Τραβούν το σκοινί οι Σκοπιανοί με επικοινωνιακούς τακτικισμούς

Τραβούν το σκοινί οι Σκοπιανοί με επικοινωνιακούς τακτικισμούς

Να ανοίξει θέμα και ελληνικού Συντάγματος, ήταν η απίστευτη πρόκληση Ζάεφ - Δεν κάνουν πίσω, αρνούνται την οποιαδήποτε αλλαγή του δικού τους Συντάγματος, επαναφέρουν τον Μάθιου Νίμιτς στο παιχνίδι και αναμένουν επίσκεψη Κοτζιά στο δεύτερο 15νθημερο του Μαρτίου

Τα Σκόπια προανήγγειλαν την επίσκεψη Κοτζιά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τη στιγμή που παγιώνεται η άρνησή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή Συντάγματος, δεν δέχονται καν να ακούσουν περί αμετάφραστου ονόματος, «τσινάνε» στην αλλαγή ονόματος για εσωτερική χρήση και πάει λέγοντας.

Το αρχικό κλίμα ευφορίας στις διαπραγματεύσεις έχει προ πολλού δώσει τη θέση του σε μία περίσκεψη. Το σημείο καμπής ήταν η συνάντηση των Νίκου Κοτζιά – Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη στις 12 Φεβρουαρίου. Βασική διαφωνία των δύο υπουργών αποτέλεσε το θέμα του Συντάγματος, αλλά και το γεγονός ότι τα Σκόπια κατηγορούσαν την Αθήνα για «αρπαγή του τιμονιού» καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Συγκεκριμένα θεώρησαν ότι υπάρχει διμεροποίηση της διαπραγμάτευσης, με το Νίκο Κοτζιά να εμφανίζεται ως καθοδηγητής της όλης διαδικασίας. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι πριν από λίγες ημέρες ότι «όλα όσα συζητούνται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, οτιδήποτε προς την κατεύθυνση γεφύρωσης της διαφοράς και επίτευξης συμφωνίας, περνούν από το φίλτρο του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Ό,τι μπει στο τραπέζι θα γίνει αποκλειστικά από αυτόν
» σημείωσε με νόημα.

Νέο «όχι» ακούστηκε δια στόματος του Ζόραν Ζάεφ στο αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσω μίας δεσμευτικής διμερούς συμφωνίας. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να εφαρμόζουμε τη διεθνή πρακτική για την επίλυση τέτοιων διαφορών, που θα είναι δεσμευτική εις το διηνεκές
», είπε σε δημοσιογράφους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η οδός θα οδηγήσει σε λύση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ζητήματος και για τους δύο λαούς. Έφτασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι «το θέμα του αλυτρωτισμού διευθετήθηκε όταν αφαιρέθηκε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων και από την εθνική οδό που συνδέει την FYROM με την Ελλάδα». Η στάση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει απόλυτα τους φόβους της Αθήνας για τακτικισμούς Ζάεφ που σκοπό είχαν να πουλήσουν ως πολλά τα ελάχιστα που έχει κάνει ως τώρα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζει να απολαμβάνει την εύνοια της Δύσης, η οποία δεν σταματάει να του «κλείνει το μάτι», συγχαίροντας τον για μεταρρυθμίσεις και  συμβιβασμούς που η ελληνική πλευρά δεν έχει εισπράξει. Ενδεικτική η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία συζητήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις Σκοπίων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ Σκοπίων και της Βουλγαρίας, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. «Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον» ανακοίνωσε πρόσφατα.

«Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές αν θέλουμε να βρούμε λύση. Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι' αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση» ανέφερε χθες και στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πώς μεριμνά η Ελλάδα για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας και την ίδια πρακτική να εφαρμόσει και η ΠΓΔΜ! «Ταυτόχρονα ας ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους "Μακεδόνες" εκτός "Μακεδονίας"», είπε ο Ζάεφ.

Εκτός, όμως, από ευχολόγια και ψεύτικους κλάδους ελαίας, τι ακριβώς είναι διατεθειμένος να προσφέρει ο Σκοπιανός; Όπως και να έχει, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια για μια νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Θα υπάρξει και μία ακόμη με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ζάεφ σημείωσε επίσης ότι αναμένει από τον κ Κοτζιά να φέρει μαζί του στη διάρκεια της επίσκεψης του το προσχέδιο του λεγόμενου «Συμφώνου» για την επίλυση του θέματος. «Όπως έχει συμφωνηθεί, αναμένω από τον κ Κοτζιά να παρουσιάσει το προσχέδιο. Έχουμε δικαίωμα να εκφράσουμε τα δικά μας σχόλια, αν αυτό βοηθήσει αλλά μπορεί να μην εξεταστούν και να απορριφθούν από τις συνομιλίες. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να υπάρχουν ιδέες που θα μπορούσαν να εξεταστούν…».

Αυτός που δεν έχει ανάγκη περαιτέρω ανάλυσης είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της FYROM, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια, του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ», επειδή «αυτή η συμφωνία θα γίνεται για να ενταχθεί τον Ιούλη η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γιατί αυτή η συμφωνία, δεν θα βάζει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, στην αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας των δύο χωρών, τις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας».

Μέσα σε όλα, το κλίμα επιβαρύνεται και από τους χιλιάδες πολίτες της FYROM που διαδήλωσαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, αντιδρώντας σε αλλαγή του ονόματος της χώρας τους και απαιτώντας την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Θαλής

Η άθλια και ανίκανη κυβέρνηση άνοιξε ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και δεκαετίες, είτε νομίζοντας ότι θα τα λύσουν (δηλαδή είναι ΚΑΙ ηλίθιοι) είτε επειδή αποφάσισαν πλέον να δείξουν τον αληθινό τους εαυτό (απάτριδες και προδότες). Κατά πάσα πιθανότητα, και τα δύο.

Ανδρέας Χ.

Ειναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να καθεται να συζητά ακόμη την υπόθεση των Σλαυοσκοπιανών ,οταν αυτοί δείχνουν τέτοια αδιαλλαξία .Υποτιμούν την νοημοσύνη τού Ελληνικού λαού τά ορφανά τού ΤΙΤΟ,οταν μας λένε οτι εκαναν υποχωρήσεις με το να αλλάξουν το ονομα του Αεροδρομίου τους και το όνομα ενός δρόμου και αλλες παρόμοιες ''υποχωρήσεις''.Μια ειναι η απάντηση στους Σλαύους σφετεριστες της Ιστορίας και τού ονόματος της Μακεδονίας μας, η διακοπή οποιασδήποτε περεταίρω συζητησης,μέχρι να αποδεχθούν την πραγματική τους ταυτότητα.Εξ άλλου ,ο Ελληνικός λαός τους εδωσε την πρέπουσα απάντηση με τά δύο ογκοδέστατα συλλαλητήρια της Θεσ/νικης και τής Αθήνας και τα οποία ταυτόχρονα ειναι και εθνική εντολή στην κυβένηση ,ωστε να μην κανη ούτε ενα βήμα πισω από την κοκινη γραμμή τού Συβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .Ειναι πρωτοφανες στα Διεθνή χρονικά ενας λαός οι Σκοπιανοί να ντρέπονται γι'αυτο πού ειναι και να επιδιώκουν να κλεψουν το ονομα και την ιστορία μιάς φιλικής γειτονικής τους χωρας.Ενα όνομα και μιά ιστορια που για να γραφτη εγιναν αγώνες και χυθηκε πολύ αίμα ελληνικό διχως την δική τους συμμετοχή,αφού στην Περιοχή εμφανίστηκαν σχεδον 900 χρόνια μετα τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο.Κανένα ονομα λοιπόν στην ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ τους πού θα εμπεριέχη το ονομα ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' ''η παράγωγά του.Αρκετά ασχοληθήκαμε σαν χωρα μ'αυτους τους καραγκιόζηδες. Ανδρεας Χ. ......>>>>>κ.ελεγκτα σε παρακαλω να μην κοψης το σχόλιό μου. Α.Χ.

@

πήρες πολύ θάρρος απο τη μαμά τουρκάλα εεε??ας σας συντηρεί τότε αιώνια ο σωρος και τα φιλοδωρήματα της τουρκίας,,μαζί με κάτι χαλβάδες δικούς μας που έρχονται και σας τα ακουμπάνε..για να μην ξεχνάμε από που πήρατε παράταση ζωής..να δούμε αν σας κλείναμε τα σύνορα,αν κλείναμε το λιμάνι τι θα γινόσασταν και αν θα θέλατε να είστε και μακεδόνες τρομάρα σας αλλά έλα που οι προδότες οι δικοί μας δε τα κλείνουν..μη στενοχωριέστε καθόλου όμως,οι πραγματικοι μακεδόνες δε θα σας δώσουμε ποτε το όνομα μας και αν τολμήσουν να το επιχειρήσουν οι ελληνόφωνοι Εφιάλτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μοίρα που τους πρέπει...ας κάνουν οτι το δίνουν και τότε τα λέμε..

Πρωτο Θεμα

το πηρες χαμπαρι τελικα...

ΑντιΣυριζας

Αφού οι Συριζεοι προδοτες μόνο προσφορές κάνουν ! Ξέρουμε καλά πως κάθε τους διαπραγματεύση κοστίζει στην χώρα τα μέγιστα ! Μόνο και μόνο για να παραμείνουν στην εξουσία . ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ .

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Για να εχει τα κότσια να μιλάει με τοσο θράσος δημοσίως ο Ζαεφ, ιδιαιτερα οταν γνωρίζει πολυ καλα οτι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ κ την ΕΕ (κ οτι συνεπάγεται με αυτο για την χωρα του) περναει 100 τοις 100 απο την Ελλαδα κ ΜΟΝΟ απο αυτην,, εχει οχι 4, αλλα ΠΟΛΛΟΥΣ άσσους στο μανίκι του! Γνωρίζει επισης οτι ακομα κ μεσα στην ιδια του την χωρα, ειναι μειονότητα. Οι αλλες φυλές όλες μαζι ειναι περισσότεροι απο τους «μακεδονες» του. Ακομα γνωρίζει οτι Κοσσοβάροι κ Αλβανοι ειναι στο περιμενε ακριβως εξω απο τα σύνορα του κ λίγο έλειψε στον πολεμο του Κόσσοβου να του μπουν στα Σκοπια. Κ ομως,, αυτος εκει. Τον χαβα του. Οχι πως τα λεει κακά, ΑΣΦΑΛΩΣ κ η ‘αλλαγη’ Συντάγματος της χωρας του κ η αλλαγή ονομασίας αεροδρομίων κ αυτοκινητοδρόμων ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Αυριο μπορει να ξαναλλαξουν πισω. Κ μεις δεν ειμαστε ηλίθιοι, το γνωρίζουμε καλα αυτο. Αλλα ειναι η ΠΡΟΦΑΣΗ που ζητάμε για να συννεναισουμε στο όνομα Μακεδονία. Γιατι εχουμε συμφωνήσει προ πολλου! Όλες οι κυβερνήσεις, οχι μονο ετούτοι εδω οι προδότες. Οι οποιοι το σπρώχνουν το θεμα για να παραμείνουν στην εξουσία λίγο περισσοτερο λόγω ανταλλαγμάτων με τις ΗΠΑ κ την ΕΕ. Γιατι ΜΟΝΟ οι ΗΠΑ κ η ΕΕ εχουν άμεσο ενδιαφέρον να αλλάξει ονομασία τα Σκοπια κ να μπουν άμεσα στο ΝΑΤΟ κ την ΕΕ. Κ εμας μας βολεύει βεβαια αυτο αλλα ΟΧΙ με το όνομα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ κ τους τεράστιους χάρτες τους που δείχνουν τα σύνορα τους μεχρι τη Λάρισα!! Γιατι εαν νομιζουμε οτι θα πάψει να ισχύει αυτος ο αλυτρωτισμός απο τους γείτονες,, πλανωμαστε πλάνην οικτράν! ΠΑΝΤΑ αυτα θα ειναι τα «σύνορα της καρδιάς τους». Οπως ακριβως κ οι τουρκοι! Οπως ακριβως κ οι τσάμηδες! Κ οι αλβανοι! Οποτε εαν ανοίξουμε αυτη τη κονσέρβα με σκουλίκια με τους Σκοπιανούς,, δεν θα εχει τελειωμό. Ατε μετα να την ξανακλεισεις!!

B

Τι θέλεις να πεις; Γίνεται με απλά λόγια για να καταλάβουμε, να μας εξηγήσεις;

Μπουτάρης

Έχει δίκιο ο άνθρωπος!!! Θα κατεβάσουμε και τα βρακιά μας, ελάτε. Γκαικύλοι μας ψηφίζουν, αντέχουν τα πάντα!! Μόνο το σεβάιβο μην τους κόψετε...

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Η Ελλάδα κατάντησε να την σέρνουν τα σκυλιά τραβώντας κομμάτι κομμάτι !!!Δεν υπάρχει ρε ένας ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ να αναλάβει ;;;;;

hector

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται!

Β

Οποίος νομίζει ότι μπορούμε να βάλουμε βέτο για ΝΑΤΟ η ΕΕ, η πάσχει από ψυχική Ασθένεια η δεν έχει ιδέα από πολιτική.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kremastinos

«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής» είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κρεμαστινός και υποστήριξε ότι έχουν βελτιωθεί μεν οι συνθήκες για διάλογο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

20