Πώς να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας χωρίς να εκνευρίζουμε τους γύρω μας; - 8 κρίσιμοι κανόνες χρήσης των smartphones

Πώς να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας χωρίς να εκνευρίζουμε τους γύρω μας; - 8 κρίσιμοι κανόνες χρήσης των smartphones

Το savoir faire ενός smartphone

zeugari_PROTO_NEA_MAKETA2
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο εύθραυστες, όσο και η οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου. Το να δίνουμε υπερβολική προσοχή σε αυτό, μπορεί να βλάψει σημαντικά τις ανθρώπινες επαφές μας, είτε γιατί σνομπάρουμε τους φίλους μας ενώ είμαστε μαζί τους, είτε γιατί απέχουμε από μια σημαντική συζήτηση δια ζώσης. Όλα τα παραπάνω να μας καλούν να υιοθετήσουμε νέες πρακτικές καλών τρόπων χρήσης του smartphone μας.

Πιθανότατα, σε όποια γενιά και αν ανήκετε, περνάτε σήμερα περισσότερο χρόνο με το smartphone σας από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Το κινητό μας τηλέφωνο μας ακολουθεί παντού, σε συναντήσεις, σε γεύματα, ακόμα και στο μπάνιο, ενώ η χρήση του δεν περιορίζεται πουθενά. Ένα smartphone είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που προσφέρει ελευθερία από το γραφείο και έναν τρόπο να κρατούμε επαφή και να μοιραζόμαστε τα γεγονότα της ζωής μας. Παρόλο που τα smartphones και οι κινητές συσκευές έχουν γίνει τόσο πανταχού παρόντα, που είναι δύσκολο να θυμηθούμε μια εποχή χωρίς αυτά, εξακολουθούν να αποτελούν σχετικά νέα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν τα smartphones τους έτοιμα για χρήση πάνω τους ανά πάσα στιγμή , ίσως δεν γνωρίζουν ότι έχουν πλέον αναπτυχθεί νέα κοινωνικά πρότυπα και κανόνες γύρω από αυτές τις συσκευές και τη χρήση τους.
Ακόμα και αν ανήκουμε σε αυτή την ομάδα ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, είναι πλέον σημαντικό να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πότε χρειάζεται απλά να αφήσουμε κάτω τις συσκευές μας. Είτε για λόγους σύνδεσης και επικοινωνίας, είτε για λόγους σεβασμού και ευγένειας του συνομιλητή μας, αυτοί είναι οι 8 κανόνες της σωστής χρήσης του κινητού μας, ή αλλιώς τα όρια που πρέπει να βάλουμε στη λειτουργία τους.

Το savoir faire ενός smartphone

Χρήση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια του σεξ

Αυτό περιλαμβάνει την αποδοχή μιας κλήσης, την ανάγνωση ενός μηνύματος, τον έλεγχο μιας ειδοποίησης ή ακόμη και την παύση της σεξουαλικής πράξης όταν το τηλέφωνο δονείται, για να κοιτάξετε προς την κατεύθυνσή του. Επειδή μπορεί βέβαια να είναι μια ακούσια αντίδραση, θα ήταν καλύτερο να βάλουμε το τηλέφωνο σε ένα άλλο δωμάτιο, έτσι ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να το κοιτάξουμε.
Κλείσιμο
shutterstock_370048097

Χρήση συσκευών στο μπάνιο

Η λήψη μιας τηλεφωνικής κλήσης κατά τη χρήση της τουαλέτας θα πρέπει να επιβάλλεται στους ανθρώπους μόνο σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης, σύμφωνα με δηλώσεις της Diane Gottsman, ειδική σε θέματα εθιμοτυπίας και ιδρύτρια της Σχολής Πρωτοκόλλου του Τέξας, στην Guardian. Πέρα από τον σεβασμό στον συνομιλητή μας, καλό θα είναι να σκεφτούμε να σταματήσουμε αυτή την συνήθεια για λόγους υγιεινής κυρίως, συμπληρώνει η ίδια.

Κινητό τηλέφωνο στην δουλειά

Στους χώρους εργασίας, υπάρχουν συμβουλές εθιμοτυπίας για το κινητό τηλέφωνο που πρέπει να έχουμε κατά νου και θέτουμε σε χρήση στις επαγγελματικές συγκεντρώσεις, όπως συνέδρια, εκπαιδευτικές συνεδρίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις προϊόντων και άλλα. Είναι σημαντικό να μην τραβάμε φωτογραφίες εκτός αν μας επιτρέπεται, να μην χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας ως μέσο αποφυγής των κοινωνικών επαφών και να επικεντρωθούμε στην κοινωνική δικτύωση δια ζώσης. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε να κρατάμε το τηλέφωνό μας στο αθόρυβο και να το σηκώνουμε μόνο για τις σημαντικές κλήσεις όταν είναι απαραίτητο.
shutterstock_390137005

Κοιτάζοντας το τηλέφωνό μας σε έναν γάμο ή μια κηδεία

Το να ασχολούμαστε με το κινητό μας σε έναν γάμο, ή ακόμα χειρότερα σε μια κηδεία δεν είναι αποδεκτό, ειδικά αν σκεφτούμε ότι καποιος έχει πληρώσει πολλά χρήματα για να είμαστε εκεί. Το να μας βλέπουν να στέλνουμε μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από αγένεια και ασέβεια σε μια σημαντική και σοβαρή στιγμή. Ακριβώς επειδή η τεχνολογία προσαρμόζεται, ώστε να αποσπάται λιγότερο η προσοχή μας, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις επιλογές “μην ενοχλείτε” για να παραμέινουμε ενεργοί στην συγκεκριμένη κοινωνική περίσταση.

Σεβασμός στους γύρω μας

Οι συσκέψεις και τα γεύματα με φίλους είναι κοινωνικές συγκεντρώσεις, όχι ελεύθερες συγκεντρώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επειδή το τηλέφωνό μας μας ειδοποιεί ότι μας περιμένει ένα μήνυμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψουμε μια συζήτηση για να απαντήσουμε. Το μήνυμα θα εξακολουθεί να υπάρχει εκεί αργότερα, ενώ θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στο άτομο που βρίσκεται μπροστά μας - εκτός κι αν ψάχνουμε δικαιολογία για να φύγουμε. Ακόμα κι αν πρέπει να απαντήσουμε, είναι προτιμότερο να μην ξεκινάμε μια συνομιλία μέσω γραπτού μηνύματος χωρίς να δικαιολογηθούμε, ή να ρωτήσουμε αν μπορούμε να διακόψουμε. Στη συνέχεια, οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στο χρόνο των ανθρώπων που έχουμε μπροστά μας. Επίσης αν δεν μιλάμε στο τηλέφωνο, πρέπει να αφαιρούμε το Bluetooth από το αυτί μας, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι είμαστε παρόντες γι' αυτούς και όχι έτοιμοι να απαντήσουμε σε μια κλήση ανά πάσα στιγμή.
shutterstock_418223266

Οι ειδοποιήσεις είναι μόνο για εμάς

Τα κόκκινα φώτα, οι οθόνες που αναβοσβήνουν, οι ήχοι κλήσης του gangsta rap, οι πάπιες που κροταλίζουν κ.λπ., είναι όλα διασκεδαστικά και χρήσιμα, όταν συμβαίνουν στο κατάλληλο μέρος. Αυτά τα φώτα και οι ήχοι γίνονται αποπροσανατολιστικά και ενοχλητικά σε δημόσιους χώρους, ιδίως σε συζητήσεις και συναντήσεις, ή ειδικότερα σε θέατρα και διαλέξεις. Επίσης, η λειτουργία δόνησης βοηθάει μόνο όταν το τηλέφωνο βρίσκεται στην τσέπη μας. Κανείς δεν χρειάζεται μασάζ στο χέρι από το τραπέζι της σύσκεψης μόνο και μόνο επειδή μας καλεί κάποιος. Αν είμαστε απασχολημένοι με κόσμο, καλύτερα να βάλουμε το τηλέφωνο στην άκρη και στο αθόρυβο μέχρι να είμαστε ξανά διαθέσιμοι να το απαντήσουμε.

Δεν είμαστε τζουκ μποξ

Είναι υπέροχο που μπορούμε να μεταφέρουμε μουσική για να την ακούμε όταν έχουμε μια ελεύθερη στιγμή. Αλλά λίγοι ενδιαφέρονται για την πλήρη συλλογή μας με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των ABBA που ακούγεται από το μεγάφωνο του κινητού μας. Η ανοιχτή ακρόαση είναι για πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις. Για όλες τις υπόλοιπες παρέχονται τα ακουστικά.
Δεν είμαστε παπαράτσι - εκτός και αν όντως είμαστε
Πρέπει πραγματικά να τραβάμε φωτογραφίες και βίντεο από τα πάντα κάθε στιγμή; Σίγουρα το να βγάζουμε φωτογραφίες είναι διασκεδαστικό, αλλά μερικές φορές, οι άνθρωποι θέλουν να απολαμβάνουν τις πραγματικές εμπειρίες της ζωής τους, χωρίς να αλλοιώνονται στο Instagram, ή να γίνονται tag στο Facebook. Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την κάμερά μας με διακριτικότητα και να ζητάμε πάντα την άδεια όταν θέλουμε να συμπεριλάβουμε κάποιον στα ψηφιακά μας στιγμιότυπα.

Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στη Μαγνησία: Εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο

Συναγερμός στον Ασπρόπυργο - Μεγάλη φωτιά δίπλα σε βυτία

Το τελευταίο αντίο στον ήρωα Περικλή Στεφανίδη που σκοτώθηκε στην πτώση του Canadair - Παρών ο πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης