Κυπριακή ΑΟΖ: «Ανατολίτικο παζάρι» από Ερντογάν – Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Δένδιας

Κυπριακή ΑΟΖ: «Ανατολίτικο παζάρι» από Ερντογάν – Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Δένδιας

Τι επιδιώκει ο «σουλτάνος», το τηλέφωνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η στάση Ευρώπης και ΗΠΑ

Κυπριακή ΑΟΖ: «Ανατολίτικο παζάρι» από Ερντογάν – Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Δένδιας
Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, εμμένοντας στην θέση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, την ώρα μάλιστα που πηγές των Βρυξελλών έκαναν λόγο για πιθανή επιτυχή γεώτρηση του τουρκικού «Φατίχ» ανοιχτά της Πάφου.

Ο Ερντογάν μιλώντας χθες Κυριακή στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα»

Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα είναι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας. Επιπλέον, θα συζητηθούν εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Όπως επισημαίνεται η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή κόστους στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση, οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου.

Το πολιτικό μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια τις έκνομες ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα δεν είναι μεν σκληρά αλλά αποτελούν το πρώτο σημαντικό πλέγμα αποφάσεων που «ανοίγει λογαριασμό» ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει όσο η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα τις πρώτες του, επίσημες δηλώσεις για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, το πλαίσιο επαφής με εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα, αναφορικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως τηρεί στάση αναμονής, για να δει τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση απέναντι στη χώρα του, προσθέτοντας πως «μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν ο Μητσοτάκης μείνει πιστός στις εκφράσεις του».

Κλείσιμο
«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση, ενώ ανέφερε πως έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Σχολιάζοντας την πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το πρόσωπο είναι ένα πρόσωπο που είναι εχθρός της Τουρκίας. Ένα τέτοιο πρόσωπο που έφερε αυτή την απειλητική πρόταση στη γερουσία δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Εγώ πιστεύω πως ο κ. Τραμπ δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι. Ο κ. Τραμπ πρέπει να χαλάσει αυτό το παιχνίδι και θα κάνει το χειριστεί. Πιστεύω ότι πρέπει να το χαλάσει. Η άποψη ενός γερουσιαστή ποτέ δεν πρέπει να χαλάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης