Κυπριακό: Πιθανή η σύγκληση τριμερούς συνάντησης Γκουτέρες - Αναστασιάδη και Ακιντζί

Κυπριακό: Πιθανή η σύγκληση τριμερούς συνάντησης Γκουτέρες - Αναστασιάδη και Ακιντζί

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε μία τριμερή συνάντηση, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας

b_anast
Ορατό ενδεχόμενο θεωρεί τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις μετά την ιδιαίτερα δημιουργική – όπως την χαρακτήρισε – συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τον Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι του εξέθεσε την κατάσταση και του ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία όρων αναφοράς προκειμένου να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου με τα τρία συστατικά, όπως είναι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου 2017», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθεί με τον ΓΓ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε μία τριμερή συνάντηση, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας, ή τουλάχιστον να επαναληφθεί η συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου και μετά την άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί.

Ο Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την ετοιμότητα του ΓΓ να συνεργαστεί με τα μέρη.

«Φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς να είναι ορατό. Και ενδεχόμενα – και αν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή – να συγκληθεί και μία άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές που αφορούν τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, να συμφωνήσουν στο αντικείμενο – όπως λέει και ο κ. Τσαβούσογλου – των συζητήσεων. Η δική μας πλευρά ήταν ξεκάθαρη ως προς αυτό το στόχο».

Κλείσιμο
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πει πότε θα πραγματοποιηθεί η τριμερής, την οποία ο ίδιος αναμένει εντός του Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης