Τσίπρας: Δεν θα γίνεις ποτέ Πρωθυπουργός - Μητσοτάκης: Οδεύετε προς βαριά ήττα

Τσίπρας: Δεν θα γίνεις ποτέ Πρωθυπουργός - Μητσοτάκης: Οδεύετε προς βαριά ήττα

Κόντρα... κορυφής στη Βουλή - «Κόλλησε» στις 179 η κυβέρνηση και στην… παρηγοριά ότι της πέρασε η ψήφος στους 16ρηδες και 17ρηδες που δεν απαιτούσε πλειοψηφία 200 βουλευτών

Τσίπρας: Δεν θα γίνεις ποτέ Πρωθυπουργός - Μητσοτάκης: Οδεύετε προς βαριά ήττα
Την πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέγραψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το εκλογικό νομοσχέδιο
, καθώς οι επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου για άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής τελικά δεν καρποφόρησαν.

Αναλυτικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

- Το 1ο άρθρο για την ψήφο στα 17 έτη έλαβε 180 «ναι», 81 «όχι» και 20 «παρών»

Κλείσιμο
- Το 2ο άρθρο για την απλή αναλογική έλαβε 179 «ναι», 83 «όχι» και 19 «παρών»

- Το 3ο άρθρο για τη διατήρηση του ορίου 3% έλαβε 163 «ναι», 101 «όχι» και 17 «παρών»

- Το 4ο άρθρο για καταργούμενες διατάξεις έλαβε 179 «ναι», 86 «όχι» και 16 «παρών»

- Το 5ο άρθρο που ορίζει την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων έλαβε 179 «ναι» 86 «όχι» και 16 παρών»

Με βάση το Σύνταγμα, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άμεση ενεργοποίηση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Έως και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την προσδοκία ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, υπολογίζοντας στις θετικές ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, η δήλωση των στελεχών του φιλοναζιστικού μορφώματος ότι θα απέχει από την ψηφοφορία έριξε τον πήχη στους 179 βουλευτές και ακύρωσε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στις ερχόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, εφόσον βέβαια η νέα κυβέρνηση δεν επιδιώξει εκ νέου αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός για τις αναφορές περί συνεννόησης της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έστησε τη συκοφαντία, μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης, ώστε να δημιουργηθεί το κλίμα ότι «δήθεν η αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στο χώρο της Χρυσής Αυγής».

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, πέσατε σε ένα ατόπημα, το οποίο δεν είχατε την ευθιξία να διορθώσετε».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά, λέγοντας ότι, στην προηγουμένη αναμέτρηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον κ. Δήμα, υπήρχαν δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής -που είχαν διαγραφεί από τη ΧΑ εκείνη την περίοδο- που ψήφισαν υπέρ. «Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους, ούτε είχε για να συνεννοούνται με τη Χρυσή Αυγή, για να κρατηθούν στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, «εμείς όταν φέραμε ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ποτέ δεν συνομιλήσαμε και απευθυνθήκαμε στη ΧΑ». «Απευθύνθηκα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «σε εκείνες τις δυνάμεις που υπεραμύνονταν για την αλλαγή, ήξερα τις διαφορές, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε» δήλωσε. «Δεν θα αναφερθώ στις αποστασίες που -εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε- ξέρει η ΝΔ» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα είναι μία ημέρα σημαντική για το ελληνικό Κοινοβούλιο, που κατατίθεται ένας νόμος έξω από τις σκοπιμότητες που η κάθε κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

«Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί απ' την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία της. Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας, κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας: την απλή αναλογική. H απλή αναλογική ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία».

Επιτέθηκε μάλιστα στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Λέτε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις. Η μόνη μεταρρύθμιση που ξέρετε να κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, είναι να απολύετε δημοσίους υπαλλήλους».

Όπως σημείωσε, εμείς θέλουμε να δούμε ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα και το εκλογικό σύστημα είναι ένας από τους αρμούς διακυβέρνησης, όπως και το Σύνταγμα.

«Η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος, που διαμόρφωσε μια ταξική και αδιαφανή δημόσια διοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση. Θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, χωρίς να υπάρξει πολιτική ανασυγκρότηση» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να συζητήσουν για το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι προϋπόθεση. «Θα ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δεν συμφωνούμε, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική» προσέθεσε.

«Τελείωσε ο δικομματισμός»

«Μας κατηγορούν ως καιροσκόπους, ενώ φέρνουμε την απλή αναλογική προς ψήφιση, τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ότι «καμία από τις δημοσκοπήσεις σας δίνει δυναμική να υπερβείτε τα ποσοστά που φέρατε στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες».

«Οι ίδιες δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν πρώτους, έδιναν νίκη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και επικράτησή σας τον Σεπτέμβριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Ελπίζετε ότι θα έρθει η εποχή του δικομματισμού».  

«Πρωθυπουργός δεν μπορείτε να γίνετε κύριε Μητσοτάκη, επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες, η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Θα γίνετε αν σας αγαπήσει ο λαός κύριε Μητσοτάκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος σε Τσίπρα: Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές

Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι' αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ, είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς, επειδή ξέρουν ότι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα, θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές, που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία».

Εξήγησε τη θέση του, λέγοντας: «Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο νόμο» και, απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε ότι «μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση για εκλογικό νόμο που θα αποτελεί πραγματική τομή και εκεί θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ΝΔ θα επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες και όχι ετερόκλητες συμμαχίες, όπως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
 
Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη. Με την απλή αναλογική ο σχηματισμός κυβέρνησης εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι εκβιασμών και κάποιοι θα ράψουν κοστούμι ρυθμιστή».

Είπε ακόμη ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική είναι «ιδιοτελής, ατεκμηρίωτη και ανιστόρητη. Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί δεν αλλάξατε το νόμο στην πρώτη θητεία σας; Γιατί πήγατε στις εκλογές με το μπόνους;». Κυνικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικός αμοραλισμός και όχι ιδεολογία είναι το κίνητρο του κ. Τσίπρα, ανέφερε. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξαντλείται στο μπόνους και στην ψήφο στους δεκαεπτάρηδες και αφήνει απέξω μεγάλα θέματα όπως το σπάσιμο των περιφερειών. «Γιατί δεν συμφωνείτε κ. Τσίπρα στο αυτονόητο;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε, γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».
 
Είπε ακόμη ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα θέματα της οικονομίας, που είναι δυσάρεστα για την κυβέρνηση. «Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθίσει σαν τοξικό νέφος επάνω από τη χώρα. Σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα ακούγεται σαν υπεκφυγή, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δυστυχώς, η κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς. Πέρυσι είχαμε το δημοψήφισμα-παρωδία, ακολούθησαν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και τώρα έρχεται και η πρόταση για την απλή αναλογική. Θυμίζετε εκείνον που πριν εγκαταλείψει την εξουσία βάζει μία βόμβα στα θεμέλια».  

Αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανοίξει η κυβέρνηση. «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος, αλλά οι αρμοδιότητές του και η αποσύνδεση του τρόπου εκλογής από την διάλυση της Βουλής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα είναι οι πολίτες που με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές θα δώσουν και το περιεχόμενο της αναθεώρησης, επιλέγοντας μαζί με την κυβέρνηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. 

Κλείνοντας, είπε για τη σημερινή διαδικασία: «Η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε την Χρυσή Αυγή. Ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Θα είναι αυτή μία καλή εξέλιξη όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή».

Σε μία εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα για να υλοποιούνται αποφάσεις, η απλή αναλογική παράγει αστάθεια και ανασφάλεια, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πώς θα ληφθούν αποφάσεις από μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία σε μία γεωπολιτική κρίση;».

Τέλος ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους». 

Απαντώντας στην παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ρώτησε: «Αν συγκεντρώνατε τις 200 ψήφους με την Χρυσή Αυγή, θα ψηφίζατε τον εκλογικό νόμο ή όχι; Γιατί δεν είπατε ότι δεν θα δεχόσασταν την ψήφο της Χρυσής Αυγής για τον εκλογικό νόμο, όπως είχε κάνει ο Σταύρος Δήμας για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;».

Είπε τέλος ότι η Αριστερά, την οποία σέβεται, δεν μονοπωλεί τους αγώνες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήταν πολιτικός κρατούμενος έξι μήνες επί χούντας. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης