1
Ο δημιουργός της σειράς και πρωταγωνιστής Λίορ Ραζ σε σκηνή της σειράς. Ο Ραζ παίρνει ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Εχει ενταχθεί στους εθελοντές «Brothers in Arms» συμμετέχοντας στην επιχείρηση απελευθέρωσης δύο οικογενειών από τη βομβαρδισμένη πόλη Σντερότ

Ο πράκτορας-δημιουργός

Δημιουργός της σειράς είναι ο 52χρονος σήμερα Ισραηλινός Λίορ Ραζ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στις Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις και είχε λάβει μέρος σε μυστικές αποστολές γνωρίζοντας πώς λειτουργούν οι Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ από πρώτο χέρι (για τη συγγραφή, μάλιστα, του σεναρίου υποστηρίζει ότι συμβουλεύεται πράκτορες της Μοσάντ). Γεννημένος στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίν, στη Δυτική Οχθη, με μητέρα Αλγερινή δασκάλα και πατέρα Ιρακινό, ο οποίος είχε καταλήξει να στρατολογηθεί ως πράκτορας στο Ισραήλ, ο Λίορ ήξερε από μικρός τι σημαίνει διπλή πραγματικότητα.

Επίσης, ως δίγλωσσος, μπορούσε πολύ πιο εύκολα να αντιληφθεί τους δυο κόσμους, των Ισραηλινών και των Αράβων, αλλά και να συμμετάσχει σε μυστικές αποστολές του Ισραήλ, ακριβώς όπως ο πατέρας του, που τον έμαθε τι σημαίνει πράκτορας στην πράξη, όπως και το να χειρίζεται με άνεση τα όπλα, προτού καν τελειώσει το σχολείο. Ξεπερνώντας σε επάρκεια ακόμα και τον πατέρα του, ο Λίορ μεγαλώνοντας έγινε σκληροτράχηλος κομάντο της επίλεκτης, μυστικής αντιτρομοκρατικής ομάδας Sayeret Duvdevan, βιώνοντας από πρώτο χέρι τις πολεμικές συγκρούσεις. Ολα αυτά όμως δεν έγιναν, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς τίμημα.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς Fauda - season 3
Fauda: Season 3 | Official Trailer | Netflix

Εμαθε με τον σκληρότερο τρόπο πού μπορεί να οδηγήσει το ακραίο μίσος, όταν ένας φανατικός Ισλαμιστής δολοφόνησε μπροστά στα μάτια του με μαχαίρι την τότε σύντροφό του Ιρις Αζουλάι. Επειτα από αυτή την τραγωδία ο ίδιος αποφάσισε να τα παρατήσει όλα, αφού είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τη θητεία του στις Ισραηλινές Δυνάμεις, αναζητώντας την τύχη του στην Αμερική.

Βρήκε μάλιστα δουλειά σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών προσωπικής ασφάλειας για υψηλά πρόσωπα, κάτι που απαιτούσε γνώση, ευφυΐα, προσαρμοστικότητα και ειδικά προσόντα. Αναλαμβάνοντας τη φύλαξη διάσημων ηθοποιών και πολιτικών και γνωρίζοντας τι σημαίνει επιχειρησιακός σχεδιασμός, βρήκε τελικά τον απόλυτο συνδυασμό πολιτικού και ηθοποιού στο πρόσωπο του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αποτελώντας τον υπεύθυνο της προσωπικής του φρουράς.

Επιστρέφοντας έτσι στο Ισραήλ, αποφάσισε να αναζητήσει παράλληλα με τις διάφορες αποστολές την τύχη του στην ηθοποιία, μια απόδειξη ότι ο Σβαρτσενέγκερ είχε αφήσει για τα καλά τη σφραγίδα του. Τότε ήταν που του ήρθε η ιδέα να μετατρέψει σε σενάριο τις προσωπικές του εμπειρίες από τις διάφορες μυστικές αποστολές, δημιουργώντας, μαζί με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Haaretz» Αβι Ισαχάροφ, το «Fauda» και τον τρομερό χαρακτήρα Ντορόν Καμπίλιο, τον βασικό πρωταγωνιστή της σειράς, ο οποίος λειτουργεί με τον δικό του απροσάρμοστο τρόπο, έξω και πέρα από τον κύκλο των εντολών, της αποστολής και της διεκπεραίωσης.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς Fauda - season 4
Fauda: Season 4 | Official Trailer | Teaser | Netflix


Παρότι το προφίλ του ατίθασου και ανορθόδοξου αισθηματία που ερωτεύεται μια Παλαιστίνια, την οποία χρησιμοποιεί για να φτάσει στον κύριο εγκέφαλο της Χαμάς, ή του πατρικού ρόλου που υιοθετεί προστατεύοντας τον νεαρό Παλαιστίνιο μποξέρ που προπονεί (ένα άθλημα με το οποίο ο ίδιος είναι εξοικειωμένος) προκειμένου να φτάσει, επίσης, στον σκληρό καταζητούμενο νεαρό οργανωτή εξτρεμιστικών αποστολών της Χαμάς δεν συνάδει με την εικόνα του βασικού στελέχους της ομάδας Shin Bet (Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ), είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που χάρισε υψηλή δημοτικότητα στον Ντορόν.

Στην προσπάθειά του να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο των πρακτόρων αλλά και τη διπλή όψη ενός νομίσματος που αποφεύγει τον εύκολο διαχωρισμό ανάμεσα σε θύματα και θύτες, αυτό που θέλει -και το κάνει με επιτυχία- να αποδείξει ο Ραζ, ακόμα και σε μια ισραηλινή σειρά, είναι ότι το παιχνίδι δεν έχει ποτέ μια όψη και ότι στην πραγματικότητα αυτό που ουσιαστικά χωρίζει τους δυο λαούς είναι το χρόνιο μίσος. Κατά τα άλλα, έχουν τα ίδια όνειρα, ερωτεύονται με τον ίδιο τρόπο, φοβούνται για τα παιδιά τους και νιώθουν ακραία αισθήματα ακριβώς γιατί έχουν δει τις οικογένειές τους να ξεκληρίζονται, αδέλφια και συζύγους να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια τους εν ψυχρώ.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς Fauda - season 5
FAUDA Season 5 Trailer | Release Date | Plot And Everything We Know


Μιλώντας σχετικά σε συνέντευξή του, ο Λίορ Ραζ είχε δηλώσει ότι χαίρεται γιατί λαμβάνει πολλά γράμματα από διαφορετικές περιοχές του αραβικού κόσμου, όπως το Ντουμπάι, που του λένε ότι για πρώτη φορά ένιωσαν συμπάθεια για τον εχθρό. Αλλά και το αντίθετο: παρότι η παλαιστινιακή πλευρά είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας ότι η σειρά λειτουργεί ως προπαγάνδα για τις εβραϊκές θέσεις, πολλοί είναι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που υποστήριξαν ότι για πρώτη φορά οι Παλαιστίνιοι απέκτησαν πραγματικά «πρόσωπο» σε μια σειρά, ενώ αποκαλύφθηκε και η βία της ισραηλινής πλευράς.

Ωστόσο, τα σημερινά γεγονότα με τη μαζική επίθεση των μελών της Χαμάς στο Ισραήλ δείχνουν να ξεπερνούν σε φαντασία ακόμα και αυτό το ερασιτεχνικό εν πολλοίς σίριαλ, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις σκηνές του «Fauda» που θέλει τα μέλη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς να είναι όχι μόνο πλήρως εξοπλισμένα, αλλά και να έχουν εξαιρετικές γνώσεις πληροφορικής και να αξιοποιούν πλήρως την τεχνολογία.
fauda-2

Η τζιχάντ στην πράξη

Δεν είναι, επομένως, να απορείς που στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη της Χαμάς όχι μόνο ξέρουν καλά να κρύβονται, αλλά διαθέτουν και ένα πολύπλοκο δίκτυο, το οποίο στη σειρά αφήνεται να εννοηθεί ότι φτάνει μέχρι το Ιράν. Σε πολλά επεισόδια ακούμε να λέγεται ότι η οργάνωση ενισχύεται διαρκώς στρατιωτικά από το Ιράν, αλλά και πως η κοινή έχθρα για το Ισραήλ φέρνει κοντά, παρά τις θρησκευτικές τους αντιθέσεις, τη Χαμάς με τη Χεσμπολάχ του Λιβάνου. Οι επιθέσεις που ακούγεται στη σειρά ότι οργανώνει η Χεσμπολάχ από τα νότια του Λιβάνου προς το Ισραήλ, αλλά και οι απαγωγές των Ισραηλινών στο ίδιο τους το έδαφος δεν μπορούν παρά να φέρνουν στον νου όσα βλέπουμε να εξελίσσονται σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Φατάχ και της επίσημης παλαιστινιακής αρχής, οι οποίοι, αν και διεφθαρμένοι, δείχνουν στη σειρά -σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα- να συνδιαλέγονται άμεσα με τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ προειδοποιώντας τους για πιθανά χτυπήματα, ώστε ακριβώς να αποτρέψουν αντίποινα, τα μέλη της Χαμάς είναι σκληρά και δεν έρχονται σε διαπραγματεύσεις. Ενίοτε, μάλιστα, προτιμούν να θυσιάσουν και τα πολύ κοντινά τους πρόσωπα αντί να προδώσουν την εκάστοτε αποστολή: σε κάποια από τα επεισόδια είδαμε τη σύζυγο ενός αρχηγού της Χαμάς να αναζητά καταφύγιο στο Ισραήλ και κατόπιν στο εξωτερικό, μαζί με τον γιο της, για να γλιτώσει από τον άνδρα της ενώ στον τρίτο κύκλο ο νέος αρχηγός της Χαμάς απειλεί τον ανιψιό του θεωρώντας τον προδότη.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας που αντιστοιχεί, σε μεγάλο βαθμό, σε πραγματικά πρόσωπα που κάνει τη σειρά τόσο αληθοφανή. Τα υπόγεια τούνελ, μήκους πολλών χιλιομέτρων, μέσω των οποίων διακινούν τα μέλη της Χαμάς τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό από την Αίγυπτο στη Γάζα και από εκεί στη Δυτική Οχθη και το Ισραήλ, πρωταγωνιστούν σε πολλές σκηνές του «Fauda» και μας φέρνουν στον νου τα πρόσφατα γεγονότα. Αντίστοιχα, ο αόρατος «εγκέφαλος» της Χαμάς, στα πρώτα επεισόδια, τον οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούσαν για χρόνια νεκρό, αλλά εκείνος κατάφερνε να οργανώνει επιχειρήσεις από απόσταση, θυμίζει τον σημερινό αρχηγό της Χαμάς, τραυματία προηγούμενου πολέμου, για τον οποίο οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Ακόμα, λοιπόν, και αν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως αδικίες εις βάρος των Παλαιστινίων, όπως η ύπαρξη του Τείχους, οι καθημερινές επιθέσεις, ο περιορισμός των Παλαιστινίων στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Οχθης, αποσιωπούνται, ωστόσο οι αναλογίες με τα πραγματικά γεγονότα είναι αποκαλυπτικές έως και διαφωτιστικές. Γίνεται έτσι αντιληπτό όχι μόνο με ποιον τρόπο οργανώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τι ακριβώς σημαίνει η φράση που λέει, κάποια στιγμή, στον 3ο κύκλο ο αρχηγός της ομάδας: «Στη Γάζα συμβαίνουν κακά πράγματα».

Στην πρώτη γραμμή

Σε αυτό το απίστευτο κουβάρι που μπλέκει τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα και αποδεικνύει ότι τα επεισόδια του «Fauda» είναι βγαλμένα από τον πιο ακραίο ρεαλισμό και τη ζωή του πρωταγωνιστή, είδαμε τον δημιουργό της σειράς και πρωταγωνιστή Λίορ Ραζ να παίρνει ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις και να ανεβάζει και σχετικό βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Ιnstagram. Εκεί, δημοσιοποίησε ότι έχει ενταχθεί στους εθελοντές «Brothers in Arms» (Αδελφοί στα Οπλα) συμμετέχοντας στην επιχείρηση απελευθέρωσης δύο οικογενειών από τη βομβαρδισμένη πόλη Σντερότ, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, όπου είδαμε πολεμιστές της οργάνωσης να επιτίθενται σε ανυποψίαστους Εβραίους πολίτες.

Μάλιστα, στο πλευρό του είχε τον συνδημιουργό της σειράς Αβί Ισαχάροφ αποκαλύπτοντας πως ήδη συμμετείχαν από κοινού στη διάσωση δύο οικογενειών και μάλιστα «χωρίς φόβο», όπως έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Περιμένοντας, επομένως, με αγωνία τον 5ο κύκλο της σειράς στο Netflix, που έχει ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματά του, κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει και 6ος που θα εμπνέεται από την πιο σκληρή, απτή πραγματικότητα.

Δυστυχώς, όμως, τα σενάρια του πολέμου δεν περιγράφουν πλέον μια τηλεοπτική σειρά, αλλά κομμάτια της πιο θλιβερής ιστορίας που γράφεται, για μία ακόμα φορά, με αθώα θύματα, γυναίκες, άοπλους πολίτες και παιδιά. Και αυτά δεν αρκεί κανείς Ραζ ή μέλος οργάνωσης για να τα σώσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Nyli: Οι επίλεκτοι κομάντος της Σιν Μπετ του Ισραήλ με «licence to kill» για τους τρομοκράτες της Χαμάς που επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου

Θρίλερ με τον επιχειρηματία που βρέθηκε απανθρακωμένος στο αυτοκίνητό του στη Βάρδα

Εντυπωσιακή αύξηση των πιθανών τιμών πώλησης διαμερισμάτων σε πέντε περιοχές της Αθήνας - Πού είναι τα άκριβότερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης