Κατρούγκαλος: Άνθρωποι σαν εμένα που έβγαζαν 60.000 ευρώ, θα έχουν θέμα

Κατρούγκαλος: Άνθρωποι σαν εμένα που έβγαζαν 60.000 ευρώ, θα έχουν θέμα

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που έβγαζαν πάνω από 60.000 ευρώ (πριν ασχοληθεί με την πολιτική) και σημείωσε ότι αυτής της κατηγορίας τα συμφέροντα θίγονται - Η αντιπαράθεση με τον αγρότη στο πλατό της εκπομπής και οι κατηγορίες για ασύστολα ψεύδη  - Μέσα σε όλα, για ακόμη μια φορά, δηλώνει ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις

Κατρούγκαλος: Άνθρωποι σαν εμένα που έβγαζαν 60.000 ευρώ, θα έχουν θέμα
Σε μια συνέντευξη εφ'ολης της ύλης ο κύριος Κατρούγκαλο
ς συζήτησε με τον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενικος» για τα ασφαλιστικά ταμεία,  τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, την ανεργία, τις
συντάξεις και όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν το υπουργείο του. Ο υπουργός εκλήθη να απαντήσει και σε ερωτήσεις πολιτών που βρέθηκαν στο στούντιο, αλλά και σε δεκάδες χρήστες του διαδικτύου. 


Κλείσιμο
Η «φυλή» άνω των 60.000 ευρώ του... Κατρούγκαλου, που πλήττεται  
Δήλωση που ξεχώρισε από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ότι ανήκει στη «φυλή» αυτών που βγάζουν πάνω από 60.000 ευρώ και πλήττονται άμεσα από το νέο νόμο. 

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που έβγαζαν πάνω από 60.000 ευρώ (πριν ασχοληθεί με την πολιτική) και σημείωσε ότι αυτής της κατηγορίας τα συμφέροντα θίγονται, ενώ τόνισε πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι αγρότες ζητούν απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα είπε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα για τους αγρότες καθώς η επιβάρυνση στην ασφαλιστική κλάση που ανήκουν οι περισσότεροι αγρότες θα είναι το 2017 λιγότερο από μισό ευρώ τη μέρα. 


Ο αγρότης, τα ψέμματα και τα περί παραπληροφόρησης - Όλος ο διάλογος 
Τα φώτα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έπεσαν επάνω και σε έναν αγρότη, ο οποίος πήρε το λόγο και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο πως λέει ψέματα.

Ο αγρότης κάνοντας έναν πολλαπλασιασμό των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και των εισφορών, υποστήριξε πως τα έσοδα είναι 527 εκατομμύρια.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επικαλούμενος τα στοιχεία αλλά και τις δηλώσεις των αγροτών, σημείωσε πως δεν πληρώνουν όλοι αγρότες και τόνισε πως ο ίδιος αναφέρεται στα πραγματικά έσοδα, όπως αυτά καταγράφονται στα ταμεία του ΟΓΑ. «Μην με λέτε εύκολα ψεύτη», είπε προς τον αγρότη.

«Έχετε πει ψέματα πολλά», συνέχισε να υποστηρίζει ο αγρότης. «Για πείτε μου ένα άλλο ψέμα», του απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Θεωρώ βασική προϋπόθεση μιας τίμιας κουβέντας τον σεβασμό του άλλου. Πείτε μου λοιπόν ένα άλλο ψέμα».

«Πολλά ψέματα… τώρα δεν μπορώ να σας τα πω»
, είπε ο αγρότης και πρόσθεσε: «Ένα ακόμη ψέμα - δεν ξέρω αν σας έχουν πληροφορήσει έτσι - είναι πως δηλώνουμε 2.500 και 3.000 εισοδήματα».

«Εγώ κύριε αυτό που είπα είναι πως βάσει των στοιχείων από τις δηλώσεις των αγροτών, το μέσο εισόδημά τους φαίνεται να είναι κάτω από 2.500 ευρώ. Αυτό δεν είναι ψέμα. Βγαίνει από τις φορολογικές δηλώσεις. Χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς ενισχύσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αφορολόγητες τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις. Που είναι λοιπόν το ψέμα», του απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Τέλος πάντων…»
, είπε ο αγρότης, για να συνεχίσει ο υπουργός: «Όχι τέλος πάντων… Ένα  από τα βασικά προβλήματα είναι πως η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο δεν βασίζεται σε αυτό που λέει το νομοσχέδιο αλλά σε μια παραπληροφόρηση. Για αυτό λοιπόν με ενοχλεί όταν ακούω για ψέματα, που στην πραγματικότητα δεν είναι δικά μας ψέματα, αλλά είναι ψέματα αυτών που παραπληροφορούν τον κόσμο». 

«Αυτό που μας φοβίζει είναι πως δεν ξέρουμε αν εμείς κάνουμε λάθος ή εσείς κάνετε λάθος. Δεν μπορεί να είναι στο δρόμο 50.000 αγρότες, μαζί και διαβασμένοι άνθρωποι και να έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς», είπε ο αγρότης.

«Μα ήδη εσείς κύριε είπατε ένα λάθος. Όχι κακόπιστα. Σχετικά με αυτή την ανησυχία είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που από την αρχή κάλεσε τους αγρότες για να συζητήσουμε. Στο παρελθόν το πρώτο αίτημα των αγροτών ήταν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Και εμείς από την αρχή είπαμε “ελάτε να συζητήσουμε”. Δεν θα ήταν λοιπόν πιο καλόπιστη κίνηση μια αντιπροσωπεία σας να έρθει και μιλήσει μαζί μας», απάντησε ο Κατρούγκαλος.

«Δεν θα έλεγα όχι. Και δεν είμαι υπέρ της συζήτησης από μηδενική βάση, να αποσύρεται δηλαδή ολόκληρο το νομοσχέδιο. Απλά θέλουμε να μας εξηγήσει κάποιος πραγματικά…», σχολίασε ο αγρότης. «Έχετε δίκιο υπάρχει ένα μεγάλο κενό πληροφόρησης. Για αυτό το λόγο έρχομαι σε τέτοιες εκπομπές. Όσο μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό», κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.


Πάει με «κόκκινη γραμμή» στη Ντέλια: Δεν θα γίνει περικοπή κύριων συντάξεων
Επί των βασικών θεμάτων, η συζήτηση κύλησε ως εξής: 

Με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε, στη συνέντευξή του. 

Παράλληλα, ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, επεσήμανε: «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαπραγμάτευση.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: «Η επιβάρυνση για τους αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι και η πλειοψηφία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, ενώ προσέθεσε ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.

Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων, ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μη ελλειμματικά ταμεία, λόγω της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας και γι’ αυτό εντάσσουμε όλα τα ταμεία σε ένα, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτά τα ελλείμματα».

Την ίδια ώρα, για τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών την οποία προτείνει η κυβέρνηση, μίλησε στη συνέντευξή του.

«Για τους μισθωτούς είναι μία επιβάρυνση, αλλά είναι αναγκαίο κακό, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων. Γνωρίζετε ότι ο άνεργος συντηρείται σε πολλές περιπτώσεις από συντάξεις, γιατί δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέραν των 12 μηνών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στόχος της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης