Θολό το Ποτάμι του Σταύρου μετά τις αλυτρωτικές κορόνες από τα Σκόπια

trtw1

Λιγοστεύουν οι πρόθυμοι βουλευτές για να στηρίξουν τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ - Ξαναμετράνε για τους 150+1 στην κυβέρνηση, ανησυχούν και οι Αμερικανοί μην τους... πουλήσει ο πρωθυπουργός

Σε πολιτικό ναυάγιο τείνει να εξελιχθεί για την κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων, καθώς οι προκλητικές όσο και αποκαλυπτικές της προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα δυσχεραίνουν αφόρητα τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να περάσει από την ελληνική Βουλή το επίμαχο κείμενο.

Εφόσον η κατάσταση δεν ελεγχθεί από την κυβέρνηση, κινδυνεύει ακόμη και ο βασικός στόχος του κ. Τσίπρα, που είναι να κερδίσει χρόνο για να κάνει τετραπλές (δηλαδή μαζί και εθνικές) εκλογές τον Μάιο - σενάριο που φαίνεται να έχει προκριθεί παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας.

Η νέα απειλή από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και ο σκεπτικισμός που ενέσκηψε στο Ποτάμι για το εάν θα δώσει τελικά θετική ψήφο στη Συμφωνία αναγκάζουν το Μαξίμου να αναλάβει επειγόντως και σε συντονισμό με την Προεδρία της Δημοκρατίας διπλωματικές πρωτοβουλίες, ώστε «να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη μεριά των γειτόνων μας», όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, έμπλεος αγωνίας για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθούν από τους Σκοπιανούς «πρόσθετα πρωτόκολλα», με τα οποία θα παρέχονται προς την Ελλάδα καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις σχετικά με αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων σε βάρος μας. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ έγιναν για λόγους εσωτερικής ανάγκης, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα και άρα το ελληνικό αίτημα θα ικανοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Κλονίζεται ο σχεδιασμός Τσίπρα

Με μάλλον αβέβαιο πάντως το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, φαίνεται ότι για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες κλονίζεται τόσο πολύ ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα, που ήλπιζε ότι θα πετύχαινε, κυρίως με τη στήριξη του Ποταμιού, άνετη έγκριση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και ότι στη συνέχεια θα διατηρούσε τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο τη διακυβέρνηση βασιζόμενος σε μία ευκαιριακή πλειοψηφία -«κουρελού», απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ή αποσκιρτήσαντες βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι θα αναπλήρωναν το κενό λόγω της αποχώρησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τη συγκυβέρνηση λόγω της διαφωνίας τους με το Σκοπιανό.

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και των διεργασιών που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό μπαίνει στην ατζέντα και το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμη και τον Μάρτιο. Εκτός αν ο πρωθυπουργός, θέλοντας πάση θυσία τις τετραπλές εκλογές του Μαΐου, καταφέρει με ελιγμούς και παρελκυστικές τακτικές να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας στη Βουλή.

Κάποιοι βέβαια διατυπώνουν ένα ακόμη πιο ακραίο σενάριο υπό το βάρος όσων συμβαίνουν με επίκεντρο το Σκοπιανό: στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων για την έγκριση της Συμφωνίας και παρότι δεν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία (αρκούν και λιγότεροι από 150 βουλευτές υπό την προϋπόθεση ότι θα υπερτερούν επί των παρόντων) να την αφήσει για την επόμενη Βουλή, προκαλώντας ο ίδιος πρόωρες εκλογές με πρόσχημα την έλλειψη συναίνεσης σε ένα τέτοιο μείζον εθνικό θέμα.

Ωστόσο αυτή την ώρα και με τον πρωθυπουργό να πρέπει να εξετάσει τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, με την επιστροφή του από τη Μόσχα όλα είναι ανοιχτά. Οι εξελίξεις δηλαδή στο μέτωπο των Σκοπίων αναμένεται να συνεκτιμηθούν με τη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει τους αρνητικούς δημοσκοπικούς συσχετισμούς μέσω των κοινωνικών μέτρων, της σκανδαλολογίας και της πόλωσης, προκειμένου να ληφθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου, λένε οι πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.

trtw2


«ΜΠΑΛΩΝΟΥΝ» ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
Απίθανο σενάριο η επιβίωση της κυβέρνησης πέραν του Μαΐου με «αδέσποτους» βουλευτές εφόσον αποχωρήσει ο Καμμένος - Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τώρα τις τάσεις του εκλογικού σώματος μετά τη βροχή παροχών, προσλήψεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων


Το δράμα με τις Πρέσπες

Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αδιανόητες για κάποιους, αλλά αναμενόμενες για άλλους, δηλώσεις του κ. Ζάεφ είναι πολλαπλά για την κυβέρνηση. Ακόμη και αν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε στόχο να πείσει τους αμφισβητίες του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ευνοϊκή για τη χώρα του, οι κορόνες περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και της προοπτικής «να διδάσκεται εντός της Ελλάδας η μακεδονική γλώσσα» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα. Η αξιωματική αντιπολίτευση και οι άλλες δυνάμεις που έχουν διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεσπάθωσαν εμφανιζόμενες δικαιωμένες για τις ανησυχίες περί αλυτρωτικών βλέψεων από τα Σκόπια.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κλιμάκωσαν τη διαφωνία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έδειξε διάθεση αναδίπλωσης από την αρχική θετική στάση του έναντι της Συμφωνίας, προκαλώντας ερωτήματα για το εάν τελικά θα επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι αμφίβολο εάν οι ανεξάρτητοι βουλευτές ή κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού και των ΑΝ.ΕΛ., που έχουν ενθέρμως υποστηρίξει τη Συμφωνία, θα συνταχθούν τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους. Είναι χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις που έγιναν μόλις την Παρασκευή. Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε ουσιαστικά «νεκρή» τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας εμμέσως τον κ. Τσίπρα να σταματήσει την όλη διαδικασία.

«Εχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωνε ο κ. Καμμένος, κάνοντας λόγο για «αλυτρωτισμό και προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών». Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Σγουρίδης με δηλώσεις του στον ρ/σ ΘΕΜΑ FM 104.6 καλούσε το Μαξίμου να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προσφύγει σε εκλογές. Αλλά και ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης τόνιζε με έμφαση επίσης στον ΘΕΜΑ FM 104.6 ότι από τη στιγμή που θα εγκριθεί η Συμφωνία στα Σκόπια και έρθει στην πλευρά της Ελλάδας για να ψηφιστεί, οι ΑΝ.ΕΛ. θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και αυτομάτως θα χαθεί η δεδηλωμένη!

Κλειδί η στάση του Σταύρου

Το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δεσμευτεί επισήμως και με σαφήνεια ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα» και επανέλαβε ότι πρέπει να εκριζωθούν «ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες και να μην επιστρέψουν από το παράθυρο».

Εχει δε ενδιαφέρον ότι ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς εκτίμησε ότι «σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών», διατυπώνοντας την άποψη ότι «το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μιας ευθύνης και πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία».
Ο βουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης διευκρίνισε πως, παρότι είναι θετικός απέναντι στη Συμφωνία, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι οι γείτονες κακοδιαχειρίζονται τα σημεία του συμβιβασμού σχετικά με τη γλώσσα και την ιθαγένεια ή εθνότητα. «Θολώνει κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι σε θετική κατεύθυνση και καθαρό», σημείωσε ο κ. Λυκούδης εκφράζοντας τον προβληματισμό του.

Τα μηνύματα αυτά από τη Σεβαστουπόλεως χτύπησαν καμπανάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου φοβούνται υπόγειες πολιτικές διεργασίες, που θα απομονώσουν την κυβέρνηση. Πρακτικά, το Μαξίμου φοβάται ότι το Ποτάμι κατευθύνεται προς μία συμμαχία με τη Ν.Δ. και εξ αυτού του λόγου θα αξιοποιήσει τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ για να αλλάξει στάση στο Σκοπιανό, αρνούμενο να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είχε αρχικά δηλώσει. Χωρίς όμως τη θετική στάση του Ποταμιού η έγκριση της Συμφωνίας με απόλυτη πλειοψηφία είναι από αμφίβολη έως απίθανη.

Η δεξαμενή των προθύμων στερεύει

Τυχόν αλλαγή στάσης του Ποταμιού οδηγεί την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα σε οδυνηρό αδιέξοδο. Με τρία ενδεχόμενα: πρώτον, να αναζητήσουν την ψήφο ανεξάρτητων βουλευτών και αποστατών από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους, δεύτερον, να περιοριστούν στην έγκριση της Συμφωνίας από απλή πλειοψηφία κάτω των 150 βουλευτών και, τρίτον, να αφήσουν τη Συμφωνία για την επόμενη Βουλή.

Το πρόβλημα με το πρώτο ενδεχόμενο είναι ότι η δεξαμενή των προθύμων είναι μικρή και πιθανόν κάποιοι να το ξανασκεφτούν μέσα σε ένα κλίμα γενικής αποδοκιμασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές (εφόσον ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης δεν εμμείνει στις ενστάσεις του για τη Συμφωνία) και αναζητά έξι ψήφους από την εξής επτάδα: τους κυρίους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι και την κυρία Ελενα Κουντουρά, των ΑΝ.ΕΛ., τους κυρίους Σπύρο Δανέλλη και Σπύρο Λυκούδη του Ποταμιού, την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα και τον ανεξάρτητο Χάρη Θεοχάρη.

Δύο εξ αυτών να μη συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ αφαιρούν την απόλυτη πλειοψηφία που θα ήθελε ο κ. Τσίπρας και άρα είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν έστω και πέντε πρόθυμοι που θα σηκώσουν το βάρος να συνδράμουν το εγχείρημα μιας κυβέρνησης που φαίνεται να βαδίζει σε εκλογική ήττα.

Αποφάσεις τον Ιανουάριο

Οποιες και αν είναι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός φαίνεται να προσανατολίζεται στη λήψη αποφάσεων για τις επόμενες κρίσιμες κινήσεις του, ειδικά για τον χρόνο των εκλογών, περί τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του επόμενου μήνα θα γίνουν οι καθοριστικές έρευνες κοινής γνώμης από την πλευρά των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί στο εκλογικό σώμα μετά τη βροχή παροχών, προσλήψεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι αν η διαφορά που βρίσκουν τώρα οι δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία είναι αρκετά μικρότερη από εκείνη που έχουν εντοπίσει οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες γκάλοπ παρουσιάσει αξιοσημείωτη μείωση, τότε θα εξεταστεί σοβαρά το σενάριο εκλογών το συντομότερο, δηλαδή αρκετά πριν από τις ευρωεκλογές ώστε να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ. Στην περίπτωση που η απόσταση από τη Ν.Δ. δεν καλύπτεται με τον προσδοκώμενο ρυθμό, το ενδεχόμενο των πολλαπλών αναμετρήσεων τον Μάιο μοιάζει το πιθανότερο.

Οπως και να έχει, σχεδόν όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περισσότερο δύσκολη απ’ όσο περίμεναν, αφού τα κοινωνικά μέτρα έχασαν αρκετή από την επικοινωνιακή τους δυναμική, λόγω του Σκοπιανού, αλλά και της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, η οποία χαρακτηρίστηκε από μέτρια αποτελέσματα και μάλλον άσχημες εντυπώσεις λόγω της παγερής ατμόσφαιρας στις συνομιλίες και τις δηλώσεις του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

κοριτσια ο στολος

.............φιλε Δανεζη, δεν εχεις προσφερει ΤΙΠΟΤΑ στην Ελλαδα. Τωρα ομως σαν καλο ραγιας του Τσιπρα,ΝΑΤΟ,ΤΡΑΜΠ ..............δεν θα πεις οχι στα αφεντικα σου !!! Αφου δεν μπορεσες να προσφερεις κατι θετικο για την Ελλαδα...........τοτε κανε κατι για την καρεκλα σου που μονο ΠΡΟΔΙΔΟΝΤΑΣ την χωρα σου μπορεις να κρατησεις. ΠΟΤΑΜΙ=ΔΑΝΕΖΗΣ=ΡΑΓΙΑΣ=ΠΡΟΔΟΤΗΣ=ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ.........εαν καποιος νομιζει ο δεν ισχυουν τα παραπανω..........να μας γραψει!!!!!

Άγγελος

Λεζάντα για την πρώτη φωτογραφία του άρθρου: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

giannis

δεν τη φοβαμαι την ελληνικη βουλη πουλανε και τη μανα τους αν κατσει

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΛΗΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ Η ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΤΟΥ ΣΟΡΡΟΣ Η ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΜΕΙΣ.

151 Τυχοδιώκτες κατά 9εκατομμυρίων

Μην ξεχνάτε ότι πρώτα από όλα η Διεθνής Συνθήκη που υπέγραψε έπρεπε να περάσει ΜΟΝΟ Με τα 2/3 της Βουλής ή έστω με τα 3/5, σε καμία περίπτωση με 150 που βγήκαν από Μπόνους και άλλες αντισυνταγματικές διαδικασίες. Η Σιωπή όλων των κομμάτων είναι συνενοχή στην ΠΡΟΔΟΣΙΑ που τιμωρείται με ισόβια Κάθειρξη

ΜΠΕΝ ΤΕΝ

Που φτάσαμε να παίζεται η τύχη της Μακεδονίας στον Θεοδωράκη

ΓΙΩΡΓΗΣ

Εφησυχαζουν επικοινωνιακα το Λαο, να μην αντιδρα στην εθνικη προδασια των Πρεσπων, οτι δηθεν μπορει απο διαφορους παραγοντες,Ποταμι κλπ, να μην ψηφιστει και να ισχυσει, ενω η αληθεια δυστυχως ειναι οτι οι προδοτες εχουν''δεμενο το γαιδρο τους'', η προδοσια εχει συντελεσθει και τα αργυρια της προδοσιας της Μακεδονιας μας, εχουν ηδη διαμοιρασθει στους πολιτικους συνωμοτες!!

ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΩΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ._____ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΚΟΤΖΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ.........

;;;

Όταν σας παίρνουν για γκάλοπ λέτε όλοι ότι θα ψηφίσετε συριζα μπας και δώσουν εκλογες..

Χαχα

Κάποτε ακούστηκε ότι θα ζητηθούν πρόσθετα πρωτόκολλα που θα λένε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει εθνότητα..κάποιος μας δουλευει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_mainn

Εκτίμησε ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές για την ψήφο των αποδήμων - Απέρριψε τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού - «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» είπε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 - «Η δουλειά μου είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους» - Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας, υπογράμμισε - Μίλησε για τους γονείς του, καθώς και για τον γάμο του και τις σχέσεις με τα παιδιά του, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε: «Δεν πρέπει να προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές»

1
21755361

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» -  Σπίγκελ: Ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη, ενώ ο Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος  - Βίζερ: Το 2015 η κυβέρνηση δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη - Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές

23
4918375

«Όπως αποδείχτηκε, είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιό μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

34