Νευρική κρίση στο Μαξίμου: Η κυβέρνηση ανάμεσα στα συλλαλητήρια και τα πλεονάσματα

Νευρική κρίση στο Μαξίμου: Η κυβέρνηση ανάμεσα στα συλλαλητήρια και τα πλεονάσματα

 Οι διαμαρτυρίες και η ανησυχία το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φουντώνουν

maximou_aftodioikisi
Ο δύσκολος Ιούνιος για την κυβέρνηση, μόλις άρχισε να δείχνει τα… δόντια του. Η διπλή πίεση που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί νευρική κρίση τους κυβερνώντες, που διαπιστώνουν ότι μόνο εύκολο δεν θα είναι το πέρασμα στη νέα, υποτίθεται μεταμνημονιακή, εποχή.

Από τη μία τα υπέρογκα, εξωφρενικά υπερπλεονάσματα, που αποδομούν στην πραγματικότητα το αφήγημα περί εξόδου από τη λιτότητα και από την άλλη τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό, ασκού ισχυρή πίεση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα του κυβερνητικού σχηματισμού.

Η εσπευσμένη κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να στείλει μία ομάδα υπουργών για να ενημερώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι απλώς ενδεικτική της προσπάθειας, που καταβάλει η ηγεσία για να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Οι διαμαρτυρίες και η ανησυχία το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φουντώνουν, όμως η χθεσινή συγκυρία αποδείχθηκε η χειρότερη για να σβήσουν οι φωτιές. Η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενή πλεονάσματα, που ξεπερνούν ακόμα και το 5% ως το 2022, προκάλεσε σοκ. Η επίτευξη του στόχου αυτού – ώστε να υπάρξουν και τα περίφημα αντίμετρα – διαλύει τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί μείωσης της υπερφορολόγησης. Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προϊδέασε τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι για ένα ποσοστό πολιτών, περίπου 15% ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί, χωρίς να είναι καθαρό εάν οι αυξήσεις θα αφορούν μόνο τους κατέχοντες πολύ υψηλή περιουσία. Ταυτόχρονα και παρά τη ρητορική περί επανεξέτασης της μείωσης των συντάξεων, κάτι τέτοιο παραπέμπεται για αργότερα υπό τον φανερό φόβο της αντίδρασης των δανειστών.

Από την άλλη, οι αντιδράσεις στο Σκοπιανό, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις υποβάθμισής τους, ανησυχούν το Μαξίμου. Όχι μόνο γι’ αυτό καθαυτό το θέμα, αλλά και επειδή ο συνδυασμός με τα οικονομικά προβλήματα, δημιουργούν μία εκρηκτική κοινωνική και πολιτική ύλη.

Η διοργάνωση σήμερα συλλαλητηρίων ουσιαστικά σε όλη τη χώρα οδηγεί την κυβέρνηση στο να προσέξει τις κινήσεις της και κυρίως να οξύνει τη σύγκρουση με τη ΝΔ, την οποία θεωρεί ως μία εκ των δυνάμεων, ίσως τη σημαντικότερη, που υποκινούν τις διαδηλώσεις.

Φωνές στην κοινοβουλευτική ομάδα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κατάσταση στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει διαρκώς, με πολλά στελέχη να ασκούν έντονη κριτική στην ηγεσία, όπως έδειξε η χθεσινή ενημέρωση της ΚΟ από αρμόδιους με τα οικονομικά υπουργούς.

Ο Νίκος Φίλης για παράδειγμα ζήτηση να γίνει κανονική συνεδρίαση της Κο με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ η Θεανώ Φωτίου ότι βρέχει επιδόματα και ο Αλέξης Χαρίτσης ότι επικρατεί επενδυτικός παράδεισος.

Κλείσιμο
Ο Γιώργος Χουλιαράκης επέμεινε ότι θα μειωθεί η φορολογία κατά 700 εκατ. Ευρώ και ο Ανδρέας Ξανθός ότι αλλάζουν όλα στο χώρο της υγείας.

Οι γκρίνιες ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν, με πολλούς βουλευτές να επιμένουν ότι η εσωτερική συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης