Μεταναστευτικό: Πότε θα κλείσουν Μόρια-ΒΙΑΛ - Επιμένουν στο «όχι» για νέες δομές οι δήμαρχοι

Μεταναστευτικό: Πότε θα κλείσουν Μόρια-ΒΙΑΛ - Επιμένουν στο «όχι» για νέες δομές οι δήμαρχοι

Πέτσας: Σημαντικό βήμα η απόφαση της Δευτέρας, ο διάλογος δεν είναι άλλοθι για αδράνεια - Μηταράκης: Αν δεν κάναμε επίταξη, θα χάναμε άλλους έξι μήνες - Δήμαρχοι νησιών στον ΘΕΜΑ 104,6: Θέλουμε αποσυμφόρηση, όχι πάκτωση ανθρώπων

metanastes-moria
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στον σχεδιασμό της όσον αφορά την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διεμήνυσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη σκιά των αντιδράσεων από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και δήμων και φορέων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας «η επίταξη έγινε γιατί υπάρχει περιορισμένος χώρος για τέτοιου είδους δομές».

Διευκρίνισε δε ότι «μόλις βρει τον βηματισμό του το σύστημα με την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τη φύλαξη των συνόρων, την κατασκευή των κλειστών δομών κτλ., θα έχουμε το κλείσιμο των σημερινών άναρχων δομών».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή μεταναστών σε όλες τις περιφέρειες με την εξαίρεση 1-2 για εθνικούς λόγους σημειώνοντας ότι ορισμένες (σ.σ. περιφέρειες) που βρίσκονται κάτω από το 1% του πληθυσμού όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενούν, θα έχουν προτεραιότητα αλλά θα περιμένουμε να δούμε να αποδώσουν πρώτα τα άλλα τα εργαλεία»

Live Streaming


Ερωτηθείς δε ξανά για το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των δομών σε Μόρια και ΒΙΑΛ, σε Μυτιλήνη και Χίο αντίστοιχα, είπε ότι «θα κλείσουν σε συντομο χρονικό διάστημα μόλις ανοίξουν οι νέες κλειστές δομές».

«H πολιτική άλλαξε. Και η Κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του Σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών δομών» είπε ακόμα ο κ. Πέτσας.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη δημιουργία δημάρχων ότι η κίνηση για έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη χώρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ήταν αιφνιδιαστική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προηγήθηκε διάλογος επί δίμηνο συμπληρώνοντας ότι «ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Το θέμα είναι πιεστικό δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο προκειμένου να έχουμε κλειστές δομές το καλοκαίρι».

Κλείσιμο
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σε συνάντηση στην Αθήνα για το μεταναστευτικό με εκπρόσωπους των νησιών προέκυψε συμφωνία σε επτά σημεία και διαφωνία σε δύο «ένα εκ των οποίων ότι ήθελαν να κλείσουν οι ανοιχτές δομές χωρίς να κατασκευατσούν νέες και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό».

Μηταράκης:  Θα χάναμε άλλους έξι μήνες

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλο Νότης Μηταράκης, είπε για την επίταξη ότι «αν δεν προχωρούσαμε, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.

Αντιδρούν οι δήμαρχοι

Την έντονη διαφωνία τους με το σχέδιο της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού διατύπωσαν μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6 οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Λέρου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικάλων να ζητά αλληλεγγύη από όλους τους συναδέλφους τους.

«Να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές, λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης. «Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» ήταν το μήνυμα του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια. «Είμαστε τελείως αρνητικοί» τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

«Οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου» ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα προβλέπει την επίταξη των ακόλουθων χώρων:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης