Τσιτσιπάς: Οι άστοχες μπαλιές στα... social media με τα φρούτα, το λάδι και τη ρίγανη

Τσιτσιπάς: Οι άστοχες μπαλιές στα... social media με τα φρούτα, το λάδι και τη ρίγανη

Με αναρτήσεις του τύπου «κάποιος να χτίσει ένα Harrods στην Ελλάδα», «να φυτευτούν οπωροφόρα στους δρόμους για να τρώνε οι φτωχοί» ή εν μέσω βομβαρδισμών στην Ουκρανία ότι «το Μαλιμπού είναι μαγικό μέρος», ο μεγαλύτερος Ελληνας τενίστας όλων των εποχών έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντικρουόμενων σχολίων από τους ακολούθους του, με κάποιους να τον αποθεώνουν και κάποιους άλλους να τον αντιμετωπίζουν απλώς ως τρολ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsitsipas-malli-ARTHRO
Αινιγματικός, βαθιά σκεπτόμενος, αφελής ή απλώς τρόλ; Το ερώτημα αυτό μοιάζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία με κάθε νέα δημόσια τοποθέτηση του μεγαλύτερου Ελληνα τενίστα όλων των εποχών. Το ευτυχές με τον Στέφανο Τσιτσιπά είναι ότι μοιράζεται ελεύθερα τις σκέψεις του με το κοινό, κι έτσι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξή του όχι μόνο ως κορυφαίου επαγγελματία αθλητή, αλλά και ως σκεπτόμενου ενεργού πολίτη, ευαίσθητου δέκτη κάθε λογής ερεθισμάτων.

Διότι ο Τσιτσιπάς είναι ανυπερθέτως άξιος επαίνων όχι μόνο για την αφιλτράριστη, αυθόρμητη έκφραση των απόψεών του, αλλά και για την ευρύτητα της θεματολογίας την οποία περιεργάζεται. Ετσι, προτού καν οι ορδές των οπαδών και αφοσιωμένων θαυμαστών του προλάβουν να μεταβολίσουν μια ατάκα του, π.χ. για τα οπωροφόρα δέντρα που θα λυτρώσουν τους άστεγους των δρόμων από την πείνα, φροντίζει να εξαπολύσει μία ακόμη πιο συνταρακτική. Εσχάτως ήταν η λαδορίγανη εν είδει μάσκας περιποίησης μαλλιών.
Η ρουτίνα Τσιτσιπά για τα μαλλιά: 20 λεπτά χτένισμα, ελαιόλαδο και ρίγανη


Κλείσιμο
Προηγουμένως, για την ίδια χρήση, η μουστάρδα. Παλαιότερα ο Τσιτσιπάς υποστήριζε ένθερμα την υποψηφιότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Πιο πριν υπερθεμάτιζε για την ανομολόγητη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει Harrods ώστε να ψωνίζει απευθείας καταναλωτικά προϊόντα περιωπής, όπως άλλωστε της αξίζει. Μνημειωδώς, επίσης, εν μέσω πανδημίας είχε αποφανθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι επαρκώς ελεγμένα και ότι ο ίδιος δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί διότι είναι νέος, προσέχει κ.λπ.

Ενδιαμέσως, βέβαια, αποσπά επαίνους από την πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας (τον πρωθυπουργό, τον πρώην ΠτΔ κ.λπ.) για τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό στίβο ή και χαρακτηρίζεται «αστείος» επειδή προτείνει ισότητα μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο τένις. Διόλου σπάνια, ο Στέφανος απασχολεί την παγκόσμια ειδησεογραφία, όπως φέρ’ ειπείν όταν ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με την κοινότητα του τένις εξαιτίας της ανάγκης του να κλειδώνεται στα αποχωρητήρια διακόπτοντας τη δράση επί ένα χρονικό διάστημα, κάτι που εκνευρίζει αφόρητα αντιπάλους, διαιτητές, κοινό κ.ο.κ. Χαρακτηριστικά, ο σπουδαίος Σκωτσέζος αντισφαιριστής Αντι Μάρεϊ, απαυδισμένος από την παρατεταμένη απουσία του Στέφανου στο WC, έγραψε στο Twitter σκωπτικά ότι «ο Τσιτσιπάς χρειάζεται δύο φορές περισσότερο χρόνο για να πάει στο μπάνιο απ’ ό,τι ο Τζεφ Μπέζος για να πετάξει στο Διάστημα. Ενδιαφέρον».

F2-NEW


Ο σερ Αντι Μάρεϊ, όπως και πολλοί άλλοι, δεν είναι διατεθειμένος να πιστέψει τη δικαιολογία του Στέφανου ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να απαλλαγεί από τα μουσκεμένα ρούχα του και να φορέσει στεγνά, επειδή η εφίδρωσή του είναι εκ φύσεως αυξημένη. Ωστόσο, αυτό που δεν θέλησε κανένας να σεβαστεί -ούτε καν η Ομοσπονδία Επαγγελματικού Τένις (ATP) η οποία επέβαλε όριο στα toilet breaks- είναι η ανάγκη του Στέφανου να ανακτήσει αυτοσυγκέντρωση, να καθαρίσει τον νου του από αλλότριες ή και επιβλαβείς για την απόδοσή του σκέψεις, να επανεκκινήσει εν τέλει τις νοητικές λειτουργίες του, ώστε να επανέλθει πλήρως ανασυγκροτημένος στο κορτ. Επιπλέον, δε, στη διάρκεια αυτών των οικειοθελών εγκλεισμών στην απομόνωση του αποχωρητηρίου, ενδέχεται (και αυτό είναι μια αυθαίρετη υπόθεση) ο Στέφανος Τσιτσιπάς να συλλαμβάνει τις ατάκες για τις οποίες είναι πλέον κοσμαγάπητος.

Τακτική Φόρεστ Γκαμπ

Η εναρκτήρια αναφορά στον Φόρεστ Γκαμπ δεν είναι τυχαία. Απεναντίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός στα πιο βαθιά και ημιφωτισμένα μονοπάτια που οδηγούν στο μυαλό του Στέφανου Τσιτσιπά. Ακριβώς διότι τόσο στη δική του περίπτωση όσο και στον χαρακτήρα που ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Τομ Χανκς το νόημα είναι η απόλυτη ασάφεια του νοήματος. Η μαγεία και το ακαταμάχητο πλεονέκτημα του Φόρεστ Γκαμπ έγκεινται στο ότι κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος αν αυτό που μόλις ξεστομίστηκε είναι ένα μικρό πετράδι κρυπτογραφημένης σοφίας, διορατικότητας, οξύνοιας κ.λπ. ή απλώς μια τρολιά. Αν είναι μια αλήθεια τόσο απλή και ξεκάθαρη ώστε μοιάζει απλοϊκή και ανόητη επειδή κανείς δεν έχει την παρρησία να παραδεχτεί ότι την παραγνώριζε, καίτοι ήταν ανέκαθεν φαεινέστερη του ηλίου. Υπό αυτή την έννοια, οι χρησμοί του Φόρεστ Γκαμπ παρουσιάζουν έντονη ομοιότητα με τους αφορισμούς του Στέφανου Τσιτσιπά, εφόσον, ακόμη και όταν ο ίδιος τους καταρρίπτει ως αστεϊσμούς, το κοινό εξακολουθεί να διερωτάται πότε σοβαρολογεί και πότε απλώς κάνει πλάκα.

Επίσης, φαίνεται ότι ο Τσιτσιπάς αρέσκεται στο να υποδύεται ρόλους ή μάλλον να υιοθετεί διαφορετικές περσόνες. Μία εκ των οποίων θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί ως «ο Στέφανος σαν αρσενική Μαρία Αντουανέτα» και να πιστώνεται με μια σειρά από τις πλέον αξιομνημόνευτες ρήσεις του Ελληνα σούπερ σταρ. Περίπου όπως η βασίλισσα της Γαλλίας είχε προτείνει στους πένητες να τραφούν με παντεσπάνι αντί για το ψωμί που δεν είχαν, ο Τσιτσιπάς από το περασμένο Σάββατο (25/6) τουίταρε μια λύση απλή όσο και το αυγό του Κολόμβου: «Οι πόλεις και οι δήμοι θα πρέπει να φυτέψουν οπωροφόρα δέντρα προκειμένου να βοηθήσουν τους άστεγους των δρόμων να τραφούν»!

Στην ίδια κατηγορία της οιονεί Μαρίας Αντουανέτας ή και μιας προσέγγισης στα άλυτα προβλήματα της ζωής αλά Μαντάμ Σουσού μπορεί κανείς να κατατάξει επίσης το κεφάλαιο που ατύπως καταχωρήθηκε στη συλλογική μνήμη υπό τον τίτλο «Ο Harrods βγήκε παγανιά». Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020, την πιο σκοτεινή ώρα της πανδημίας, ο Στέφανος έγραψε στο Twitter: «Πρέπει κάποιος να χτίσει ένα Harrods στην Ελλάδα. Καιρός είναι πια». Το κράξιμο που επακολούθησε γι’ αυτό τον ευσεβή πόθο του ήταν καταιγιστικό και ενδεχομένως ασύμμετρο με την πρόθεσή του.

f3
f5
Τα τιτιβίσματα του Στέφανου στο Τwitter διαδέχονται το ένα το άλλο με μεγαλύτερη συχνότητα από τις μπαλιές που ανταλλάσσει στα γήπεδα. Εξίσου γρήγορα, όμως, έρχονται και τα, συνήθως επικριτικά, σχόλια όσων τον ακολουθούν


Ο ίδιος, πάντως, εκ των υστέρων, αφού δήλωσε έκπληκτος από το μέγεθος και την ένταση του ντόρου, διευκρίνισε ότι ουδέποτε είχε πρόθεση να προκαλέσει σύγχυση στους συμπατριώτες του. Αντιθέτως, «το σκέφτηκα πολύ πριν το γράψω, όπως και τα περισσότερα πράγματα που γράφω. Αγαπώ πάρα πολύ την Ελλάδα και προσπαθώ πάντα να εκφράσω μια άποψη που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να αναπτύξει τον τουρισμό, να φέρει περισσότερο κόσμο σε αυτό τον όμορφο τόπο. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να αναδειχτούμε στον παγκόσμιο χάρτη και να βοηθήσουμε νέους και ανθρώπους που έχουν όνειρα να κάνουν σπουδαία πράγματα στη ζωή».

Ωστόσο, το άκρον άωτον του συνδρόμου Μαρίας Αντουανέτας για τον Τσιτσιπά ίσως να ήταν μια φράση με μόλις πέντε λέξεις, σχεδόν σαν άσκηση γραφής που εκτελεί παιδί της Α’ Δημοτικού. «Το Μαλιμπού είναι μαγικό μέρος», έγραψε στο Twitter. Και ενώ ουδείς θα διαφωνούσε μαζί του ως προς το περιεχόμενο, η συγκυρία ήταν μάλλον ατυχής: το tweet αναρτήθηκε την 1η Μαρτίου του 2022 ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδιζαν αδιακρίτως αμάχους στην Ουκρανία.

Φιλόσοφος με ρακέτα

Σε άλλα tweets και λακωνικές δηλώσεις ο Στέφανος εκφράζει αφηρημένες απορίες ή κρίσεις, π.χ. «εξακολουθώ να θεωρώ απίστευτο ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησης των ανθρώπων τούς λέει να αρπάξουν τα χαρτιά τουαλέτας» (5/12/2021).

Σε συνέντευξή του τον Μάιο του 2020 μέσω Instagram ανέφερε: «Πιστεύω πως θα πρέπει να μας βάζουν σε καραντίνα μία φορά τον χρόνο. Αυτό θα έκανε καλό στη φύση, θα έκανε καλό στον πλανήτη». Και προχωρώντας στην ίδια συλλογιστική επί των αξόνων της αειφορίας, της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής κ.λπ. -αφού, καθ’ ομολογίαν του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθεί οτιδήποτε αναρτούν η Σακίρα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και το WWF- στις 10 Ιανουαρίου του 2021 ο Τσιτσιπάς συνέστησε κατηγορηματικά σε κάποιον από όσους τον ακολουθούν στα social media το εξής: «Αλλαξε το αυτοκίνητό σου. Πάρε ένα Tesla». Η αρχική ερώτηση αφορούσε το πώς θα σωθεί το φυσικό περιβάλλον.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο μεγαλύτερος σάλος γύρω από κάποια αμφιλεγόμενη θέση του είχε ξεσηκωθεί όταν εξέφρασε τις απόψεις του περί εμβολιασμού κατά του COVID-19. Ενώ προηγουμένως είχε δεχτεί να προωθήσει την εμβολιαστική εκστρατεία «Μένουμε ασφαλείς», τον Αύγουστο του 2021 παραδέχτηκε δημοσίως ότι ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος και ότι θα παρέμενε έτσι έως ότου ο εμβολιασμός καταστεί υποχρεωτικός. Τελικά εμβολιάστηκε για να παίξει στο αυστραλιανό Open τον φετινό Ιανουάριο αποφεύγοντας τα παρατράγουδα στα οποία πρωταγωνίστησε τότε ο φανατικά αντεμβολιαστής Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ωστόσο, η νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είχε ήδη απαντήσει ότι «μόνο στο “Σωτηρία” τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρόνων. Είχαν βαριά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη επεμβατικό αερισμό, και, παρ’ όλα αυτά, εννέα χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2.500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, συνέχιζε να παίζεις τένις, εκεί μας κάνεις υπερήφανους».

053_AR-20220703032451_03_0H0A3267


Ανάμεσα στις ατάκες του που γράφουν τη δική τους ιστορία ξεχωρίζουν ορισμένες που μαρτυρούν φιλοσοφικού τύπου πνευματικές ανησυχίες. Οπως «Η ισότητα των ανθρώπων είναι η δική μου θρησκεία. - Η ελευθερία είναι το οξυγόνο της ψυχής μου. - Ο άνθρωπος είναι πιο πίθηκος από πολλούς πιθήκους. - Η σιωπή και η μοναξιά μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο. - H ζωή είναι λεμόνια που δεν έχω ακόμα στύψει» κ.ά. Κανένα ρητό του, όμως, είτε το σκέφτηκε μόνος του, είτε το δανείστηκε από κάποιον άλλον διανοητή, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με το συγκλονιστικό «η αμοιβή σου είναι η δωροδοκία που σου δίνουν για να ξεχάσεις τις φιλοδοξίες σου». Τι να εννοούσε, άραγε, με αυτή τη φράση το Νο5 στην παγκόσμια κατάταξη του επαγγελματικού τένις, ένας νεαρός μόλις 23 ετών, ο οποίος είναι ήδη ζάπλουτος έχοντας αμειφθεί μέχρι στιγμής με σχεδόν 20 εκατ. δολάρια μόνο για τις εμφανίσεις του σε τουρνουά αντισφαίρισης ανά τον κόσμο;

Αν έχει αναγκαστεί να παραιτηθεί από κάποια όνειρά του απεμπολώντας τα για μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, τότε ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Και ίσως χρειάζεται αυξημένες δόσεις κατανόησης και συμπόνοια γι’ αυτό που του έτυχε στη ζωή - ακόμη και όταν περιπαίζει τους δημοσιογράφους δοκιμάζοντας την ευπιστία τους με την περιγραφή της υποτιθέμενης καθημερινής ιεροτελεστίας για τη φροντίδα της πλούσιας κόμης του: «Επί 20 λεπτά χτενίζω τα μαλλιά μου. Τα λούζω δύο φορές με σαμπουάν και αμέσως μετά τα περνάω πολύ απαλά με ελαιόλαδο. Πριν πέσω για ύπνο, βάζω πάντοτε λίγο baby oil, σε συνδυασμό με ελληνική ρίγανη». Για κάποιον όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς που διεκδικεί το ακαταλόγιστο, η συνταγή περιποίησης των μαλλιών του είναι, όντως, ξεκαρδιστική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης