Στο «Europa των φτωχών» οι ελληνικές ομάδες

Στο «Europa των φτωχών» οι ελληνικές ομάδες

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα προχωρούν στους ομίλους - Γιατί το ποδοσφαιρικό θαύμα του 2004 μετατράπηκε σε... εθνικό τραύμα το 2021, με τις ελληνικές ομάδες να ξεκινούν από το τέλος της λίστας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
footballstadium
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μπήκε στη ζωή μας το Champions League, το οποίο μέχρι το 1999 συνυπήρξε μαζί με το Κύπελλο UEFA και το Κύπελλο Κυπελλούχων. Εκείνη τη χρονιά τα δύο τελευταία ενώθηκαν σε ένα διευρυμένο Κύπελλο UEFA, το οποίο μετονομάστηκε το 2009 σε Europa League. Ωστόσο από τον επόμενο Ιούλιο στη ζωή των Ελλήνων (και όχι μόνο) ποδοσφαιρόφιλων θα μπει και το Europa Conference League (ECL), η νέα διοργάνωση της UEFA στην οποία θα μετέχουν ως επί το πλείστον οι ελληνικές ομάδες.

Η αλήθεια είναι πως όταν η UEFA ανακοίνωνε και επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2019 τη γέννηση του Europa Conference League, στην Ελλάδα υποδεχτήκαμε την είδηση με μια σχετική αδιαφορία, στα όρια της... υπεροψίας. Με δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League και άλλες τρεις σε αυτά του Europa League και τη χώρα μας στη 14η θέση της βαθμολογίας εκείνη την εποχή, το ECL έμοιαζε πολύ μακρινό, ωστόσο δυόμισι χρόνια αργότερα αποτελεί τη νέα (ευρωπαϊκή) ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Και όσο κι αν ο υποβιβασμός στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA συνιστά από μόνος του μια υποβάθμιση, η αρχική εντύπωση ότι το Europa Conference League είναι μια σύγχρονη έκδοση του θρυλικού Κυπέλλου Ράπαν ή του Ιντερτότο δεν ευσταθεί.
conference

Οπως θα δείτε και παρακάτω, το ECL δεν είναι η διοργάνωση των φτωχών συγγενών, αλλά ουσιαστικά η διεύρυνση του Europa League, το οποίο από τις 48 ομάδες (12 όμιλοι των 4) πήγε στις 64 (32 στο Europa και ισάριθμες στο Conference League), με τις δύο διοργανώσεις να ακολουθούν παράλληλους δρόμους, οι οποίοι, όμως, κάποια στιγμή τέμνονται.

Το σύστημα διεξαγωγής

Η αυλαία του Europa Conference League θα ανοίξει επίσημα το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου με την έναρξη των προκριματικών, αλλά, όπως συμβαίνει σε Champions και Europa League, το κυρίως πιάτο θα σερβιριστεί το φθινόπωρο με τη διεξαγωγή των ομίλων (8 των 4 ομάδων). Οσον αφορά τώρα τις τρεις ελληνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, αυτές θα ξεκινήσουν την πορεία τους από τον 2ο προκριματικό γύρο και θα πρέπει να αποκλείσουν τρεις ομάδες για να φτάσουν στους ομίλους.

Στα πρότυπα των άλλων Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, η προκριματική διαδικασία έχει χωριστεί σε δύο μονοπάτια: σε εκείνο των πρωταθλητών (champions) και στο κυρίως (main): στο πρώτο θα αγωνίζονται οι ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από το Champions και το Europa League και στο δεύτερο εκείνες που ήταν να συμμετάσχουν ευθύς εξαρχής στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Το ελληνικό στοιχείο της διοργάνωσης θα ακολουθήσει το κυρίως μονοπάτι, όπου θα βρεθούν επίσης οι 35 ομάδες που θα εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους από τον 1ο προκριματικό γύρο, 15 ομάδες που θα κατακτήσουν το Κύπελλο στις χώρες από τη 16η έως την 31η θέση του ranking της UEFA, 13 δευτεραθλητές από τις ίδιες χώρες, 14 τριταθλητές από τις θέσεις 14-29, τις 9 τέταρτες των χωρών στις θέσεις 7-15 και την πέμπτη ομάδα του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Οι υπόλοιπες μέχρι να συμπληρωθούν οι 90 θα προκύψουν από τα προκριματικά του Champions League.

Εφόσον οι ελληνικές ομάδες προκριθούν στον 3ο γύρο, τότε θα δουν τον βαθμό δυσκολίας να μεγαλώνει, καθώς στους πιθανούς αντιπάλους θα δουν να προστίθενται και οι ομάδες που θα πάρουν την 3η θέση στα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 7-13 του ranking (Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αυστρία, Δανία).

Κλείσιμο
Αν, για παράδειγμα, έβγαιναν τώρα οι ομάδες, στη λίστα με τις υποψήφιες αντιπάλους θα ήταν οι Ροστόφ, Γάνδη, Ζόρια, Αλκμααρ, Φενερμπαχτσέ, ΛΑΣΚ Λιντς, Ααρχους, με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν πλούσιο ευρωπαϊκό παρελθόν. Οι 52 ομάδες (45 από τον 2ο προκριματικό και οι 7 που προαναφέραμε) θα συγκροτήσουν 26 ζευγάρια και οι νικητές θα προκριθούν στα πλέι οφ. Εκεί η... πρόκληση γίνεται πιο μεγάλη (εφόσον οι ελληνικές ομάδες συνεχίζουν την πορεία τους), καθώς στη... γυάλα με τις πιθανές υποψήφιες θα προστεθούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 6η θέση του top-4 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) η 5η ομάδα της Γαλλίας και η 4η της Πορτογαλίας!

Να μιλήσουμε με ονόματα (πάντα με την έως τώρα βαθμολογία); Τότεναμ, Μπέτις, Ρόμα, Λεβερκούζεν, Λανς, Μπράγκα. Μακριά κι αγαπημένοι...

Και όλα τα παραπάνω περιγράφουν το πώς θα φτάσουν οι ομάδες μας στους ομίλους του Europa Conference League (όπου θα προστεθούν και οι 10 ομάδες από το μονοπάτι των πρωταθλητών), με την τελική φάση να έχει μια σημαντική διαφοροποίηση από τα άλλα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, καθώς την απευθείας πρόκριση στα νοκ άουτ (φάση των 16) θα πάρουν μόνο οι 8 ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση.

Αυτές που θα βρεθούν στη 2η θα διεκδικήσουν την παρουσία τους εκεί κόντρα στις 8 ομάδες που θα πάρουν την 3η θέση στους ομίλους του Europa League.

Η γεωγραφική κατανομή

Τρεις ομάδες: Κύπρος, Ελβετία, Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Καζακστάν, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Αρμενία, Λετονία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μολδαβία, Εϊρε, Φινλανδία, Γεωργία, Μάλτα, Ισλανδία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Γιβραλτάρ, Μαυροβούνιο
Δύο ομάδες: Πορτογαλία, Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αυστρία, Δανία, Σκωτία, Τσεχία, Εσθονία, Κόσοβο, Νησιά Φερόε, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο
Μία ομάδα: Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Λιχτενστάιν

Το καλεντάρι

1ος προκριματικός γύρος (70 ομάδες, 8-15 Ιουλίου 2021)
2ος προκριματικός γύρος (110 ομάδες, 22-29 Ιουλίου 2021)
3ος προκριματικός γύρος (62 ομάδες, 5-12 Αυγούστου 2021)
Πλέι οφ (44 ομάδες, 19-26 Αυγούστου 2021)
Ομιλοι (32 ομάδες: 8 όμιλοι των 4άρων, 16/9-9/12/2021)
Φάση των 16 (17-24 Φεβρουαρίου 2022)
Προημιτελικά (7-14 Απριλίου 2022)
Ημιτελικά (28 Απριλίου - 5 Μαΐου 2022)
Τελικός (25 Μαΐου 2022, Τίρανα)
*Tα ματς θα διεξάγονται τις Πέμπτες στις 19.45 και στις 22.00.

Οικονομικά και βαθμολογικά δεδομένα

Η δημιουργία του ECL έχει ως στόχο την... αποσυμφόρηση του Europa League, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να εκπροσωπηθούν σε μια διεθνή διοργάνωση. Οπότε, για να είναι ελκυστικό, η UEFA συμπεριέλαβε εκπροσώπους από τα μεγάλα πρωταθλήματα και, παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι επίσημο για τα οικονομικά δεδομένα που θα ισχύσουν, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ίδια ή θα έχουν ελάχιστες διαφορές από αυτά που ισχύουν στο Europa League. Υπενθυμίζουμε ότι η νίκη στο Europa League προσφέρει 570.000 ευρώ, ενώ η ισοπαλία 190.000 ευρώ και αυτά τα ποσά, πάνω-κάτω, θα δοθούν και στις ανάλογες επιτυχίες στο Europa Conference League. Από κει και πέρα θα υπάρχουν και τα έξτρα χρήματα από το market pool και φυσικά επιπλέον χρήματα από πιθανές προκρίσεις μετά στους ομίλους.

Οσον αφορά τα βαθμολογικά κίνητρα, δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση, καθώς την ίδια αξία θα έχουν οι νίκες και οι ισοπαλίες σε όλες τις διοργανώσεις (παραμένει το ότι δίνεται μεγαλύτερο βαθμολογικό μπόνους για είσοδο στους ομίλους του Champions League συγκριτικά με τα άλλα δύο), ενώ μία σημαντική αλλαγή που έρχεται στη νέα τριετία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων έχει να κάνει με τα έξτρα μπόνους που καθιερώνει η UEFA.

Ο νικητής ενός ομίλου του Europa Conference League παίρνει 2.000 βαθμούς για τη βαθμολογία του συλλόγου και προσθέτει και 500 στη βαθμολογία της χώρας (οι βαθμοί διαιρούνται με τον αριθμό εκπροσώπων της χώρας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα), ενώ η ομάδα που θα πάρει τη 2η θέση αντιστοίχως θα πάρει 1.000 βαθμούς στο club ranking και 250 για τον εθνικό συντελεστή.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι το Europa Conference League μπορεί να μη φαντάζει ως το πλέον ιδανικό ποδοσφαιρικό προϊόν (συγκριτικά με το Champions League), αλλά σίγουρα είναι μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διοργάνωση, στην οποία, αν μπορέσουν να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές ομάδες, πολύ σύντομα θα μπορέσουμε ως χώρα να περιμένουμε καλύτερες ημέρες. Αν όμως επιδείξουμε την ίδια νοοτροπία με αυτή της τελευταίας πενταετίας, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι και τα επόμενα χρόνια ο βασικός (ποδοσφαιρικός) προορισμός μας θα είναι το ECL με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Στην 20ή θέση

Αφού είδαμε σε γενικές τι είναι το ECL, ας δούμε και πώς φτάσαμε να αποτελεί η συγκεκριμένη διοργάνωση το βασικό αντικείμενο συζήτησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο πρωταθλητής από την επόμενη σεζόν και οι ομάδες από τις θέσεις 2-4 (ή 2-3 αν πάρει άλλος το Κύπελλο) θα παίζουν σε αυτή (τουλάχιστον μέχρι και τη σεζόν 2022-2023).

Το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαρτίου, παρά τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρσεναλ στον αγώνα ρεβάνς για τους 16 του Europa League, ο αποκλεισμός των Ερυθρολεύκων από τη συνέχεια της διοργάνωσης επισφράγισε και την κατρακύλα της Ελλάδας στην 20ή θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA.
OLUBIAKOS-ARYHROU-TELOS

Μια επίδοση που δημιούργησε και νέα δεδομένα όσον αφορά τη μάχη των ελληνικών πλέι οφ που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή. Γιατί μπορεί ο πρωταθλητής να είχε κριθεί προ πολλού, αλλά σε όλες τις προηγούμενες χρονιές τα πλέι οφ κρατούσαν ζωντανό το ενδιαφέρον για τη μάχη της 2ης θέσης, που έδινε και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Τώρα, όμως, είτε 2ος τερματίσεις, είτε 3ος, είτε 4ος, θα ξεκινήσεις από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League...

Στις αρχές του Μillennium (2002, 2003) ήμασταν στην 6η θέση με 36.116 και 36.782 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ με τους ίδιους σχεδόν βαθμούς μία δεκαετία αργότερα (2012, 37.100) ήμασταν στη 10η θέση, ωστόσο το φινάλε της φετινής αγωνιστικής περιόδου θα μας βρει στην 20ή με 26.000 βαθμούς. Στην ερώτηση αν μπορούμε να πάμε παρακάτω η απάντηση είναι αρνητική γιατί οι ομάδες που έχουν απομείνει στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα προέρχονται από χώρες που είναι ήδη πιο ψηλά από εμάς.

Το κακό είναι βέβαια ότι η 17η Τσεχία (26.400 βαθμοί) και η 18η Κροατία (26.275 βαθμοί) μέσω της Σλάβια Πράγας και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αντίστοιχα μπορεί να μεγαλώσουν κι άλλο τη διαφορά, ενώ η αγωνία κορυφώνεται γιατί, εν όψει της νέας χρονιάς (’21-’22) που θα κρίνει πόσες ομάδες θα βγάλουμε στην Ευρώπη (και σε ποιες διοργανώσεις) για τη σεζόν ’23-’24, αφαιρούμε από τη βαθμολογία μας την καλύτερη σεζόν της προηγούμενης πενταετίας (’16-’17) όπου είχαμε συγκεντρώσει 5.100 βαθμούς.

Οσους δηλαδή συγκεντρώσαμε και φέτος με τον Ολυμπιακό να συνεισφέρει 2.300, τον ΠΑΟΚ 1.600, την ΑΕΚ 1.000 και τους ΟΦΗ, Αρη από μόλις 100, καθώς στο μοναδικό παιχνίδι που έδωσαν (2ο προκριματικό γύρο του Europa League) ηττήθηκαν.

Και η εξαιρετικά φτωχή παρουσία των ομάδων που συνήθως πλαισιώνουν τους «μεγάλους» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε συνδυασμό με την απουσία του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια (ή τη μετριότατη παρουσία του όταν έπαιζε), είναι αυτή που μας έφερε σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Από τους 26.000 βαθμούς που μαζέψαμε την τελευταία πενταετία, το 45% ανήκει στον Ολυμπιακό, που πρόσφερε στην εθνική βαθμολογία 11.900 βαθμούς, το 22% στον ΠΑΟΚ (5.700), το 20% στην ΑΕΚ (5.100) και το υπόλοιπο 13% το μοιράζονται άλλες 7 ομάδες που έχουν αγωνιστεί στα προκριματικά του Europa League. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός έφερε 1.300 βαθμούς, ο Αρης και ο Ατρόμητος από 600, ο Πανιώνιος 400, ο ΠΑΣ 200, ενώ ο ΟΦΗ και ο Αστέρας Τρίπολης από 100.

Το μόνο θετικό εν όψει της επόμενης σεζόν είναι ότι πλέον κάθε νίκη ή ισοπαλία θα δίνει περισσότερους βαθμούς γιατί θα διαιρείται με το 4 και όχι με το 5 (όσοι είναι οι εκπρόσωποί μας). Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, καθώς είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον τριπλή εκπροσώπηση στους ομίλους για να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Σε αυτή την προοπτική βοηθάει το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα είναι στους ισχυρούς στις κληρώσεις στα προκριματικά του Champions League και πιθανή παρουσία του στους ομίλους δίνει και ένα πολύ μεγάλο μπόνους (στον σύλλογο 4.000 βαθμοί και 1.000 στον εθνικό συντελεστή).


Ειδήσεις σήμερα: 

Υποχρεωτικά self test και για μαθητές, εργαζόμενους - Οι 30 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές

ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος σε 8 δόσεις και φέτος - Τα σενάρια για αποδείξεις-τεκμήρια

Μητσοτάκης σε Τριντό: Θέλουμε οι Καναδοί να μετέχουν στο success story της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης