Πρώτα προανήγγειλαν παράδοση των 8 και τώρα λένε ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία

Πρώτα προανήγγειλαν παράδοση των 8 και τώρα λένε ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία

Την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών ζήτησε ο Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Πρώτα προανήγγειλαν παράδοση των 8 και τώρα λένε ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία
Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κράτησε προσεκτική στάση απέναντι στα γεγονότα στην Τουρκία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. 

H τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή με την Τουρκία, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για τις περιπτώσεις πολιτικού ασύλου, ενώ την απόφαση θα πάρει η αρμόδια υπηρεσία στην οποία οδηγούνται σήμερα το πρωί οι οκτώ συλληφθέντες που κρατούνται στις Φέρες. 

Το αίτημα της έκδοσης έθεσε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δική του πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την στήριξη της Ελλάδας στη δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα και την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία και ευχήθηκε και ταχεία αποκατάσταση της ομαλότητας.

Όσο για τους Τούρκους στρατιωτικούς που εισήλθαν στη χώρα το Σάββατο, είπε ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Γιλντιρίμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ελληνική στήριξη στις δύσκολες ώρες που περνάει η Τουρκία, ενώ ευχαρίστησε επίσης και για την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου.  Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ του Σαββάτου τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε δύο πληρώματα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, το ένα εκ των οποίων παρέλαβε το Black Hawk που εισήλθε παράνομα στη χώρα.

Το ζήτημα συζητήθηκε και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Τσαβούσογλου. Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Ελλάδα θα εκδώσει τους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο. «Ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

Πάντως για την απόφαση από τις υπηρεσίες ασύλου της χώρας, θα ληφθεί υπόψη εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής, η οποία στην Τουρκία δεν ισχύει αλλά ο Ερντογάν εμφανίστηκε διατεθειμένος να την επαναφέρει για τους πραξικοπηματίες. Οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.


Σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου και στο αυτόφωρο 
Εν τω μεταξύ οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που επέβαιναν στο κρατούνται στις Φέρες. Σήμερα θα οδηγηθούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου και στην συνέχεια σήμερα θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο.

Εάν η πρώτη αίτησή τους απορριφθεί τότε θα κάνουν προσφυγή στην δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα ενώ θα εξαντλήσουν και τα δικαστικά μέσα. 

Το Σάββατο οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Αλεξανδρούπολης η οποία αποφάσισε την διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου. Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι συλληφθέντες βαρύνονται με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους, ενώ ο πιλότος βαρύνεται επιπλέον με την κατηγορία της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο. Δεν ισχύει η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. 

Οι Τουρκοί στρατιωτικοί βεβαιώνουν ότι δεν θέλησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην χώρα, ενώ ισχυρίζονται ότι  δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας. 

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης