Αντρί Σεφτσένκο: Ο πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας περνά από ανιχνευτές ψεύδους τους διαιτητές

Αντρί Σεφτσένκο: Ο πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας περνά από ανιχνευτές ψεύδους τους διαιτητές

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τους στημένους αγώνες ο θρύλος του ουκρανικού ποδοσφαίρου και νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη κίνηση

Andriy_Shevchenko
Ο πρόεδρος της ουκρανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αντρέι Σεφτσένκο «λανσάρει» μια νέα μέθοδο για να καταπολεμήσει τους στημένους αγώνες. Και αυτή είναι ο ανιχνευτής ψεύδους στους διαιτητές. Την είδηση αποκάλυψε το «The Athletic» και για να εξηγήσει στον κόσμο τι συμβαίνει, χρησιμοποίησε ένα πρόσφατο παράδειγμα από αγώνα της Premier League, προσομοιώνοντας τη νέα πραγματικότητα που επικρατεί ήδη στο ουκρανικό ποδόσφαιρο με το ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

«Μια μοναχική στάλα ιδρώτα ελίσσεται στο μέτωπο του διαιτητή της Premier League Τόνι Χάρινγκτον. Εισπνέει προσεκτικά, κρατάει την αναπνοή του και στη συνέχεια εκπνέει ήσυχα και σιωπηλά, περιμένοντας νευρικά την ερώτηση.

‘Τόνι... το περασμένο Σαββατοκύριακο ακυρώσατε την κεφαλιά του αμυντικού της Γουλβς Μαξιμίλιαν Κίλμαν στο τελευταίο λεπτό... λίγο περίεργη απόφαση... είστε κρυφά οπαδός της Γουέστ Χαμ;’.

Ο Χάρινγκτον κάνει μια παύση και στη συνέχεια προσπαθεί να απαντήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση: ‘Όχι’. Η βελόνα του ανιχνευτή ψεύδους τρεμοπαίζει από άκρη σε άκρη. Ο Χάρινγκτον σκουπίζει το μέτωπό του. Δεν έγινε διαιτητής γι’ αυτό».

Όλα τα παραπάνω είναι μια ιστορία που επινόησε το μέσο για να δώσει έμφαση στην είδηση ότι αυτό ακριβώς είναι κάτι που ισχύει εδώ και κάποιες εβδομάδες στην Ουκρανία.

Με απόφαση του νέου προέδρου της Ομοσπονδίας, όλοι οι διαιτητές και βοηθοί περνούν από ανιχνευτή ψεύδους ο οποίος για όσους δεν γνωρίζουν καταγράφει τις μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, τη ροή του αίματος, τον αναπνευστικό ρυθμό και τις αντιδράσεις του ιδρώτα ενός ατόμου για να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν λέει την αλήθεια.
 

Δεδομένου ότι το ουκρανικό ποδόσφαιρο μαστίζεται από κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων, δωροδοκίες, στημένους αγώνες (πράγματα που υπήρχαν από την σοβιετική εποχή, αλλά ειδικά οι στημένοι αγώνες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα) ο Σεβτσένκο και οι συνεργάτες του κατέληξαν σ’ αυτό το… ριζοσπαστικό μέτρο, σε συνδυασμό με το ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πλέον δεν γίνεται ορισμός των διαιτητών, αλλά… κλήρωση!

Σ’ αυτήν την απόφαση κατέληξε η νέα επικεφαλής της ουκρανικής διαιτησίας Κατερίνα Μονζούλ, μία από τις κορυφαίες γυναικείες σφυρίχτρες η οποία στα 43 της χρόνια ανέλαβε να… ξεβρωμίσει το χώρο της.

Στην Ελλάδα οι διαιτητές προέκυπταν με κλήρωση ακόμη και μετά το μιλένιουμ, αλλά στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν τη σεζόν 1984-1985 στην Serie A… Κι εκείνη τη σεζόν ήταν η τελευταία που μια ομάδα εκτός των μεγάλων κλαμπ της Ιταλίας κατέκτησε τον τίτλο με την Βερόνα να παίρνει το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της. Κι οι Ιταλοί πάντως το είχαν κάνει για να… καθαρίσει η εικόνα του πρωταθλήματος.

Κλείσιμο
Επιστρέφοντας στους ανιχνευτές ψεύδους, που πραγματικά είναι μια σοκαριστική είδηση, ο Σεβτσένο υπεραμύνθηκε της επιλογής του λέγοντας: «Το βλέπουμε ως μια ευκαιρία να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για να καταλάβουμε με ποιους διαιτητές μπορούμε να συνεργαστούμε και με ποιους όχι. Ξεκινάμε από μια καθαρή αφετηρία κι όποιος δεν περάσει το τεστ δεν θα επιτρέπεται πλέον να είναι διαιτητής».

Ο ίδιος ποντάρει στην τεράστια δημοφιλία που έχει σε όλη τη χώρα και το γεγονός ότι είναι καθαρός, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι παρόλο που τα τεστ έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες (χωρίς να έχει κοπεί κανείς) υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις.

«Αυτό… παραπάει! Αυτό είναι πραγματικός έλεγχος! Ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι πάντα παρών και πάντα θα υπάρχει κάποιο λάθος. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό, αλλά υπάρχει η ασφάλεια του VAR. Αν είναι να ελέγχουμε τους διαιτητές, ας ελέγξουμε τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές της κάθε ομάδας αντί γι' αυτό). Θα ερχόμαστε τρεις ώρες πριν από το κάθε παιχνίδι και θα περνάμε τους πάντες από ανιχνευτή ψεύδους», είπε ο Βολοντίμιρ Σάραν, πρώην προπονητής της FC Minaj.

Βέβαια όσο οι διαιτητές δεν αντιδρούν το εγχείρημα εφαρμόζεται κανονικά με το περιεχόμενο των ερωτήσεων και τη συχνότητα διεξαγωγής των τεστ να παραμένουν κρυφά καθώς στην Ομοσπονδία θεωρούν ότι δει κάτι το φως της δημοσιότητας θα επηρεάσει όλη τη διαδικασία.

Γενικότερα πάντως η κοινή γνώμη δεν είναι αρνητική καθώς κυρίως οι στημένοι αγώνες είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι το 2019 είχε αποκαλυφθεί ένα τεράστια σκάνδαλο με την εμποκή 35 συλλόγων και περισσοτέρων από 300 φυσικών προσώπων που για πολλά χρόνια αποκόμισαν τρελά κέρδη χειραγωγώντας αγώνες του ουκρανικού πρωταθλήματος (για τους οποίους πόνταραν στις ασιατικές στοιχηματικές αγορές).

Κι όσοι αναρωτιούνται αν όλη η διαδικασία είναι νόμιμη, να αναφέρουμε ότι στην Ουκρανία υπάρχει μια… ψύχωση γενικά με τους ανιχνευτές ψεύδους. Υπάρχει μέχρι και τηλεπαιχνίδι, το Love For Survival που τους χρησιμοποιεί για να διαπιστώσει αν οι συμμετέχοντας έχουν απατήσει τους συντρόφους τους, ενώ επιτρέπεται η χρήση των αποτελεσμάτων ακόμη και στο κομμάτι της δικαιοσύνης (σε αντίθεση με τον δυτικό κόσμο όπου επιστημονικά έχει αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων».

Κι ίσως τελικά η λογική «έλεγχος και τιμωρία», όσο αδόκιμη και ακραία αν ακούγεται, μπορεί να είναι ένα απαραίτητο κακό για το ουκρανικό ποδόσφαιρο και ειδικά τους νέους διαιτητές που θα μπαίνουν στον χώρο γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με το… μηχάνημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Για βιολογικό πόλεμο προετοιμάζεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης και κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Συγκινητικό βίντεο: Παντρεύτηκε σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη για να τη δει ο πατέρας της νύφη πριν πεθάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης