ΠΑΟ: Τι αλλάζει μετά την ιστορική συμφωνία

ΠΑΟ: Τι αλλάζει μετά την ιστορική συμφωνία

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ επιφέρει σημαντικές αλλαγές, με την επάνοδο του Νικόλα Πατέρα στην προεδρία και την επιστροφή του Κώστα Αντωνίου στο πόστο του τεχνικού διευθυντή.

ΠΑΟ: Τι αλλάζει μετά την ιστορική συμφωνία

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010: μέρα ιστορική για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μιας και αποτελεί την απαρχή για την αλλαγή σελίδας και ιδιοκτησιακού καθεστώτος ύστερα από 31 ολόκληρα χρόνια!

Η συμφωνία ανάμεσα στους μέχρι πρότινος "εντόνως διαφωνούντες" Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα επαναφέρει σε πρώτη φάση την εσωτερική ηρεμία στους "πράσινους" και ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο τέλος της σεζόν. Παράλληλα, επιφέρει σημαντικές αλλαγές, με την επάνοδο του Νικόλα Πατέρα στην προεδρία και την επιστροφή του Κώστα Αντωνίου στο πόστο του τεχνικού διευθυντή.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους:

Η συμφωνία

Κλείσιμο

Ύστερα από τετράωρη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας κατέληξαν σε συμφωνία για τη διαδικασία μεταβίβασης της πλειοψηφίας του μετοχικού πακέτου, αλλά όχι άμεσα με τη διαδικασία της δωρεάς του 25% των μετοχών του Τζίγγερ, παρά μέσα από την αύξηση του μ.κ. στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Σημειωτέον ότι νέος πρόεδρος θα είναι και πάλι ο Νικόλας Πατέρας, ενώ το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι πλέον αλλάζει άρδην το διχαστικό κλίμα. Παράλληλα, το γεγονός ότι η μεταβίβαση θα γίνει μέσα από διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δείχνει την πρόθεση των κ. Βγενόπουλου, Πατέρα να ρίξουν χρήματα στην ομάδα.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξερχόμενος χαμογελαστός διάβασε το κείμενο που συνέταξαν οι τρεις άνδρες. «Ο Παναθηναϊκός σήμερα μπαίνει σε μία νέα εποχή πολυμετοχικότητας. Οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Πατέρας και Βγενόπουλος, διευκρίνισαν όλα τα σημεία με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα της ΠΑΕ. Επανέρχεται ως πρόεδρος της ΠΑΕ ο κ. Πατέρας, η δωρεά δεν έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε ότι η αύξηση του ποσοστού κατά 25% θα γίνει μέσα από αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει στη λήξη της περιόδου. Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί με συμμετοχή όλων. Ευχαριστούμε τον κύριο Κωνσταντόπουλο για την κάλυψη της προεδρίας», τόνισε.

Ο Νικόλας Πατέρας, που επιστρέφει στην προεδρία, είπε: «Είχαμε μία τετράωρη συνάντηση. Λύσαμε τις παρεξηγήσεις που υπήρχαν και προχωράμε ενωμένοι για το καλό του Παναθηναϊκού», ενώ χειροκροτήθηκε από περίπου 20 οπαδούς της ομάδας που ήταν στο χώρο. 

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έκανε δηλώσεις, αλλά με μια κίνηση τα... είπε όλα. Βγαίνοντας από το ασανσέρ στο τέλος της συνάντησης, τράβηξε το σακάκι που φορούσε και μέσα φάνηκε ένα κομμάτι από την πράσινη φανέλα του Παναθηναϊκού! Και αποχώρησε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο...

Η συνάντηση των δύο πλευρών, που κράτησε κοντά τέσσερις ώρες, πραγματοποιήθηκε στον 9ο όροφο κεντρικού ξενοδοχείου. Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τη μία και ολοκληρώθηκε στις 4:30.

Ο τόπος συνάντησης έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστικός, αλλά οι εκπρόσωποι του Τύπου «ανακάλυψαν» το σημείο του ραντεβού κι έσπευσαν εκεί λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη των ανδρών ασφαλείας των παραγόντων του Παναθηναϊκού.

Σύμφωνα, τέλος, με τις έως τώρα πληροφορίες, Πατέρας και Βγενόπουλος ζήτησαν εγγυήσεις πως δεν θα υπάρξει εσωτερικός «πόλεμος», ενώ συζητήθηκε επίσης το κόστος της κατασκευής του γηπέδου στο Βοτανικό, ένα κόστος που θεωρεί υπερβολικά μεγάλο ο κ. Βγενόπουλος.

Το μνημόνιο

Σημειωτέον ότι η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλου και Νικόλα Πατέρα αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση του πακέτου μετοχών από τον πρώτο στους δύο τελευταίους στο τέλος της περιόδου. Στο μνημόνιο που υπογράφηκε αναφέρεται ρητώς πως αν ο εσωτερικός διχασμός κάνει και πάλι την εμφάνισή του, τότε η σκυτάλη σε ιδιοκτησιακό επίπεδο δεν θα αλλάξει χέρια.

Αναλυτικά, το μνημόνιο αναφέρει:

1. Τα ποσοστά των ανωτέρω στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα παραμείνουνε ως έχουνε μέχρι την 01.05.2011

2.Θα συμμετέχουμε και οι τρεις στην αύξηση κεφαλαίου των € 15.000.000 στο ποσοστό που έχουμε σήμερα .

3. Οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας θα έχουμε το “call option” να αποδεχθούμε την μείωση κατά 25% των μετοχών του Γιάννη Βαρδινογιάννη , την 01.05.2011 μέσω μεγαλύτερης συμμετοχής σε επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όχι σαν “δωρεά”.

Η ανωτέρω αποδοχή μείωσης του ποσοστού του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει από τώρα μέχρι την 01.05.2011 κλίμα ειλικρινούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλου και Νικόλα Πατέρα.

Εάν δεν υπάρχει καλή πίστη και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας ή οποιαδήποτε αλλαγή μετοχικής σύνθεσης είναι άνευ ουσίας.

4. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα αποκηρύξει δημόσια κάθε διχαστική κίνηση που εκπορεύεται από το περιβάλλον και το ίδιο θα πράξουν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας αν προκύψει τέτοιο ζήτημα.

Ο Κωνσταντόπουλος

Ελάχιστο χρονικό διάστημα διήρκεσε η παραμονή του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Μετά την γνωστοποίηση των συζητήσεων ανάμεσα στους Βγενόπουλο, Βαρδιγονιάννη και Πατέρα και τα όσα αποφασίστηκαν, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση παραίτησης, η οποία αναφέρει:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτονόητη η παραίτησή μου. Εύχομαι την ανοδική πορεία του Παναθηναϊκού, όπως την αξίζει η ιστορία και ο κόσμος του, με αγωνιστικές επιτυχίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση του αθλήματος και την αντιμετώπιση της βίας».

Ο Τζίγγερ

Ως έμπρακτη απόδειξη ότι οι διαφωνίες μεταξύ των μεγαλομετόχων μπορούν να ξεπεραστούν και οι πάντες να λειτουργήσουν για το καλό του Παναθηναϊκού θεώρησε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης την ιστορική εξέλιξη στα διοικητικά της «πράσινης» ΠΑΕ.

«Από την σημερινή μας συνάντηση, αυτός που βγαίνει κερδισμένος είναι ο Παναθηναϊκός», αναφέρει η δήλωση του Τζίγγερ λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα που συνεχίζει: «Αποδείξαμε έμπρακτα ότι οι μεταξύ μας διαφωνίες μπορούν να ξεπεραστούν και να λειτουργήσουμε  για το καλό του συλλόγου. Όλοι οι μέτοχοι από κοινού πλέον, καθώς και ο κόσμος του Παναθηναϊκού εξασφαλίζουν την ενότητα. Η επικαιρότητα, μπορεί να επανέλθει στα σημαντικά ζητήματα για την ομάδα, που δεν  είναι άλλα από τις αγωνιστικές της επιτυχίες.  Θέλω να  ευχαριστήσω θερμά τον κ Νίκο Κωνσταντόπουλο για την ουσιαστική του συμβολή σε μια δύσκολη στιγμή για τον Παναθηναϊκό».

Επιστρέφει ο Αντωνίου

Εκτός από τον Νικόλα Πατέρα, που ανέλαβε «από τώρα», όπως ο ίδιος ανέφερε, την προεδρία και την παραίτηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, στον Παναθηναϊκό επιστρέφει και ο Κώστας Αντωνίου.

Ο παλαίμαχος παίκτης των «πράσινων» αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο του διευθυντή ποδοσφαίρου, που κατείχε τα προηγούμενα δύο χρόνια ως άμεσος συνεργάτης του Νικόλα Πατέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρλος Φρέιτας παραμένει ως τεχνικός διευθυντής, απλά ο Αντωνίου θα είναι υπεύθυνος ολόκληρου του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι ακριβείς αρμοδιότητες θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες, με την επιστροφή και του Πορτογάλου από την πατρίδα του.

Ο Νικόλας Πατέρας είναι πλέον το αφεντικό της ΠΑΕ, αναμένεται να επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις της Παιανίας «όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή», όπως ξεκαθάρισε και η επόμενη μέρα, η νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης