Επίσκεψη Ερντογάν: «Αγκάθι» η επίσκεψη στη Θράκη και οι Τούρκοι που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα

Επίσκεψη Ερντογάν: «Αγκάθι» η επίσκεψη στη Θράκη και οι Τούρκοι που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα

Τι περιμένει να κερδίσει η Αθήνα από «τον μαινόμενο Σουλτάνο», ιδιαίτερα μετά την ανοιχτή του σύγκρουση με ΗΠΑ και Ισραήλ - Θα θέσει θέμα παράδοσης των Τούρκων πολιτών που κατέφυγαν στην Ελλάδα προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλακή, ως οπαδοί του Ιμάμη Γκιουλέν. 

Επίσκεψη Ερντογάν: «Αγκάθι» η επίσκεψη στη Θράκη και οι Τούρκοι που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα
Έχοντας φτάσει στο παραπέντε της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου- και όχι μόνο- βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, χωρίς να λείπει μία διάχυτη ανησυχία.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο που όχι μόνο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέπονται από μεγάλη ένταση, αλλά και που ο Ερντογάν απομακρύνεται από τη Δύση και συνδέεται με τον άξονα Ρωσίας – Ιράν και των συμμάχων τους. 

Κλείσιμο
Χωρίς αμφιβολία δεν βοηθάει καθόλου και η υποβόσκουσα ένταση της Τουρκίας με το Ισραήλ. «Η πιθανή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ απειλεί να διακόψει ακόμα και τις διπλωματικές σχέσεις μας με το Ισραήλ», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet. Η δήλωση αυτή δίνει ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν προτίθεται να μετατραπούν σε εύκολη υπόθεση στο προσεχές μέλλον. 

Μπορεί η Ελλάδα να επιμένει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στον διμερή διάλογο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποιεί ότι οι προσδοκίες της συνάντησης ψαλιδίζονται διαρκώς από την πραγματικότητα. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν κρύβουν μάλιστα και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η επίσκεψη να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, ειδικά ως προς το δεύτερο σκέλος της, την περιοδεία στη Θράκη.

Η τουρκική πλευρά απαίτησε ο Ερντογάν να επισκεφθεί τη Θράκη και αυτό, μάλιστα, αποτέλεσε σημείο τριβής. Η ελληνική πλευρά συναίνεσε υπό τον αυστηρό όρο ότι θα έχουν προσυμφωνηθεί επακριβώς όλες οι κινήσεις και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Πού θα μιλήσει και βεβαίως τι θα πει.
Κόκκινη γραμμή της Αθήνας αποτέλεσε το τουρκικό αίτημα για πραγματοποίηση ανοικτής συγκέντρωσης με ομιλία του Τούρκου προέδρου, με στελέχη της μειονότητας που καθοδηγούνται από το Τουρκικό προξενείο να προκαλούν, προεξοφλώντας όχι μόνο  πως ο Ερντογάν θα μιλήσει, αλλά και θα μιλήσει από τα γραφεία της παράνομης “Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής”.

Τελικώς έγινε δεκτό μόνο το αίτημα του Ερντογάν να προσευχηθεί σε τζαμί και να παραθέσει γεύμα σε παράγοντες της μειονότητας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για τον έλεγχο της κατάστασης, μεγάλη είναι και η ανησυχία που επικρατεί στην Θράκη. Η περιοχή έχει διχαστεί από τους υπέρμαχους της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά και τις αντιδράσεις όσων δεν επιθυμούν τον Τούρκο πρόεδρο και ότι αυτό συνεπάγεται. 22 συλλογικότητες, μάλιστα, με επιστολή τους με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την αντίθεσή τους. «Επιτέλους, ασκείστε κυριαρχία. Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το …αφεντικό του. Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από την δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; »…

Η ένταση που επικρατεί αποτυπώνεται και στις συνεχείς επαφές του Κύπριου πρόεδρου Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Λευκωσία εγκρίνει απόλυτα την επίσκεψη, θεωρώντας την ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία των συνομιλιών σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Όπως και να έχει, όμως, δεν λείπουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται τί ωφέλιμο θα προσκομίσει η παρουσία ενός μαινόμενου «Σουλτάνου» στην ελληνική πλευρά. Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα θέσει θέμα παράδοσης των Τούρκων πολιτών που κατέφυγαν στην Ελλάδα προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλακή, ως οπαδοί του Ιμάμη Γκιουλέν.

Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ενδώσει, κάτι που αξιόπιστες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν ως απίθανο, ιδιαίτερα με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, τότε θα είμαστε αντιμέτωποι με μία αδιαμφισβήτητη ήττα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης