Ψαρεύει σε θολά νερά η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο

Ψαρεύει σε θολά νερά η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο

«Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα από τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα

Ψαρεύει σε θολά νερά η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο
Ψαρεύει σε θολά νερά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον διάλογο που ξεκίνησε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.  

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει και το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, στοχεύει στο να δημιουργήσει προϋποθέσεις συναίνεσης στα θεσμικά ζητήματα, ξεκινώντας από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνεχίζοντας με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αν και την μεταθέτει για τις αρχές του 2017.

Κλείσιμο
Ενδεικτικό της προσπάθειας του πρωθυπουργού να δημιουργήσει θετικό κλίμα, ήταν ότι ξεκίνησε τον κύκλο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς από τον εταίρο του στην κυβέρνηση Πάνο Καμμένο, ο οποίος εξ ορισμού συμφωνεί.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί μία φυγή προς τα εμπρός ξεφεύγοντας από τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα. Η θέσπιση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος είναι πιο κοντά στις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική. Παράλληλα εάν το πετύχει μπορεί να ελπίζει ότι θα αποτελέσει τον κορμό μελλοντικών κυβερνήσεων. Εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι καίτοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει την κίνησε σε ιδιοτελή τακτικισμό, ωστόσο δεν μπορεί να αποφύγει την συζήτηση εφόσον μπει στην ψήφο των ομογενών ή στην κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με την Φώφη Γεννηματα και τέλος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι τρεις δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο επί του οποίου να γίνει συζήτηση, αλλά «σκέψεις για το πλαφόν του 3%, για το μπόνους του πρώτου κόμματος και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών».

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισαν τις συναντήσεις «διερευνητικές» αν και δεν έκρυψαν την πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει συναίνεση,  ώστε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ώστε να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση. Για να το πετύχει χρειάζεται τα δύο τρίτα των βουλευτών ήτοι 200 βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης λέγοντας ότι «δεν μπορείς να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού εν κινήσει». Η ηγεσία της ΝΔ λέει ότι η κυβέρνηση κέρδισε δύο εκλογές με τον ισχύοντα νόμο -που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα- και με αυτόν πρέπει να πάει και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Καθαρή άρνηση εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Το ΚΚΕ εμμένει στην πάγια θέση του για απλή και άδολη αναλογική, μόνο σε αυτή την περίπτωση θα υπερψηφίσει όποιο νομοσχέδιο φέρει η κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το εάν ο πρωθυπουργός θα πετύχει ένα νέο εκλογικό νόμο που να εξυπηρετεί τις πολιτικές του στοχεύσεις πριν και μετά τις εκλογές, οψέποτε γίνουν, θα εξαρτηθεί από την θέση των άλλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Κατά την σημερινή συνάντηση η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της γιατί ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση ενώ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πλαίσιο για τον εκλογικό νόμο. «Η συζήτηση για τα θέματα αυτά χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «Όποτε και αν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια μία συγκεκριμένη πρότασή, τότε θα τοποθετηθούμε».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε το ευρύτερο ζήτημα λέγοντας ότι «γενικότερα ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας και ειδικά αυτή την περίοδο...Τα προβλήματα είναι μεγάλα, γι’ αυτά θα ‘πρεπε να συζητάμε». Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι επιθυμεί γενικότερη συναίνεση λέγοντας ότι «Και γι’ αυτά θα συζητήσουμε, ό,τι θέλεις θα συζητήσουμε» για να πάρει όμως την άρνηση του κ. Κουτσούμπα: «Πρέπει να υπάρχει βάση για συναίνεση, και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα».


Αύριο ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος όμως προ ημερών δήλωσε ότι  «μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά όσο να ακούσουμε τις προτάσεις του κ. Τσίπρα, αλλά όχι να συνεργαστούμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση», ενώ σε άλλη συνέντευξή του εμφανίστηκε «καχύποπτος», καθώς δεν γνωρίζει τι προτείνει η κυβέρνηση.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ΝΔ και ΚΚΕ διαφωνούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου το παιχνίδι θα παιχθεί στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαθέτει 16 βουλευτές, το Ποτάμι 10, η Ένωση Κεντρώων 9. Οι δύο ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τα κυβερνητικά κόμματα Παναγούλης, Νικολόπουλος το πιο πιθανό είναι να υπερψηφίσουν. Ακόμη κι έτσι όμως χρειάζονται οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Ο πρωθυπουργός φυσικά δεν θα δει τον Νίκο Μιχαλολιάκο ωστόσο το ακροδεξιό κόμμα θα καθορίσει την στάση του από τις δικές του στοχεύσεις και είναι πολύ πιθανό να υπερψηφίσει. Ειδικά όσο είναι σε εξέλιξη η δίκη των στελεχών της.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης