Γιατί ο Τσίπρας ενοχλήθηκε με τον Θεοδωράκη

Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 και πλέον βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη στάση του Ποταμιού 

tsipras-theo_main02
Σε τεράστιο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα των Σκοπίων, καθώς οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ, με τις οποίες ανακινείται ανοιχτά ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα του Μαξίμου να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, όταν αυτή εγκριθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο και έλθει η σειρά της Αθήνας.



Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 και πλέον βουλευτών εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη στάση του Ποταμιού, καθώς η διαφωνία των ΑΝΕΛ είναι δεδομένη και διατυπωμένη ποικιλοτρόπως ακόμη και τις τελευταίες ημέρες. Το Ποτάμι έχει δηλώσει εξ αρχής υπέρ της συμφωνίας, όμως κάποιες αμφίσημες δηλώσεις στελεχών του, όπως του Γιώργου Αμυρά, που ζήτησε αλλαγή στάσης με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ, αλλά και ορισμένες πληροφορίες που έφεραν τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμμερίζεται τις ανησυχίες περί έγερσης αλυτρωτισμού από τα Σκόπια, προκάλεσαν ταραχή στο Μαξίμου.

Η ηγεσία της κυβέρνησης φοβάται ότι ο κ. Θεοδωράκης κάνει δεύτερες σκέψεις εξαιτίας μίας γενικότερης πολιτικής προσέγγισής του με τη ΝΔ. Ο χιουμοριστικός δε τρόπος, που επέλεξε ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αλλαγής στάσης για τη συμφωνία των Πρεσπών εκνεύρισε απίστευτα το Μέγαρο Μαξίμου, που εξέδωσε μία οργίλη ανακοίνωση, επιτιθέμενο μετωπικά στον κ. Θεοδωράκη.

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό» έλεγε η ανακοίνωσε και συμπλήρωνε: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

Κλείσιμο
Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης είχε «τρολάρει» τα δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων με τη ΝΔ, ώστε να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του συγκεκριμένου κόμματος, έναντι αλλαγής στάσης στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ... Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!» ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Θεοδωράκης.


Μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το "Η Ελλάδα αλλιώς", απαιτεί πρώτα απ' όλα να σκεφτούμε αλλιώς. Να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη δεκαετιών στα εθνικά θέματα. Να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον - δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου».

Σημείωσε δε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ότι δεν διαπραγματεύεται με κανέναν και ότι «δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει - και σε αυτό θα επιμείνουμε - να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα».

Ο εκνευρισμός του Μαξίμου πάντως είναι «λογικός»: Χωρίς την επίσημη θετική στάση του Ποταμιού, η απόλυτη ψηφοφορία στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι αμφίβολη. Θα εξασφαλιστεί μόνο εάν ταχθούν υπέρ ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως η Κατερίνα Παπακώστα και ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά και «αποστάτες» από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, βουλευτές από το Ποτάμι (Δανέλλης, Λυκούδης ίσως) και τους ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις κ.α.).

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι λογικό να δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα, πέρα από την απώλεια της δεδηλωμένης , που θα έχει συντελεστεί εφόσον οι ΑΝΕΛ κάνουν πράξη την σχετική απειλή, που διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης