Κυριάκος: Η διαφορά από τη βαριοπούλα στο καλάσνικοφ είναι μικρή

Κυριάκος: Η διαφορά από τη βαριοπούλα στο καλάσνικοφ είναι μικρή

«Αλωνίζει ο Ρουβίκωνας, χτύπησαν ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ - Τσίπρας: Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι

Κυριάκος: Η διαφορά από τη βαριοπούλα στο καλάσνικοφ είναι μικρή
Σε σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα
και τον
Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ασφάλεια των πολιτών με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει ότι «εμείς δεν θα ανεχθούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι» και τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι «όαση ασφαλείας» επιμένοντας
στη ρητορική του success story που πρώτη ανέπτυξε την Τρίτη η Όλγα Γεροβασίλη.
Κλείσιμο

«Πλήρες το καθεστώς της ανομίας, χτύπησαν ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση, ο Ρουβίκωνας αλωνίζει» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος υπογράμμισε ότι «η απόσταση από τη βαριοπούλα στη μολότοφ και από τη μολότοφ στο καλάσνικοφ είναι μικρή».

Κυριάκος: Δεν θα ανεχθούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι

Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για την απουσία του κράτους στα θέματα τάξης και ασφάλειας των πολιτών εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή ενώ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την σύσταση Ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας. 

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι οι αριστερές της ιδεοληψίες την εμποδίζουν από το να ασκήσει μία πολιτική για την ασφάλεια των πολιτών που είναι προυπόθεση για την ελευθερία. Υπαινήχθηκε σχέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιεξουσιαστικό χώρο ενώ υπεννόησε ότι η ανοχή της κυβέρνησης ευνοεί τα φαινόμενα ανομίας στα Εξάρχεια και τις επιθέσεις από ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακριβώς λόγω της ιδεοληψίας της, έχει υποβαθμίσει την Ελληνική Αστυνομία και έχει μειώσει την αστυνόμευση. 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα αποκαταστήσει μόνο την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την πρωτολογία του στην Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό την οποία είχε ζητήσει. 

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε συνολικά στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «δέσμιοι της αριστερής ιδεοληψίας αδυνατούν να εξασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας για τους Έλληνες πολίτες». Κατέθεσε δε πρόταση για την συγκρότηση υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας για τον σχεδιασμό ενιαίας πολιτικής και την δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού χώρου ασφάλειας. Επίσης πρότεινε την δημιουργία Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. «Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ενιαία επιτελική δομή για τα Σώματα Ασφαλείας, και ένα εθνικό συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι απαιτείται επιπλέον «η σύσταση ενός φορέα επιτήρησης των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων για να αποκατασταθεί η κυριαρχία». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία του κράτους σε θέματα τάξης και ασφάλειας και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν συνεχίζονται οι σχέσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον  αντιεξουσιαστικό χώρο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα και ότι μειώθηκε η αστυνόμευση», ενώ «διαλύθηκε η ομάδα Δέλτα κατ απαίτηση του Ρουβίκωνα» και συνολικά έχει απαξιωθεί η Ελληνική Αστυνομία. «Για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η ασφάλεια και η τάξη δεν αποτελεί προτεραιότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό  και στα πρόσφατα γεγονότα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα με την χρήση βίας από την πλευρά των αρχών της ΠΓΔΜ κατά των προσφύγων: «Πριν από λίγες ημέρες μία τρίτη χώρα προέβη σε πράξεις τήρησης της τάξης εντός του ελληνικού εδάφους. Στο πιο ευαίσθητο σημείο των συνόρων υπήρχε απουσία των δυνάμεων της τάξης», είπε. 

Ακολούθως αναφέρθηκε στις “φαβέλες” του Πειραιά όπου οι ΜΚΟ υποκαθιστούν το έργο του ελληνικού κράτους. Επικαλέστηκε δε την επιστολή των δημάρχων γύρω από το Ελληνικό προς τον πρωθυπουργό: «Οι δήμαρχοι της περιοχής του Ελληνικού σας έστειλαν μία επιστολή κ. Τσίπρα στην οποία αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι εκτός ελέγχου και εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία και ασφάλεια». 

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Να σταματήσει η καραμέλα του δήθεν ανθρωπισμού, πηγαίνετε μία βόλτα στην Ειδομένη και στον Πειραιά για να δείτε που είναι ο ανθρωπισμός». 

Ειδική αναφορά έκανε στην σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη που παραμένει κλειστή λέγοντας ότι «σε καμία δυτική χώρα δεν μπορεί η κεντρική αρτηρία να παραμένει κλειστή επ αόριστον, και να καταλαμβάνονται οι πλατείες της πρωτεύουσας». 

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργο είπε ότι «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία της καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων. Κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα: 

-η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη
-η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προυπόθεση της ελευθερίας. 

Εξαπολύοντας επίθεση στην αριστερά που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι στο πρόσφατο παρελθόν «ένα τμήμα της αριστεράς αρνιόταν να καταδικάσει την βία από όπου κι αν προέρχεται, απέφευγε να αποδοκιμάσει την τρομοκρατία, ενθάρυνε τους αγανακτισμένους να μιλάνε για "κρεμάλες"».
 
Αναφερόμενος στη διεθνή τρομοκρατία είπε ότι είναι αφελής η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρας λόγω  των παραδοσιακών καλών σχέσεων με τον αραβικό χώρο.


Ανενόχλητος ο Ρουβίκωνας έχει στοχοποιήσει ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανεξέλεγκτη δράση του Ρουβίκωνα με πιο πρόσφατο περιστατικό την επίθεση των μελών της ομάδας στο Πρώτο Θέμα επισημαίνοντας ότι «τελευταία μάλιστα ξεκίνησαν επιθέσεις σε ΜΜΕ μη αρεστά στην Κυβέρνηση». 

«Γιατί γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα; Μήπως τελικά υπάρχουν στελέχη σας τα οποία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αντιεξουσιαστικό χώρο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή, βέβαια, το «άβατο» των Εξαρχείων, όπως το χαρακτήρισε ο δικός σας υπουργός ο κ. Τόσκας, παραμένει άβατο. Και θεαματικό αποκορύφωμα και επιβεβαίωση των όσων σας λέω ήταν η ένοπλη -προσέξτε!-, η ένοπλη πορεία αναρχικών στην καρδιά της Πρωτεύουσας πριν από λίγες εβδομάδες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πέρασαν μόνο τον Ρουβικώνα της παραβατικότητας, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, κάθε νόμο και κάθε κανόνα. Εμφανίζονται ανενόχλητοι, επιτίθενται ανενόχλητοι, φεύγουν ανενόχλητοι και μάλιστα, τελευταία βλέπω με ενδιαφέρον ότι έχουν στοχοποιήσει και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία είναι μη αρεστά στην κυβέρνηση».

»Τι συμβαίνει, κύριε Τσίπρα; Γιατί γίνονται αρεστά τέτοια φαινόμενα; Μήπως τελικά και σήμερα ακόμα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ κάποιων στελεχών σας και του αντιεξουσιαστικού χώρου;

Και μην σπεύδετε να μας κατηγορήσετε για σπέκουλα, διότι, ξέρετε, δυστυχώς, τα ίδια τα γεγονότα σας διαψεύδουν.

Να θυμίσω σε αυτό εδώ πέρα το Σώμα ποια ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, του κ. Παρασκευόπουλου; Ήταν η ικανοποίηση σχεδόν όλων των αιτημάτων των φυλακισμένων τρομοκρατών. Και το ενδιαφέρον σας για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου πέντε φορές σε ισόβια για πέντε δολοφονίες Σάββα Ξηρού, είναι τουλάχιστον ύποπτο.

Βέβαια, δικό σας στέλεχος -φαντάζομαι ο κ. Λάμπρου δεν έχει διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ- είχε αναλάβει τις «διαπραγματεύσεις» με αρκετούς έγκλειστους στον Κορυδαλλό».

Ακολούθησαν οι εξής διάλογοι, με βάση τα κρακτικά της Βουλής

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τι ψέματα είναι αυτά;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ: Λέτε ψέματα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Στον κ. Πανούση να τα πείτε. Μην τα λέτε σε εμένα. Αυτός τα λέει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Να διαβάσετε για τον Κανελλόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, παρακαλώ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ψέματα είπε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Μπαλαούρα, κάντε ησυχία, παρακαλώ. Ακούμε με προσοχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε και εσείς ησυχία, παρακαλώ. Ελάτε, κύριε Μητσοτάκη, συνεχίστε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αναρωτιέμαι, κύριε Τσίπρα, αν και σήμερα ακόμα εξαργυρώνετε κάποια γραμμάτια.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα σε αυτή την αίθουσα, επιτέλους, να πούμε την αλήθεια. Η ανοχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, στη βία χαμηλής έντασης, εκτρέφει τελικά την τρομοκρατία. Διότι ξέρετε κάτι, κύριε Τσίπρα; Η απόσταση που χωρίζει μία βαριοπούλα από μία μολότοφ και μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι τελικά μικρή. Και η θεωρία…

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Το τσεκούρι;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τα τσεκούρια τα ξέχασες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ήσυχα παρακαλώ. Κάντε ησυχία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ο Καλαμπόκας είχε βαριοπούλες, όχι εμείς.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα τα πείτε μετά. Μην ανησυχείτε. Θα απαντήσετε μετά.

Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, είναι μία θεωρία η οποία έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές άλλες χώρες και σε πολλές άλλες κοινωνίες. Είναι η θεωρία των «σπασμένων παραθύρων», αν την έχετε ακούσει. Ένα σπασμένο παράθυρο, μια πράξη η οποία μπορεί να φαίνεται σχετικά ανώδυνη, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της βίας. Και η επαναστατική γυμναστική των «παιδιών-αντιεξουσιαστών» που τύγχαναν της συστηματικής προστασία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -να μην τα ξεχνάμε αυτά, κύριε Τσίπρα- κινδυνεύει να εκθρέψει μία νέα γενιά αδίστακτων τρομοκρατών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δυστυχώς, όμως, ξέρετε, το πρόβλημα της ασφάλειας δεν αφορά μόνο στους κουκουλοφόρους και δεν αφορά μόνο στους επίδοξους τρομοκράτες. Ο πολίτης σήμερα, κύριε Τσίπρα, αισθάνεται απροστάτευτος. Και, δυστυχώς, για εσάς τα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν.

Αναφερθήκατε στην ανάγκη της Αστυνομίας να προστατεύει τους πολίτες από το κοινό έγκλημα. Συμφωνώ μαζί σας.

Για δείτε λίγο, λοιπόν, τα στατιστικά:

Οι ληστείες αυξήθηκαν στην επικράτεια τους πρώτους έξι μήνες του 2015 κατά περίπου 15% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις αυξήθηκαν και στην Αττική και στην επικράτεια κατά 6% και η εικόνα ανομίας επέστρεψε, δυστυχώς, στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.


Τσίπρας: Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι
«Χρονομέτρησαν οι συνεργάτες μου: Επί 12,5 λεπτά προσπαθούσατε να δικαιολογήσετε για ποιο λόγο ζητήσατε να διεξαχθεί προ ημερησίας για την ασφάλεια για να καταλήξετε σε κάτι: Στο ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας, στο ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει ασφαλής. Χαιρετίζω αυτή σας την άποψη» είπε ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την δευτερολογία του.

«Η αριστερά έχει μεταξύ άλλων κι αυτόν το στόχο: Να διασώσει τον φιλελευθερισμό από τους φιλελεύθερους» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Επαναλάβατε την γνωστή αντίληψη -την έχουν εκφράσει Γεωργιάδης και Βορίδης- ότι για όλα ευθύνεται η αριστερά».

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος ευθύνεται για την κρίση, για τα 40 χρόνια σπατάλης, διαφθοράς και ανομίας. Της παραβατικότητας που ήταν διαρκής και που γινόταν μπροστά στα μάτια της πολιτείας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Ξαναπαίξατε σήμερα το χιλιοπαιγμένο ρεπερτόριο για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Λυπάμαι γι' αυτή την στάση και λυπάμαι γι' αυτή την στάση γιατί ανήκουμε σε μια γενιά που θα έπρεπε να ξεπεράσει τις διχαστικές λογικές του παρελθόντος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε: «Η αριστερά έχει μια ιστορία αγώνων και διωγμών, έχει υπάρξει θύμα απ' αυτή τη βία. Δεν ανήκει η αριστερά στους θιασώτες της βίας. Οι αριστεροί έδωσαν τη ζωή τους για αξίες».

«Η ιστορία και η παράδοση της αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που έχουν στο τέλος-τέλος μια δήθεν εξουσιαστική αντίληψη και λογική» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και αυτή την αντίληψη κ. Μητσοτάκη την μοιράζονται οι αντιεξουσιαστές με κάθε λογής εξουσία».

«Δεν μπορείτε να ταυτίζετε την αριστερά που γέννησε εθνική αντίσταση, λαμπράκηδες, το 114, την αριστερά που έδωσε και δίνει αγώνες ειρηνικούς χωρίς τσεκούρια και χωρίς βαριοπούλες» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι».


Ούτε κουβέντα από τον Τσίπρα για την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με αφήγημα επιτυχίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το νέο πολιτικό ««success story» υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «όαση ασφάλειας» και η οικονομία της βρίσκεται «ένα βήμα πριν έξοδο από την οικονομική κρίση».

Παράλληλα επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ΝΔ, περιορίζοντας ωστόσο τις προσωπικές αιχμές για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τακτική που είχε ακολουθήσει στην τελευταία τους μονομαχία στο κοινοβούλιο κατά την συζήτηση της εξεταστικής επιτροπής για τα κομματικά δάνεια. Τέλος, περιέγραψε το νέο «δόγμα» για τον τρόπο λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας και κυρίως της ΕΛΑΣ που όπως είπε διαπνέεται από τις αρχές της Αριστεράς.

«Για ποιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να διεξαχθεί συζήτηση για την ασφάλεια;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της πρωτολογίας του για να προσθέσει «η χώρα έχει την ευτυχή θέση όχι μόνο να μην αποτελεί μέρος της κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη αλλά δεδομένων των συνθηκών να αποτελεί όαση ασφάλειας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για την νέα εμπλοκή στην διαπραγμάτευση και την απαίτηση των δανειστών για επιπρόσθετα μέτρα. Προανήγγειλε ωστόσο ότι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σύντομα η Eurostat θα επιβραβεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το κατώφλι εξόδου από την οικονομική κρίση» είπε για να υποστηρίξει «Το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Ο καθένας μπορεί να κάνει εκτιμήσεις αλλά στα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει κριτική. Φτιάξατε έναν ωραίο μύθο ότι εσείς είχατε success story ενώ η διαπραγμάτευση της δικής μας κυβέρνησης κατέστρεψε την οικονομία. Αυριο η Eurostat θα παρουσιάσει στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Αν δείξει ότι εσείς μας αφήσατε άδεια ταμεία και εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε την οικονομία σε υπερτριπλάσια επίπεδα από τους στόχους θα ζητήσετε συγνώμη ή θα ζητάτε εξεταστική; Θα συνεχίσετε το μύθο της καταστροφής ή θα παραδεχθείτε ότι τα στοιχεία είναι διαφορετικά;»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό για να συσπειρώσει - όπως είπε - το ακροδεξιό ακροατήριό της. Σημείωσε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση με την τακτική της ταυτίζεται με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης που υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους.

«Ο ισχυρισμός της σύνδεσης τρομοκρατίας-προσφυγικού είναι η αφήγηση των πιο αντιδραστικών και μισαλλόδοξων ακροδεξιών κομμάτων στην Ε.Ε. Είναι η θέση των κυβερνήσεων που κλείνουν τα σύνορα. Το κάνουν την ώρα που δεν τεκμηριώνεται η διασύνδεση των προσφυγικών ροών με την τρομοκρατία. Η ΝΔ δυστυχώς όχι μόνο υιοθετεί την διασύνδεση αλλά με περισσή ανευθυνότητα την φορτώνει στην πλάτη της χώρας λίγο πριν την έναρξη τουριστικής περιόδου που όλοι περιμένουν νέο ρεκόρ την ώρα που εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζονται να έρθουν την χώρα μας και εσείς επιχειρείτε να αποδείξετε ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας. Ουδείς στην Ευρώπη το έχει υπονοήσει αυτό. Οι υπηρεσίες ασφαλείας των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ αποστέλλουν συγχαρητήρια στους έλληνες ομολόγους τους για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος δε προς τον αρχηγό της ΝΔ ανέφερε «είναι ηλίου φαεινότερο ότι σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά το ακροδεξιό ακροατήριο που διεκδικείτε με την Χρυσή Αυγή. Ενδεχομένως είναι να συσπειρώσετε την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός σας την ώρα που εκεί δημιουργούνται νέες φυγόκεντρες τάσεις και πολιτικοί σχεδιασμοί» και συμπλήρωσε «το έχουμε ξαναδεί το έργο αλλά δεν έχετε αντιληφθεί την ζημία όταν επιχειρείτε να μετατοπίσετε ατζέντα στο ακροδεξιό άκρο. Επιμένετε κοντόφθαλμα να θεωρείτε ότι έχετε το προβάδισμα σε αυτή την ατζέντα. Έναντι τίνος; Όποτε σηκώστε ακροδεξιά παντιέρα απέναντι στην Αριστερά τροφοδοτήσατε την Χρυσή Αυγή και όχι την ΝΔ. Είναι κρίμα και για την δική σας παράταξη και γι εσάς προσωπικά. Καλύπτετε πλήρως τα έργα του κ. Σαμαρά και τώρα υιοθετείτε και την ακροδεξιά του γραμμή».

«Απεναντι στους ντελάληδες του φόβου η κοινωνία έχει αντισώματα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες» είπε ο κ. Τσίπρας  και σημείωσε ότι διαψεύστηκαν όσοι ανέφεραν ότι η χώρα θα μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό, «ότι η χώρα δεν έγινε απέραντο hot spot. Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο» και επιτέθηκε στην ΝΔ λέγοντας ότι «είναι στάση εθνικά ανεύθυνη της ΝΔ. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αναφέροντας ότι σηματοδοτεί την διεθνή αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα ο ίδιος ευχαρίστησε τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος,  της ΕΛΑΣ και του ελληνικού Στρατού.

«Η Ελλάδα είναι παράδειγμα Δημοκρατίας και Ελευθερίας. Μια πολιτεία που διέπεται από κανόνες και αρχές... Η δράση των οργάνων οφείλουμε να ελέγχεται με κανόνες. Η Δημοκρατική διακυβέρνηση απαιτεί από την ΕΛΑΣ την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και τη διασφάλιση δημόσιας τάξης με αποφυγή αστυνομικής αυθαιρεσίας και προστασία δικαιωμάτων» είπε για να προσθέσει «τα όργανα της τάξης οφείλουν να δρουν με ήπιο και μελετημένο τρόπο. Κάθε αστυνομικός να γνωρίζει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο τι μπορεί να πράξει. Το δικό μας δόγμα είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή. Παραλάβαμε αστυνομία με σκοπό την καταστολή όπως η ομάδα Δέλτα. Η ΝΔ πέρα από την ιδεολογία της είναι προσκολλημένη σε μια δράση της αστυνομίας που θυμίζει παλιότερες εποχές. Πρόσφατα μας κατηγόρησαν γιατι οι αστυνομικοί στην Ειδομένη δεν αντέδρασαν όπως οι Σκοπιανοί. Που θα οδηγούσε μια τέτοια συμπεριφορά;  Μελετάμε σχέδιο για τον μεθοδικότερο έλεγχο των πόλεων! Ήπιος τρόπος στην κοινωνική διαμαρτυρία και άτεγκτος στο έγκλημα».


Μητσοτάκης: Αντέχετε να κλείσετε τη διαπραγμάτευση ή αναζητάτε ηρωική έξοδο;
Προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα τόσο για τα θέματα της οικονομίας όσο και για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη εξαπέλυσε, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την οικονομία, δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και ότι επαναλαμβάνει το ίδιο έργο του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Για τα θέματα της ασφάλειας, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες.

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και άφησε υπονοούμενα για «σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης», λέγοντας: «Αναρωτιέμαι αν αντέχετε να κλείσετε τη διαπραγμάτευση ή αναζητάτε μία ηρωική έξοδο, για να επαναφέρετε το διχασμό μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας, η ΝΔ είναι εδώ για να τα αποτρέψει».  

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε: «Οι πολίτες σήμερα αισθάνονται ανασφαλείς, γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι η χώρα επιστρέφει στην τραγική πραγματικότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες, είχατε πει ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου, αλλά ήδη είναι 20 Απριλίου και δεν θα έχει κλείσει σε δύο μέρες. Μαζί με την υπομονή των πολιτών εξαντλούνται και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι από πέρυσι το μόνο που άλλαξε είναι ότι στη θέση του κ. Βαρουφάκη είναι τώρα ο κ. Τσακαλώτος και ότι η κυβέρνηση παίζει ξανά το ίδιο έργο της σκληρής διαπραγμάτευσης.

«Γυρίσατε από την Ουάσινγκτον, φέρατε κι άλλα μέτρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το συνολικό πακέτο μέτρων θα φτάσει στα 12 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν να ψηφίσει η κυβέρνηση προληπτικά μέτρα, γιατί δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό. 


Τσίπρας: «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν... Αντί ύφεσης είχαμε στασιμότητα»
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αισιοδοξία του για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του 2016. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα καταγραφεί ρεκόρ προσέλευσης τουριστών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι τρεις παράγοντες που αντέστρεψαν τις προβλέψεις και οδήγησαν σε πλεόνασμα ήταν:

- Αύξηση τουρισμού

- Η ρύθμιση των 100 δόσεων που  έδωσαν ανάσα στην αγορά και έσοδα στα Ταμεία

- Απορρόφηση του 98% των κονδυλίων από τα ΕΣΠΑ, ρίχνοντας πάνω από πέντε δισ. ευρώ στην αγορά

«Δεν είναι τυχαίο που οι εκτιμήσεις που έλεγαν ότι θα έχουμε έλλειμμα διαψεύστηκαν παταγωδώς. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχαμε ύφεση, αλλά σχεδόν στασιμότητα» είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Θα κλείσει η αξιολόγηση, θα περάσουμε το δύσκολο κάβο και θα ανοίξει η συζήτηση για απομείωση του χρέους. Σας καλώ να έρθετε και να ανταλλάξουμε απόψεις».


Εσωτερική Δημοκρατία οι «53»
Επίσης, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, που τον κάλεσε να αποδοκιμάσει τους «53», επιχειρησε να τους καλύψει, λέγοντας: «Εμείς πιστεύουμε στην εσωτερική δημοκρατία. Εσείς μόλις χθες διαγράψατε τον γραμματέα νεολαίας και όλη την νεολαία επειδή τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από αυτά που επιθυμούσατε. Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη εσωτερικής δημοκρατίας». 

Τη διεξαγωγή της συζήτησης είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης