Είναι τα όργανα των γουρουνιών το μέλλον των μεταμοσχεύσεων;

Είναι τα όργανα των γουρουνιών το μέλλον των μεταμοσχεύσεων;

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε καρδιά χοίρου επέζησε μόλις δύο μήνες

metamosxeusi_mak
Ένας 58χρονος Βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που έλαβε ποτέ μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο, μια διαδικασία που μπορεί να αποτελεί το μέλλον των μεταμοσχεύσεων και να δώσει τέλος στις τεράστιες αναμονές για συμβατά μοσχεύματα.

Για πολλά χρόνια, ο μόνος τρόπος για να αντικαταστήσει κανείς τις άρρωστες ή ανεπαρκείς καρδιές, πνεύμονες, νεφρούς και συκώτια ήταν με όργανα δότη. Η δυσκολία που κρύβει αυτό είναι τεράστια με πολλούς ανθρώπους να αγωνίζονται να βρουν ένα καλό βιολογικό δότη που θα ταιριάξουν και 8.000 να πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περιμένοντας ένα όργανο.
xeirourgio

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν να αλλάζουν αφού το 2022 ήταν μια χρονιά επανάστασης για την ξενομεταμόσχευση, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τους ασθενείς που χρειάζονται απεγνωσμένα έναν δότη.

Αυτή η διαδικασία μοιάζει ως μια πολλά υποσχόμενη λύση στο ζήτημα έλλειψης οργάνων, με τους ερευνητές να ερευνούν συνεχώς νέες τεχνικές και εργαλεία που θα διασφαλίσουν αυτή την πρακτική.

Γιατί αυτοί οι ασθενείς πήραν καρδιές χοίρων;

Οι ερευνητές έχουν στραφεί προς τους χοίρους ως πιθανούς δότες, επειδή τα όργανά τους είναι παρόμοια σε μέγεθος με τα ανθρώπινα. Η διαδικασία όμως ενέχει πολλές αβεβαιότητες. Τα όργανα των χοίρων δεν είναι φυσικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα και είναι πιθανό να προκαλέσουν μια μοιραία ανοσολογική αντίδραση. Για να κάνουν τα όργανά τους πιο κατάλληλα για τους ανθρώπους, οι επιστήμονες έχουν πειράξει τα γονίδια των χοίρων-δοτών, ελπίζοντας σε μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή μετά την μεταμόσχευση.
gourounaki

Κλείσιμο
Ο γενετικά τροποποιημένο χοίρος για παράδειγμα, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταμόσχευση του 58χρονου Βετεράνου, είχε συνολικά 10 γενετικές επεξεργασίες. Ο ίδιος ασθενής, Lawrence Faucette, αντιμετώπιζε το θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν επιλέξιμος για μια παραδοσιακή μεταμόσχευση με ανθρώπινο όργανο. Έτσι, οι χειρουργοί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ του έδωσαν την επιλογή να λάβει μέρος σε μια άκρως πειραματική διαδικασία, όπου ο δότης δεν θα ήταν κάποιος άλλος άνθρωπος, αλλά ένα γουρούνι.

Ο Faucette συμφώνησε, και αφού υποβλήθηκε στην επέμβαση στις 20 Σεπτεμβρίου, η καρδιά του φέρεται να λειτουργεί τους δυο τελευταίους μήνες, αρκετά καλά, χωρίς καμία βοήθεια από υποστηρικτικές συσκευές. "Τουλάχιστον τώρα έχω ελπίδα και έχω μια ευκαιρία", δήλωσε ο Faucette σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου πριν από την επέμβαση.

Ο Faucette όμως δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μια τέτοια εγχείρηση. Η ίδια ομάδα του Μέριλαντ πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου σε έναν άλλο ετοιμοθάνατο, τον David Bennett. Αντίστοιχα με τον Faucette, ο 57χρονος λήπτης του μοσχεύματος, είχε προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια και έναν τύπο αρρυθμίας που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή, ενώ επειδή δεν είχε λάβει μέτρα για να ελέγξει την υψηλή αρτηριακή του πίεση και άλλα προβλήματα υγείας, οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Maryland και γειτονικών ιδρυμάτων έκριναν ότι δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς.

Δυστυχώς, ο Bennett επέζησε μόλις δύο μήνες.
transplant


Είναι οι καρδιές χοίρων το μέλλον;

O Faucette φαίνεται να μην επιβιώνει τα παραπάνω προγνωστικά, ενώ λίγες μέρες μετά την μεταμόσχευσή του διέδωσε ένα βίντεο στο οποίο γελούσε και καθόταν σε μια καρέκλα, με τον ίδιο να μοιάζει απόλυτα υγιής. Φυσικά, ο ασθενής έχει την απόλυτη προσοχή της επιστημονικής ομάδας του Μέριλαντ, η οποία φέρνει νέα δεδομένα στις λίστες αναμονής ανθρώπων που περιμένουν έναν συμβατό δότη. Αν και οι προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων από ζώα σε ανθρώπους αποτύγχαναν για δεκαετίες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων κατέστρεφε αμέσως τον ξένο ιστό, τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν ξανά χρησιμοποιώντας χοίρους γενετικά τροποποιημένους, ώστε να κάνουν τα όργανά τους να μοιάζουν περισσότερο με τα ανθρώπινα.
ergastirio

Μάλιστα προσφάτως, επιστήμονες σε άλλα νοσοκομεία δοκίμασαν νεφρούς χοίρων σε δωρεά νεκρών ανθρώπινων σωμάτων, ελπίζοντας να εξελίξουν αυτό που ονομάζεται ξενομεταμόσχευση. Μάλιστα, σε ένα ξεχωριστό πείραμα ξενομεταμόσχευσης, μια ομάδα στο NYU Langone ανακοίνωσε, νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι διατήρησε ένα νεφρό χοίρου σε λειτουργία για δύο μήνες, σε ένα εγκεφαλικά νεκρό άτομο.

Ωστόσο, η παραπάνω διαδικασία είναι πολύπλοκη και γραφειοκρατικά. Στην περίπτωση του Faucette, χρειάστηκε να του χορηγηθεί επείγουσα έγκριση για την επέμβαση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων μέσω της οδού της "συμπονετικής χρήσης". Η διαδικασία αυτή, η οποία χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη μεταμόσχευση του Bennett, εφαρμόζεται όταν ένα μη εγκεκριμένο ιατρικό προϊόν -στην προκειμένη περίπτωση, η γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου- είναι η μόνη επιλογή για έναν ασθενή με σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων από χοίρο σε άνθρωπο, θα βοηθήσουν στη δημιουργία στοιχείων που απαιτούνται για πιο επίσημες κλινικές δοκιμές που θα περιλαμβάνουν περισσότερους ασθενείς. Πολλοί είναι αισιόδοξοι ότι η καρδιά χοίρου θα λειτουργήσει για μεγαλύτερο διάστημα σε αυτόν τον δεύτερο ασθενή.

Ειδήσεις σήμερα:

Η επίσκεψη Κασσελάκη στη Βουλή και οι πρώτες συναντήσεις: Πού πήγε, τι είπε με τους βουλευτές - Δείτε φωτογραφίες

Ετοιμάζει βαλίτσες για Στρασβούργο ο Τσίπρας - Θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Είχα επαφές με τη μαφία, όταν σπούδαζα στη Νάπολη» αποκαλύπτει η Ματίνα Παγώνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης