Roland Garros: Η αποθέωση στον Τσιτσιπά, οι τρελές αμοιβές και όσα έγιναν στον τελικό στο Παρίσι

Roland Garros: Η αποθέωση στον Τσιτσιπά, οι τρελές αμοιβές και όσα έγιναν στον τελικό στο Παρίσι

Ο επικός τελικός στο Παρίσι και τα συγχαρητήρια στον Νο 4 τενίστα στον κόσμο - Δείτε βίντεο

tsitsipas_roland_art
Ήταν σαν μια μάχη του «Δαβίδ με τον Γολιάθ» του τένις. Ο Νο 1 τενίστας στον κόσμο και κάτοχος 18 Grand Slam πριν κατακτήσει ακόμα ένα στο Παρίσι αντιμετώπιζε έναν 22χρονο που διεκδικούσε το πρώτο του. Μπορεί  στη βιβλική ιστορία ο μικρός να κέρδισε τον μεγάλο, όμως σε αυτή που γράφτηκε στην Γαλλία την Κυριακή το απόγευμα ο Στέφανος Τσιτσιπάς πλησίασε στην πηγή, άπλωσε την ρακέτα του όμως ο 34χρονος έμπειρος Νόβακ Τζοκοβιτς του στέρησε  τη δυνατότητα να γευτεί το… νέκταρ μέσα από το «δισκοπότηρο» του Roland Garros.

Ο Έλληνας που από σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 4 στον κόσμο έπαιξε κυριαρχικό τένις απέναντι στον καλύτερο στον κόσμο και κέρδισε 2 set. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έφτανε σε έναν Τελικό Grand Slam όπου τα νικηφόρα set είναι 3 και τα οποία κατέκτησε ο Σέρβος.

Παρόλα αυτά ο Στέφανος έπεισε ακόμα και τον… Βασιλιά Νόλε ότι η ώρα που θα καθίσει στον θρόνο πλησιάζει. Ο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που δίνει το παρών σε τελικό Roland Garros και απέδειξε πως με δουλειά, υπομονή και επιμονή η ώρα της στέψης δεν θα αργήσει. Κάτι που το πιστεύει και ο ίδιος, όπως δήλωσε μετά την ήττα του, αλλά κάτι που δεν αμφισβητεί ούτε ο νικητής.

Για τον Στέφανο, η παρουσία του στον τελικό θα του αποφέρει και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Ο φιναλίστ εισπράττει φέτος 750.000 ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας (και των μειωμένων εσόδων από τις άδειες, ή μισοάδειες, ανάλογα την περίπτωση, κερκίδες), ωστόσο δεν παύει να είναι το μεγαλύτερο που κερδίζει ο Τσιτσιπάς από ένα τουρνουά στην καριέρα του. Από την άλλη ο νικητής και κάτοχος πλέον 19 Grand Slam, με αυτό του Roland Garros να είναι το 2ο του στο Παρίσι θα εισπράξει το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ.

Ο Έλληνας τενίστας μετά το τέλος του αγώνα τόνισε πως δεν υπήρχε κάτι για να μετανιώσει από το παιχνίδι παρά την ανατροπή του Τζόκοβιτς και σημείωσε πως έχει πίστη στον εαυτό του για κατάκτηση grand slam στο μέλλον.

Κλείσιμο


«Θα μπορούσα να κλάψω, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να κλάψω γιατί δοκίμασα τα πάντα. Δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο. Ανυπομονώ για τη σεζόν στο χορτάρι» ανέφερε ο Τσιτσιπάς που εξήγησε τι συνέβη στον τελικό και επέστρεψε ο Τζόκοβιτς.

«Έπεσε ο ρυθμός μου. Ήταν πολύ παράξενο, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι είχε αρχίσει να βρίσκω ρυθμό, να βρίσκω τα χτυπήματά μου, η κίνησή μου ήταν τέλεια και ξαφνικά ένιωσα κρύος και εκτός. Ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ ξανά. Μακάρι να μπορούσα να καταλάβω γιατί εξελίχτηκαν έτσι τα πράγματα. Είναι κρίμα γιατί ήταν μια καλή ευκαιρία» πρόσθεσε πιο ήρεμος πλέον.

Οσον αφορά για το τι κρατάει από αυτόν τον αγώνα, ο Τσιτσιπάς είπε: «Μπορώ να διεκδικώ τέτοιους τίτλους. Παρά την ήττα μου, πιστεύω στο παιχνίδι μου. Πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω σύντομα σε αυτό το σημείο. Ήμουν κοντά σήμερα. Κάθε αντίπαλος είναι δύσκολος. Η διαφορά του σημερινού μου αντιπάλου με αυτούς που αντιμετώπισα στους προηγούμενους γύρους ήταν μικρή. Με την ίδια συμπεριφορά, δεν βλέπω λόγο να μη σηκώσω τον τίτλο μια μέρα».



Εξουθενωμένος από την υπερπροσπάθεια, αλλά μ' ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχοντας το τρόπαιο στα χέρια του, απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο σπουδαίος άνθρωπος είναι πέρα από ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών.

«Είναι ένα προνόμοιο να είμαι εδώ μαζί με Μπόργκ και Κούριερ (σ.σ οι δύο παλαίμαχοι βοήθησαν στην τελετή απονομής)», είπε αρχικά και γυρνώντας προς τον Τσιτσιπά συνέχισε:

«Καταλαβαίνω πως αισθάνεται ο Στέφανος σήμερα μετά από μια ήττα σε τελικό Grand Slam. Είναι από τις ήττες που σε μαθαίνουν πράγματα και Στέφανε είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις πολλά Grand Slam στο μέλλον. Συγχαρητήρια σε σένα και την ομάδα σου».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2p4jwp622p-sf)


Ο Σέρβος όμως δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς αφού αρχικά ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του για την στήριξη που του παρέχουν «και το αντιλήφθηκα για μια ακόμη φορά σ' αυτά τα δύο αξέχαστα ματς κόντρα στον Ράφα και τον Στέφανο», συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς όλους τους Έλληνες:
«Θέλω με την ευκαιρία να χαιρετίσω και τους Έλληνες αδερφούς μου! Όλοι ξέρουν ότι Έλληνες και Σέρβοι έχουμε στενές σχέσεις»



Τσιτσιπάς: «Μακάρι να πετύχω τα μισά από αυτά που έχει πετύχει ο Νόλε»

Πριν το Τζόκοβιτς είχε ανέβει στο βάθρο των νικητών ο Στέφανος Τσιτσιπάς οποίος και πάλι αποθεώθηκε από τον κόσμο, ενώ συγκινήθηκε με τα όσα άκουσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2ov84z22t5-sf)


«Στέφανε έδειξες και σήμερα πόσο μεγάλος πρωταθλητής είσαι και πρέπει να είσαι περήφανος γα την προσπάθεια σου», ήταν η ερώτηση-σχόλιο προς τον Έλληνα που ναι μεν ήταν απογοητευμένος από την ήττα αλλά όπως είπε:

«Έγινε μεγάλη μάχη, προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα, με όλες μου τις δυνάμεις... Πρώτη φορά έπαιξα εδώ στον τελικό. Είμαι χαρούμενος με τη διαδρομή μου, ο Νόλε έχει δείξει πόσο μεγάλος αθλητής είναι, εμπνέομαι από τα επιτευγματα του και θα είμαι ευτυχισμένος αν πετύχω τα μισά. Φυσικά τον έχει βοηθήσει η ομάδα του γιατί πίσω από κάθε αθλητή είναι μια μεγάλη ομάδα. Ήταν μια σπουδαία εβδομάδα και για τη δική μου ομάδα που με στηρίζει να πετύχω τους στόχους μου. Ευχαριστώ Roland Garros και ελπίζω να επιστρέψω και να προσφέρω και πάλι πολύ καλό θέαμα».



Λίγο νωρίτερα τον Στέφανο είχε αποθεώσει κι ο παλιός πρωταθλητής Τζιμ Κούριερ ο οποίος απευθυνόμενος στον Έλληνα τενίστα είπε: «Δεν είναι εύκολος ποτέ ο πρώτος τελικός, Να είσαι περήφανος για αυτά που έχεις κάνει για το ταξίδι σου κι αλλάζεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το παιχνίδι»

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2ojekvkdld-sf)


Τα συγχαρητήρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποστάρισμά του συνεχάρη τους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη για τις μεγάλες διακρίσεις τους στο Roland Garros.

Το ποστάρισμα του Έλληνα Πρωθυπουργού:

Συγχαρητήρια στον Στέφανο Τσιτσιπά και στη Μαρία Σάκκαρη για την εκπληκτική τους παρουσία στο RolandGarros. Η πορεία σας είναι απόδειξη του πόσα μπορεί να πετύχει κανείς με σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Μπράβο και στους δύο! Μας γεμίσατε υπερηφάνεια! stefanostsitsipas98 mariasakkari




Με αφορμή την παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά, του πρώτου Έλληνα τενίστα, στον τελικό του Roland Garros, εκ μέρους της Ε.Π.Ο. ο πρόεδρός της, Θοδωρής Ζαγοράκης τον συνεχάρη.

Η δήλωση του Ζαγοράκη για τον Τσιτσιπά: «Επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό μου προς τον Στέφανο Τσιτσιπά για τη σημερινή συγκλονιστική προσπάθεια και την πορεία του μέχρι τον τελικό. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τίποτα, διότι είναι δεδομένο ότι το μέλλον τού ανήκει. Στην ουσία δεν αγωνίζεται, παρά ταξιδεύει σε έναν απέραντο ορίζοντα επιτυχιών».

Με ανάρτηση στο Twitter, η ΠΑΕ Ολυμπιακός συνεχάρη τον Στέφανο Τσιτσιπά για την παρουσία του στον τελικό του Roland Garros, τονίζοντας πως Έλληνας πρωταθλητής, παρά την ήττα του από τον τεράστιο Νόβακ Τζόκοβιτς, έκανε όλη την Ελλάδα υπερήφανη.



Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανάρτησή της έστειλε τα συγχαρητήριά της στον Έλληνα τενίστα για την προσπάθειά του, τονίζοντας ότι με την παρουσία του στον τελικό έκανε περήφανη όλη την Ελλάδα.

«Σου αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια για την τεράστια προσπάθεια! Δεν πέτυχες τον μεγάλο στόχο, αλλά το πάλεψες με όλες σου τις δυνάμεις! Έκανες υπερήφανη τη χώρα σου! Σε αγαπάμε Στέφανε! Και σε ευγνωμονούμε για όλα όσα ζήσαμε μαζί σου», ανέφερε η ΠΑΕ ΑΕΚ για τον Τσιτσιπά.




Ο τελικος

Τέσσερις ώρες πάλεψε σαν πραγματικό θηρίο για να φτάσει εκεί όπου ονειρεύονταν από μικρό παιδί. Μόνο που απέναντι του δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά ο κορυφαίος τενίστας των τελευταίων ετών. Και δυστυχώς για τον Στέφανο Τσιτσιπά ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέδειξε και χθες γιατί είναι στο Νο1 κάνοντας μία επική ανατροπή σε έναν από τους καλύτερους τελικούς στο Παρίσι.

Ο Στέφανος άγγιξε το τέλειο στα δύο πρώτα σετ, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, με τον Σέρβο να επιδεικνείει τεράστια ωριμότητα και να κατακτά τα τρία επόμενα φτάνοντας στον 19ο τίτλο του σε τουρνουά Grand Slam (από 20 έχουν τα άλλα δύο ιερά τέρατα Φέντερερ, Ναδάλ) και όντας ο μοναδικός που έχει τα έχει κερδίσει όλα από δύο φορές.

Κι όμως αυτόν τον θρύλο του παγκόσμιο αθλητισμού ο Στέφανος τον κοίταξε στα μάτια, τον ανάγκασε να παίξει στα όρια του και να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό για να μπορέσει να τον λυγίσει...




Θυμηθείτε την εξέλιξη όπως την παρακολουθήσατε πόντο, πόντο από το www.protothema.gr.


Το ματς

Ο Στέφανος επέλεξε να σερβίρει στην εκκίνηση του αγώνα και παρόλο που κινδύνευσε με μπρέικ στο 1ο γκέιμ και εκ του αποτελέσματος με την επιλογή του.

Το αναμενόμενο νευρικό ξεκίνημα του Στέφανου στον πρώτο τελικό της καριέρας του έφερε τον Τζόκοβιτς να έχει τρία σετ πόιντ για μπρέικ, ωστόσο από εκείνο το σημείο ο Τσιτσιπάς βρήκε εκπληκτικά σερβίς και με συνεχόμενους άσους έκανε το 1-0.

Αυτό ήταν το μοναδικό γκέιμ στο πρώτο σετ που υπήρχε κόντρα, καθώς από το 1-0 μέχρι το 5-4 Στέφανος και Νόλε κράτησαν με ευκολία το σερβίς τους. Στο δέκατο γκέιμ όμως ο Τσιτσιπάς για πρώτη φορά είχε λύσεις στα σερβίς του Σέρβου και έφτασε σε σετ πόιντ, αλλά το θρίλερ είχε ακόμη πολύ δρόμο.



Ο πολύπειρος Τζόκοβιτς όχι μόνο έσβησε το σετ πόιντ και ισοφάρισε σε 5-5, αλλά έκανε ο ίδιος το μπρέικ για το 5-6 και πλέον σέρβιρε εκείνος για το σετ. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι το σετ είχε τελειώσει, όχι όμως κι ο Στέφανος ο οποίος βρίσκοντας καλές επιστροφές στα σερβίς του αντιπάλου του τον οδήγησε σε αλλεπάλληλα λάθη φτάνοντας σε τριπλό μπρέικ ισοφαρίζοντας σε 6-6!

Στο τάι μπρέικ ήταν και πάλι εντυπωσιακός φτάνοντας στο 4-0 και 5-2 με τον Τζόκοβιτς να κάνει τη δική του επιστροφή και να φτάνει σε σετ πόιντ (5-6). Η εναλλαγή συναισθημάτων ήταν απίστευτη με τον Τσιτσιπά όμως να βρίσκει το θράσος σ' αυτό το σημείο να κάνει ένα απίθανο μπακχαντ στην ευθεία ισοφαρίζοντας σε 6-6 με τον Τζόκοβιτς να τον χειροκροτεί και στα δύο επόμενα του χτυπήματα να στέλνει το μπαλάκι εκτός τελικής γραμμής για το 1-0 μετά από 1 ώρα και 7 λεπτά...

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2k5rbcibl5-sf)


Το μομέντουμ ήταν με τον Στέφανο κι αποδείχθηκε με την έναρξη του δεύτερου σετ όπου έκανε νέο μπρέικ στο σερβίς του Σέρβου και συνεχίζοντας να βγάζει απίθανες άμυνες δεν άφηνε τον Τζόκοβιτς να πάρει ούτε έναν εύκολο πόντο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2jbryec9op-sf)


Ο 22χρονος τενίστας κυνηγούσε τη κάθε μπάλα σα να είναι τελευταία πιέζοντας ψυχολογικά τον αντίπαλο του και οδηγώντας τον συνέχεια σε έξτρα χτυπήματα με αποτέλεσμα ο Τζόκοβιτς να μην μπορέσει να τον απειλήσει με κάποιο μπρέικ, κάτι που έκανε ο ίδιος φτάνοντας στο 5-2 (!) και κλείνοντας το σετ με ένα εντυπωσιακό σέρβις γκέιμ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2l2d8haeup-sf)


Η επιστροφή του Σέρβου
Μετά από μία ώρα και 45 λεπτά ο Στέφανος απείχε πλέον ένα σετ από τον πρώτο τίτλο σε τουρνουά Grand Slam, όμως όσοι υπέθεσαν ότι ο Τζόκοβιτς δεν είχε πει την τελευταία του λέξη δικαιώθηκαν...

Στην εκκίνηση του τρίτου σετ αν και με την πλάτη στον τοίχο αν και είδε τον Τσιτσιπά να βγάζει τη μία απίθανη άμυνα μετά την άλλη και να του σβήνει τέσσερα μπρέικ πόιντς, τελικά μπόρεσε να κάνει το μπρέικ και να προηγηθεί με 1-3!

Ο Στέφανος παρόλο που συνέχιζε να βγάζει απίστευτες άμυνες όμως έχοντας πλέον κι αυτός να αντιμετωπίσει την κούραση, άρχισε να κάνει πιο εύκολα λάθη και παρόλο που έσβησε δύο σετ πόιντ μειώνοντας σε 3-5, ο Σέρβος πήρε το σετ κι έδωσε νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2m4ibrxky1-sf)


Μάλιστα κάνοντας δύο μπρέικ με το «καλημέρα» στο 4ο σετ, αφού πλέον οι πόντοι δεν ήταν ράλι, αλλά τελείωναν μετά από 3-4 χτυπήματα, έφτασε στο 0-4 και ο τελικός οδηγήθηκε στο 5ο και καθοριστικό σετ.

Πάλι μπρέικ ο Σέρβος
Εκεί ο Στέφανος δεν είχε και πάλι το καλό πρώτο σερβίς και παρόλο που προηγήθηκε με 1-0, ο Τζόκοβιτς έκανε το μπρέικ και έφτασε στο 1-3, ενώ στο 2-4 είχε νέο διπλό μπρέικ πόιντ το οποίο όμως μπόρεσε να σβήσει και να μειώσει σε 3-4.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2nsspmz2kh-sf)


Ο Στέφανος άντεξε και στο επόμενο σέρβις γκέιμ του μειώνοντας σε 4-5 και είχε πλέον μια τελευταία ευκαιρία για να κάνει μπρέικ ισοφάρισης. Άντεξε όμως μέχρι το 40-40 σβήνοντας το πρώτο ματς πόιντ, αλλά ο Σέρβος να παίρνει τη νίκη

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2o34fprre1-sf)



Κι ίσως η μεγαλύτερη αναγνώριση για τον Στέφανο ήρθε την ώρα της απονομής όταν για μία ακόμη φορά όλο το γήπεδο φώναξε ρυθμικά το όνομα του αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια του...


Ειδήσεις σήμερα

Τόμας Μαρκλ: Η Μέγκαν μου φέρεται σαν τον δολοφόνο με το τσεκούρι - Η Όπρα χρησιμοποίησε τους Σάσεξ

Survivor: Στο «αντίο» της Καρολίνας από τον Άγιο Δομίνικο είχε και… Μπαχάμες

NBA,Μπακς-Νετς 107-96: Ο... σούπερ Γιάννης και ο τραυματισμός του Ίρβινγκ έφεραν το 2-2 -Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης