Ο απολογισμός της WWF για την κυβέρνηση
Την πολιτική διχογνωμία για την εκτροπή του Αχελώου, την αδυναμία της κυβέρνησης να ανακαλέσει το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά αλλά και την ανάγκη να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα τα μέτρα για την προστασία των δασών, επισημαίνει στο απολογιστικό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης η WWF Hellas.
Στην έκθεσή της η περιβαλλοντική
Την πολιτική διχογνωμία για την εκτροπή του Αχελώου, την αδυναμία της κυβέρνησης να ανακαλέσει το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά αλλά και την ανάγκη να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα τα μέτρα για την προστασία των δασών, επισημαίνει στο απολογιστικό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης η WWF Hellas.
Στην έκθεσή της η περιβαλλοντική οργάνωση καταγράφει και τα θετικά στοιχεία του κυβερνητικού έργου στο περιβάλλον και τονίζει ότι παρά την αναβάθμιση του τομέα με τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου, το ΥΠΕΚΑ έχει να αντιμετωπίσει πολλά οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα και να αποδείξει ότι μπορεί να συγκρουστεί. Τονίζεται μάλιστα ότι η ασάφεια ως προς το οργανόγραμμα και τη λειτουργική ένταξη των νέων υπηρεσιών και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του παλιού ΠΕ.ΧΩ. δημιουργούν προβληματισμό.
Άποψη της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι ότι η συναίνεση για τα οικολογικά θέματα δεν είναι δεδομένη ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας στοίχημα της νέας πολιτικής τη συγχώνευση του τομέα περιβάλλοντος και ενέργειας, το οποίο δείχνει να αποτελεί ένα πείραμα που θα φανεί εάν θα πετύχει από τη στάση που θα τηρήσει το υπουργείο απέναντι στις συμβατικές και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
«Η προσήλωση σε μια αταλάντευτη πορεία οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης δοκιμάζεται με τη στάση και τον κυβερνητικό συντονισμό σε κρίσιμα και συγκρουσιακά θέματα, όπως η εκτροπή του Αχελώου και η προστασία των καμένων δασών από την αυθαίρετη δόμηση. Σε τέτοια θέματα περιμένουμε από την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστική και ενιαία στάση», υπογραμμίζει γενικός διευθυντής της WWF κ. Νίκος Καραβέλλας.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δημιουργεί σκεπτικισμό η σιωπή του υπουργείου στο θέμα της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης ενώ με κριτική ματιά αντιμετωπίζονται και θέματα όπως η απόσυρση του ΠΔ για τον Υμηττό αλλά και η εκπόνηση δασικών χαρτών και δασολογίου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Στα συν καταγράφεται επίσης η κατάργησης της απόσυρσης, η οποία όμως επισημαίνεται ότι θα έπρεπε να συνοδευτεί με εξορθολογισμό των τελών κυκλοφορίας, βάσει της εκπομπής των ρύπων και όχι της ηλικίας και του κυβισμού τους.
Στα θετικά σημεία του κυβερνητικού έργου παρουσιάζονται, η προστασία της βιοποικιλότητας, με την επισήμανση όμως ότι καθυστερεί η θεσμική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών, η δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων για τις λεκάνες απορροής, το σχέδιο νόμου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, η αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και η ακύρωση του διαγωνισμού για τους αυτοκινητοδρόμους.
Προβληματισμό δημιουργεί η καθυστέρηση στον διορισμό του γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος και ειδικού γραμματέα Δασών, καθώς και η ασάφεια σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλουτισμού της δασικής υπηρεσίας με το προσωπικό της υπό κατάργηση Αγροφυλακής. Η WWF τονίζει ότι μένει να επιβεβαιωθεί εάν η θέσπιση Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί ένδειξη για την αναβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr