Κοτζιάς σε ΝΔ: Σας βολεύουν οι Πρέσπες γιατί λύνουν ένα πρόβλημα που δεν μπορούσατε να λύσετε

Κοτζιάς σε ΝΔ: Σας βολεύουν οι Πρέσπες γιατί λύνουν ένα πρόβλημα που δεν μπορούσατε να λύσετε

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική κατά της ΝΔ για τα πεπραγμένα της στο Σκοπιανό - Υποστήριξε ότι η Συμφωνία πληροί όλους τους όρους που είχε θέσει η ΝΔ

kotzias_pr
«Έχει κι ένα καλό αυτή η συζήτηση, ξαναφέρνει την πλειοψηφία του κόσμου το ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική. Το κακό είναι ότι λέγονται πολλά λάθη και παρανοήσεις» είπε ο κ. Νίκος Κοτζιάς κατά την έναρξη της τοποθέτησής του.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο τέως υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Σας βολεύει η Συμφωνία των Πρεσπών. Λύνει ένα πρόβλημα που δεν μπορούσατε να το λύσετε και μας κάνετε και κριτική».

Αναφορικά με την κριτική που του άσκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε: «Θέλω να πω στην κα Γεννηματά ότι το άπατρις έχουμε να το ακούσουμε εμείς οι Αριστεροί από την περίοδο των στρατοδικείων».

«Ο Σαμαράς δεν είπε τι έκανε ως πρωθυπουργός για το θέμα»

Ιδιαίτερη κριτική άσκησε ο κ. Κοτζιάς στον Αντώνη Σαμαρά.

«Άκουσα κ. Σαμαρά. Δεν είπε τι έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός για το ζήτημα. Πώς προώθησε την προσπάθεια του. Όμως δεν απευθυνόταν σε εμάς. Μόνο σε εσάς. Όλα όσα είπε σε εμάς, δεν τα είχε πει στον Βενιζέλο που τον έκανε υπουργό Εξωτερικών και πήγαινε στις ΗΠΑ και μίλαγε για σύνθετη ονομασία;», ανέφερε.

Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα: «Την FYROM την θέλουμε στην σύνθεση Τουρκίας ή με εμάς;.

Τα Σκόπια επέδειξαν εμπιστοσύνη

Ο κ. Κοτζιάς άσκησε μάλιστα κριτική και σε όσα έγιναν στα συλλαλητήρια. «Λέτε ότι η Ελλάδα δεν έχει αλυτρωτισμό. Είδα μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά άκουγα και το σύνθημα «φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια». Αυτό δεν ήταν αλυτρωτικό;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. «Έχετε αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση FYROM πήρε γουρούνι στο σακούλι; Τους βάλαμε να κάνουν δημοψήφισμα, αναθεώρηση και αλλαγές και τώρα να περιμένουν αν θα τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ. Τι επέδειξαν; Εμπιστοσύνη».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε και σύγκριση της πολιτικής των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με του Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό. «Ο κ. Μητσοτάκης κάτω από την πίεση ότι θα έπεφτε τότε η κυβέρνησή του υποχώρησε από την τότε λύση. Ο Τσίπρας παρά τις απειλές ότι θα πέσει η κυβέρνηση προχώρησε» επισήμανε σε άλλο σημείο.


«Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό»

Κλείσιμο
«Πήγαμε στις προτάσεις για το όνομα. Το όνομα που η κυρία Μπακογιάννη που πρότεινε και επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση το 2008 ήταν το «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό πήραμε και εσείς προσπαθείτε να μειώσετε την σημασία. Γίνατε σχολαστικότεροι του σχολαστικού. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο θεωρούν πολύ καλή την συμφωνία. Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό. Λένε μερικοί ότι τώρα είναι εξαιρετικές οι συνθήκες. Λάθος. Τότε ήταν εξαιρετικές που διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία» υποστήριξε.

Ο ίδιος είπε πως «ο πυρήνας του αλυτρωτισμού στο διεθνές δίκαιο και ιστορία είναι η διεκδίκηση των εδαφών. Η Συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν και μειονότητες στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι: ο Κ. Μητσοτάκης που ήθελε λύση για την ΝΔ είναι προδότης; Ο Ν. Μέρτζος που συμφωνεί με τις Πρέσπες το κάνει για να διχάσει την ΝΔ; Το κάνει ως ένας από τους πλέον ειδικούς που αντιλαμβάνεται πόσο κερδισμένοι βγαίνει η Ελλάδα. Λυπάστε γιατί χάσατε τους βαρβάρους σας»

«Δείτε την μεγάλη εικόνα: μια χώρα αλλάζει το όνομά της, το Σύνταγμά της και αντί να της αναγνωρίσουμε και το λέω δημόσια για τον κ. Ζάεφ που έκανε τεράστιες προσπάθειες για να έχουν σχέση με εμάς και όχι άλλες σχέσεις» τόνισε για να προσθέσει «εμείς είμαστε η λύση εσείς το πρόβλημα. Εμείς πετύχαμε μια μεγάλη συμφωνία που δεν την αντιλαμβάνεστε. Κάνετε τους συνηγόρους των πιο ακραίων στα Σκόπια. Είστε ανίκανοι να φέρετε συμφωνία, να αναγνωρίσετε τα οφέλη της Συμφωνίας και να την αναγνωρίσετε στην πράξη. Δεν είστε ικανοί να υλοποιήσετε αυτή την συμφωνία»





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης