Η Ρωσία αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Η Ρωσία αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Στο παρελθόν, η Μόσχα είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών

putin_6
Παρά τις επικρίσεις αλλά και τις επιφυλάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Την 19η Φεβρουαρίου 2019 η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια έλαβε ένα σημείωμα από το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ειδοποίηση της αλλαγής της επίσημης ονομασίας αυτής της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τόνισε το ρωσικό υπουργείο σε μια ανακοίνωσή της.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει αυτή τη χώρα με την νέα ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναγνώριση μετά από σφοδρές επικρίσεις


Η αναγνώριση προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη, καθώς στο παρελθόν η Μόσχα είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών, επικρίνοντας τις κυβερνήσεις τόσο των Σκοπίων όσο και την Αθήνα, ότι αγνοούν την γνώμη του λαού. Η Ρωσία μάλιστα δεν απέκλειε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το Ελληνικό αλλά και το Σκοπιανό ΥΠΕΞ ανταλλάσσοντας σφοδρότατες ανακοινώσεις για το ζήτημα, ενώ είχε μιλήσει για έξωθεν πιέσεις στη διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα είχε μιλήσει για σοβαρές παραβιάσεις, ενώ είχε αναφέρει ότι η Δύση καθοδηγείται από τα γεωπολιτικά συμφέροντα μιας πρώιμης συμμετοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κι όχι από την επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα ως διμερής διαφορά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης