Έτοιμη η ελληνική πρόταση για το Σκοπιανό

Έτοιμη η ελληνική πρόταση για το Σκοπιανό

Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο και φεύγει για Σκόπια τέλος του μήνα - Η αδιάλλακτη στάση των γειτόνων προβληματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - Παρέμβαση Γκουτέρες για διάσωση της διαπραγμάτευσης και «διατήρηση του μομέντουμ»

Χωρίς αμφιβολία το Μακεδονικό έχει τελευταία μπει σε δεύτερο πλάνο. Εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας, δεν τραβά πλέον πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Παρ' όλα αυτά, στο παρασκήνιο συνεχίζονται με την ίδια δυναμική οι ζυμώσεις, οδεύοντας σιγά, αλλά σταθερά στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταξύ των άλλων, παρουσίασε στο άτυπο κυβερνητικό όργανο τις βασικές πτυχές του συμφώνου με την ΠΓΔΜ στο οποίο γίνονται ακόμη προσθαφαιρέσεις μικρής κλίμακας. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα όργανο του οποίου η λειτουργία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2015 αλλά έχει ατονήσει μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2017. Είναι συνδεδεμένο με τη διαχείριση κρίσεων και μετέχουν, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί. 

Η ελληνική πρόταση επτά σημείων για συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και ο υπουργός Εξωτερικών φτιάχνει τις βαλίτσες του για Σκόπια προκειμένου να παραδώσει ο ίδιος το σχέδιό του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Η φύση της επίσκεψής αυτής, όμως, έχει αλλάξει δραματικά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η άφιξη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια έχει προαναγγελθεί τρεις τουλάχιστον φορές, ενώ η ημερομηνία του ταξιδιού του μετατίθεται συνεχώς. Πλέον, πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για «τέλος Μαρτίου», ενώ διαψεύδονται τα σενάρια που κυκλοφόρησαν μόλις χθες για μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα καθώς ο Νίκος Κοτζιάς κατά νεώτερες πληροφορίες ετοιμάζεται για πενθήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βοστόνη για διαλέξεις. 

Όπως και να έχει, στελέχη του ΥΠΕΞ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την αλλαγή του κλίματος και την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στη γείτονα χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναγκάστηκε να  παρέμβει με τηλεφωνικές επικοινωνίες στους δυο πρωθυπουργούς, ζητώντας να μην χαθεί το μομέντουμ. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραβλέψει τις προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της συναίνεσης. Παρουσιάζεται, μάλιστα, διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της προκειμένου να βρεθεί λύση. 

Το γεγονός, όμως, ότι από την άλλη πλευρά συναντάει τοίχο δεν συμβάλει στη διαδικασία. Η κυβέρνηση Ζάεφ διολισθαίνει σε όλο και πιο ανελαστικές θέσεις, που συμπιέζουν τις πιθανότητες επίτευξης τουλάχιστον σύντομα συμφωνίας για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας. Στην πρόσφατη δήλωσή του, ο Ζάεφ είχε απορρίψει την αλλαγή του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση για την Ελλάδα, απαιτώντας δηλαδή τη διπλή ονομασία, όπου το νέο συμφωνημένο όνομα θα αντικαταστήσει απλώς το FYROM και θα παραμείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που αποτελεί τον πυρήνα του μακεδονισμού. 
Σαν να μην έφτανε αυτό, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) των Σκοπίων κατηγορούν την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία «Μακεδόνων» από το 1913. «Ε τί άλλο θα ακούσουμε; Δεν συμβάλουν αυτά στη διατήρηση ενός παραγωγικού κλίματος», σχολιάζει στέλεχος του υπουργείου. 
Αυτό, όμως, που ανησυχεί ακόμα περισσότερο την Αθήνα είναι ότι παρατηρεί ήδη την άλλη πλευρά να ακονίζει τα μαχαίρια της για την επόμενη ημέρα… Αυτή δεν είναι άλλη από το παιχνίδι του Blame Game, δηλαδή ποια πλευρά θα φορτωθεί την ευθύνη του ναυαγίου. Οι Σκοπιανοί έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ταλαντούχοι σε αυτό. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε όλα... ο Ζάεφ εμφανίζεται αποφασισμένος να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί είναι που θα πουλήσει το «μεταρρυθμιστικό» και «διαλλακτικό» προφίλ του.

ΣΧΟΛΙΑ (81)

Gipsydonia

Να μας βάζουν τόσα εμπόδια οι αλβανοσκοπιανοί, να κοροιδεύουν ξεδιάντροπα, να μας περιγελούν, να τορπιλλίζουν κάθε συμφωνία, αλλά εμείς εκεί... Να τους χαρίσουμε δια της βίας το όνομα 3000 ετών. Πιο προδότης πεθαίνεις. Ενώ έπρεπε να πούμε : Διαλέξτε. : Μασετασεντόνια, Δαρδανία, Monkeydonia, Πελαγονία, Demek Macedonia, Παιονία, Central Balkan Banania, Βαρδαρία. Αν δεν τους ταιριάζει κανένα, άσε τους να περιμένουν. Αυτοί καίγονται...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συμβιβαστική λύση πέτυχε ο ψευδομακεδόνας με τον έλληνα Πορδυπουργο. Βόρεια Μπανανία θα ονομαστεί το κρατίδιο των Σκοπίων, με παράλληλη μετονομασία της Ελλάδος σε Νότιο Μπανανιστάν.

Δημος

Μόνοι τους θα το φάνε το κεφάλι οι Σκοπιανοί. Από την στιγμή που παραμένουν αδιάλλακτοι και οδηγήσουν την διαδικασία σε αποτυχία είναι προφανές ότι θα παραμείνουν εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ για μια ακόμα φορά. Αυτό θα πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του αμερικανικού παράγοντα που θα είχε σαν αποτέλεσμα την επίσπευση των γεωπολιτικών εξελίξεων της διάλυσης του κράτους των Σκοπίων. Είναι γνωστό ότι ο αλβανικός παράγοντας στα Βαλκάνια έχει αριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και δεν την ενδιαφέρει καθόλου για το εάν τα Σκόπια θα ονομάζονται Μακεδονία ή όχι. Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων θα είναι η διάσπαση του κράτους των Σκοπίων είτε αναίμακτα έίτε με εμφυλιο πόλεμο με μακρόχρονο στοχο από πλευράς ΗΠΑ την ενταξη στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον του αλβανικού τμήματος των Σκοπίων. Βεβαια αυτό θα πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις και από τα γειτονικά κράτη δηλ Βουλγαρία, Σερβία και Ελλάδα. Ελπίζω έστω και εκέινη την ύστατη ώρα να μην ξεχάσει ξανά το ελληνικό κράτος τους 300.000 Ελληνες βλαχόφωνους των Σκοπίων που ζουν στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Πάντως έχετε καθαρίσει και όλους τους αριστερούς στην υφήλιο εσείς οι Συριζαίοι !!!!Θα ακούνε αριστερά ο κόσμος και θα παίρνουν τα βουνά για να γλυτώσουν !!! Μιά χαρά !!!!

ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ

Ε Ε ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ !!!!

Μ

Γιατί μερικοί θέλουν να κάνουν τους βλάχους στη ΠΓΔΜ Έλληνες; Επειδή στην Ελλάδα τους κάναμε Έλληνες; Στην ΠΓΔΜ τους σέβονται την γλώσσα και έχουν το δικαίωμα να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα. Στην Ελλάδα έχουμε το κόμπλεξ των αρχαίων Ελλήνων και ζούμε στο παρελθόν.

Βεροιώτης

Κομιτατζής αριστερός ?

@13:46. Και κατσαπλιάς,

μόνο αυτοί σκέφτονται και σχολιάζουν έτσι... (Ο.Ε.)

...

Λοιπόν. Το θέμα έχει λήξει και από την μεριά του λαού. Τα συλλαλητήρια έδειξαν αν μη τι άλλο το πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο Ελληνικός λαός πάνω στο θέμα. Οι κυβερνώντες αποφάνθηκαν πως οι κινητοποιήσεις δεν έδειξαν ότι η πλειοψηφία του λαού είναι μαζικά κατά της ονομασίας αλλά μας είπαν πως ο λαός είναι μάλλον διχασμένος. Αφού οι κινητοποιήσεις με πρωτόγνωρο τρόπο αποσιωπήθηκαν και μειώθηκαν από την ηγεσία, τελικά αποφάσισαν να βαδίσουν τον δρόμο της προδοσίας. Προδοσία σε μία δημοκρατία σημαίνει να αγνοείς την πλειοψηφία, διενεργούμε εκλογές για να έχουμε τουλάχιστον την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχουμε στα κοινά, και αυτό είναι αρκετό αφού οι ελίτ κυβερνάνε από τις σκιές πάντα και οι μαριονέτες χορεύουν τον σκοπό τους. Όταν όμως ο λαός είναι μαζικά ενωμένος σε ένα εθνικό θέμα, και η πολιτική ηγεσία αρνείται να διενεργήσει δημοψήφισμα, είναι σαν μας λέει στα μούτρα ότι φάτε την ουτοπία σας και σκασμό. Δηλώνει απερίφραστα ότι είναι μια χούντα τοποθετημένη από ξένα συμφέροντα τα οποία και εξυπηρετεί. Πολύ καλά. Το μήνυμα ο λαός το έλαβε και τους προδότες δεν τους ξεχνά. Ότι σπέρνεις θερίζεις λέει ο σοφός λαός, ας δούμε εσείς τι θα θερίσετε στο τέλος ανθελληνικά διεθνιστικά πρόβατα.

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΟΥΦΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ.

Αλεξανδρος Μακεδονια Ελλας.

Η προταση του συριζα ΔΕΝ ειναι Ελληνικη, αλλά τουρκοσκοπιανοφιλη και ανιστορητη.

Αγύριγο κεφάλι

Ναι!______Είσαι ΦΑΣΙΣΤΑΣ!_________( Τόσο Απλά!..).

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ

ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΥΡΙΓΟ ΚΕΦΑΛΙ ΦΑΣΙΣΤΕΡΟΜΟΥΤΡΟ ΕΙΝΑΙ

Sorosland

Μα και εγχώριες αντιρατσιστικές ΜΚΟ κατηγορούν την Ελλάδα για "γενοκτονία" και καταπάτηση των δικαιωμάτων των "Μακεντόνσκι" στην χώρα μας. Πολλά τα κοινά τους με τις Σκοπιανές ΜΚΟ και, σίγουρα, με τον ίδιο χρηματοδότη.

Β

Φίλε όσο και να επιμένεις, τι δεν είναι έτσι, εάν η διεθνή κοινότητα υποστηρίζει, ότι ο ελληνισμος έκανε γενοκτονια, τόσο χειρότερα είναι. Καλύτερα είναι να το παραδεχθούμε. Όλοι ξέρουν ότι μέχρι το 1911 ο πληθυσμός (90%) στην Μακεδονία μιλούσε Σλαβομακεδονικα.

Ιστορικός του Μέλλοντος

Και τι σημαίνει αυτό αγαπητέ μου; Ότι πρέπει να ονομαστούν Μακεδονία; Επίσης, το 90% μου φαίνεται κάπως υπερβολή. Αν ήταν όντως έτσι, η Μακεδονία θα είχε ήδη προσαρτηθεί οικειοθελώς σε κάποιο βαλκανικό κράτος, ειδικά κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Τα Σκόπια δεν έχον κανένα δικαίωμα να ονομαστούν Μακεδονία. Τόσο απλά.

Σορος εσυ;

Τι λες ρε υπαλληλακι του Σορος, ποια Σλαβομακεδονικα μιλουσαν, που εχεις βγαλει και ποσοστα. Για αυτο υπηρχαν 2.500 Ελληνικα σχολεια στην Μακεδονια πριν το 1910, παρα τις διωξεις και την τρομοκρατια των κομιτατζηδων; Οι Σλαβοφωνοι οι περισσοτεροι ειχαν Ελληνικη συνειδηση, και παρα τις απειλες και τα χτυπηματα των Βουλγαρων, πεθαιναν με το ονομα της Ελλαδας στα χειλη. Οσοι ηταν βουλγαροφρονες, εφυγαν μαζι με τον υποχωροντα Βουλγαρικο στρατο. Εχετε ξεφτιλισει ολη την ιστορια και πλαθετε παραμυθια, για να εξυπηρετησετε την προπαγανδα σας. Ας αναρωτηθουμε καλυτερα τι απεγιναν οι 200.000 Ελληνες που ζουσαν στα Σκοπια μεχρι την εποχη του Τιτο.

Δημος

O Soros είναι !!! Γνωστό φασιστομουτρο της Νεας Ταξης Πραγμάτων

@ΣΟΡΟΣ

ΟΠΩΣ ΠΑΤΕ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΙΣΤΑΙ.ΜΗΝ ΑΠΑΡΝΙΕΣΤΑΙ ΤΗΝ ΣΛΑΒΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ.

Αξιος, άξιος ο νονός Αλέξης!

Έτοιμη η ελληνική πρόταση για το Σκοπιανό: Νίτσα, από το Ματσεντονίτσα!

@Αξιος, άξιος ο νονός Αλέξης!

Toυλάχιστον το λαδάκι που θα τους βάλει....θα είναι από τα πάτρια εδάφη?

@ΝΙΤΣΑ

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΣΙΠΡΕΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katrougkalos_main

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε το ισχύον Σύνταγμα των Σκοπίων χωρίς τις πρόσφατες τροποποιήσεις, καθώς παραδέχθηκε ότι δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο, διότι «δεν έχουν ακόμα τεθεί σε ισχύ»

12