«Μαγική εικόνα» ο προϋπολογισμός που ψηφίζει απόψε η Βουλή

«Μαγική εικόνα» ο προϋπολογισμός που ψηφίζει απόψε η Βουλή

Καταργούν σιωπηρά τον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο - Προβλέπει επιπλέον φόρους 1,1 δισ. ευρώ, αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών 1,3 δισ. και νέες περικοπές δαπανών-συντάξεων 1,5 δισ. ευρώ

«Μαγική εικόνα» ο προϋπολογισμός που ψηφίζει απόψε η Βουλή
Προϋπολογισμό δημοσιονομικής αταξίας και ασάφειας που αμφισβητεί την εξουσία όχι των δανειστών, αλλά του ελληνικού Κοινοβουλίου, θέτει προς ψήφιση απόψε η κυβέρνηση.

Με μια «μαγική κίνηση» η κυβέρνηση,  «καπελώνει» το ελληνικό Κοινοβούλιο,  καθώς:

Κλείσιμο
- καταργεί σιωπηρά τον προϋπολογισμό του 2016 που ψήφισε πριν ένα χρόνο η Βουλή

- ανατρέπει τον προϋπολογισμό του 2017 ενώ συζητείται και πριν καν ψηφιστεί στην Ολομέλεια

- μοιράζει παροχές από μόνη της, με δημόσιο χρήμα από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, χωρίς να ρωτήσει καν την εθνική αντιπροσωπεία που νομοθετεί.
 
Συγκεκριμένα –ξεκινώντας αντίστροφα:

1.   Σε non paper που εξέδωσε το Μαξίμου τονίζει ότι: «Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά» για να καταλήξει πως «η Ελλάδα δεν είναι αποικία». Η κυβέρνηση όμως εμφανίζεται έτσι να αμφισβητεί ταυτόχρονα και την νομοθετική εξουσία (Βουλή) που εκλέγεται άμεσα από τον λάο για να αποφασίζει κυρίαρχα και η οποία –με βάση το Σύνταγμα και την Αρχή της διάκρισης των Εξουσιών- οφείλει να δίνει εντολές και να ελέγχει την  εκτελεστική, αντί να σύρεται και να υπακούσει σε αυτήν. Αναγνωρίζει δε στην εκτελεστική (δηλαδή στον εαυτόν της και τον Πρωθυπουργό) την ευχέρεια να αποφασίζει χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν αν και τι θα πρέπει να δώσει, πόσα, σε ποιους, με ποια κριτήρια επιλογής ή αποκλεισμού δικαιούχων (πχ περιουσιακά, κοινωνικά, υγείας κλπ) και γιατί. 

2.   Ενώ ο πρωθυπουργός απουσίαζε από την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή,  εξήγγειλε με ... διάγγελμα πριν την ψήφισή του, ότι ο προϋπολογισμός θα ανατραπεί!  Ενώ δηλαδή ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται απόψε προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ για το 2016 και υπέρβαση στόχου 1,032 δισ. σε σχέση με τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο,  τα 617 εκατ. από τα 1,032 δισ. «κάνουν φτερά» χωρίς να γράφεται σε κανένα κωδικό πού πήγαν.

3.   Αλλά και ο ίδιος ο νέος Προϋπολογισμός αποτελεί  δημοσιονομικό (και όχι μόνον ίσως) "πραξικόπημα". Και αν κάποιος μπορούσε να βγάλει άκρη για το τι θέλει και τι επιδιώκει η κυβέρνηση, τα χάνει τελείως όταν διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός του 2017  πέτυχε κάτι μοναδικό: «αλλοίωσε» τα δημοσιονομικά μεγέθη που είχε ο προηγούμενος, που ψήφισε πριν ένα χρόνο το κοινοβούλιο. 

Στο ΓΛΚ μιλούν για «επαναταξινόμηση» ορισμένων δαπανών, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις αλλαγές στα γενικά σύνολα δαπανών και εσόδων στο οποίο έπρεπε να κινείται η κυβέρνηση κατά το 2016.

Κάθε κρατικός προϋπολογισμός που καταθέτει μια κυβέρνηση, εκτός από τον μεγάλο οδικό χάρτη για την Οικονομία, το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, είναι και «τυπικός νόμος» που αλλάζει μόνον με άλλο νόμο. Το μόνο ασφαλές και σταθερό στοιχείο στο οποίο στηρίζονται οι προβλέψεις του, είναι οι στόχοι που έθετε ο προηγούμενος, ώστε να φανεί αν επετεύχθησαν ή έπεσαν έξω και, έτσι, η κυβέρνηση να ζητήσει έγκριση από τη Βουλή να συνεχίσει. Από αυτήν την άποψη άλλωστε, η ψήφιση του προϋπολογισμού θεωρείται κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και "ψήφος εμπιστοσύνης" στην εκάστοτε  κυβέρνηση.

Παραπλάνηση

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, υπό συνθήκες αδιαφάνειας και χωρίς καμία σχετική διευκρίνιση (πχ ότι άλλαξε η λογιστική αποτύπωση με οδηγίες της Eurostat) στον νέο προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών έκανε … «αγνώριστους» τους πίνακες που θα έπρεπε να είναι ίδιοι με αυτούς που ψήφισε πέρυσι η Βουλή και έθεταν τους στόχους για το 2016 που ίσχυαν εδώ και έναν χρόνο. Τα μεγέθη άλλαξαν και δίπλα σε αυτούς μπήκαν προς σύγκριση οι εκτιμήσεις για το πώς κλείνει τελικά η χρονιά και οι προβλέψεις για την επόμενη. 

Και καθώς ο νόμος αλλάζει μόνον με νόμο, αφού οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2016 δεν άλλαξαν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή με νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή, θα αλλάξει απόψε στα σιωπηρά και υπό συνθήκες αιδαφάνειας. Αυτό επιχειρεί να το πράξει de facto αλλά εν κρυπτώ απόψε η κυβέρνηση, με την ψήφιση του νέου για το 2017.





Με άλλα λόγια, οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου –αλλά και οικονομικοί αναλυτές ή απλοί πολίτες-  που μιλούσαν επί 5 μέρες στην Ολομέλεια (και πριν στις αρμόδιες Επιτροπές) επί ενός κρατικού προϋπολογισμού πριν ψηφιστεί, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2016 εμφανίζονται να έχουν αλλάξει αυθαίρετα, χωρίς πρώτα πχ να έχει  ψηφιστεί από την Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ή να έχει καταθέσει η κυβέρνηση νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που να αλλάζει τις προβλέψεις του 2016.

Η κυβέρνηση αποφεύγει έτσι να εξηγήσει γιατί ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε συνολικές δαπάνες 55,751 δισ. για το 2016 αλλά ο φετινός λέει πως προέβλεπε… 57,180 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,43 δισ. περισσότερα!

 Αντίστοιχα ο περσινός μιλούσε για καθαρά έσοδα 48,305 δισ. και ο νέος τα  «μεταμορφώνει» σε 49,233 δισ. ευρώ, δηλαδή εμφανίζει και 900 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Οι αποκλίσεις αυτές ουδόλως ενδιαφέρουν την Τρόικα που χρησιμοποιεί δικούς της πίνακες και στοιχεία, αλλά θα έπρεπε να απασχολούν την Βουλή που καλείται να ψηφίσει ότι... άλλα ψήφισε πέρυσι!

Όλα αυτά συμβαίνουν όμως ενώ δεν έχει ψηφιστεί νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2020 (που θα περιλαμβάνει τα μέτρα λιτότητας 4,5 δισ. από 2018 και μετά), το ΔΝΤ βλέπει συνεχώς ελλείμματα (δημοσιονομικά, ασφαλιστικά κλπ) αλλά ταυτόχρονα επικρέμαται μονίμως η απειλή του αυτόματου «κόφτη» στις δαπάνες από το 2018, αν ο προϋπολογισμός αποδειχθεί έωλος και υπεραισιόδοξος.

«Ψίχουλα» το μέρισμα

Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να δώσει παροχές που «εδώ και τώρα»,  πριν κλείσει η χρονιά, από μια υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (1,032 δισ. ευρώ) που δεν έχει ακόμα πιστοποιηθεί ότι υπάρχει, ενώ τα έσοδα Δεκεμβρίου και ο ΕΝΦΙΑ Ιανουαρίου δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί, παρακάμπτοντας και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε πριν 6 μήνες με τους δανειστές το οποίο απαιτεί την σύμφωνη γνώμη τους πριν την διανομή του πλεονάσματος στους πολίτες. 

Η όλη συζήτηση γίνεται «στον αέρα» ή ποντάροντας στην ανοχή των δανειστών, αφού στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο φέτος τον Ιούνιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως παροχές  από το υψηλό πλεόνασμα μπορούν να γίνουν, εάν και εφόσον πρώτα (α) πιστοποιηθεί η ύπαρξή του τον επόμενο Οκτώβριο από την Eurostat, (β) αποδειχθεί "μόνιμο" και επαναλαμβανόμενο και (γ) συμφωνήσουν οι δανειστές. 

«Αυτό αφορά στην ενσωμάτωση της διανομής μερίσματος στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους» και όχι όταν μοιράζεις πλεόνασμα του 2016 μέσα στο 2016,  λένε πάντως στην κυβέρνηση, «αρκεί να έχεις περιθώριο και ταμειακά διαθέσιμα να το κάνεις». 

«Ταμειακά διαθέσιμα» 617 εκατ.ευρώ πάντως που «κτίστηκαν» μετά από δύο χρόνια αιματηρών θυσιών μισθωτών και συνταξιούχων, με 60% αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες (στα 4,7 δισ. τον Οκτώβριο φέτος από 3,1 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014 και μετά από νέο δάνειο 6 δισ. που πήρε τον Ιούνιο η κυβέρνηση, αποκλειστικά και μόνον για την αποπληρωμή τους), με 100% αύξηση στις απλήρωτες επιστροφές φόρου (στα 1,612 δισ. τον Οκτώβριο φέτος έναντι 755 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014). 

Και ενώ και ο νέος προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ (1,75% του ΑΕΠ)  που στηρίζεται σε επιπλέον φόρους 1,1 δισ. ευρώ, αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών 1,371 δισ. και νέες περικοπές δαπανών-συντάξεων 1,5 δισ. ευρώ. Και ενώ αφαιρεί εισόδημα 4 δισ. ευρώ από την αγορά και τα νοικοκυριά, προβλέπει ταυτόχρονα ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 6 δισ. ευρώ (ή 2,7%) το 2017, στα 180,8 δισ. από 174,9 δισ. φέτος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης