Ο Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι

Ο Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι

Συνοδευόμενος από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Τρίτη το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ενημερωθεί για τις προοπτικές της οικονομίας

Ο Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι
Η κατάσταση και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την οικονομία της Ευρωζώνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ, «ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, επισκέφθηκε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνοδευόμενος από μέλη του επιτελείου του και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο Έλληνας Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, κ. Κερέ, με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ».

Κλείσιμο

«Η Ελλάδα θα πράξει αυτό που της αναλογεί για το πρόγραμμα...»
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Παυλόπουλος είπε πως μετέφερε στον κ. Ντράγκι ότι η Ελλάδα «θα πράξει αυτό που της αναλογεί για να είναι συνεπής με όσα συμφώνησε να κάνει στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η επίσκετή του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εκφράζει τη σημασία την οποία δίνει η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τη σημασία την οποία έχει ένας από τους κυριότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά το οικονομικό της σύστημα και σε ό,τι αφορά ιδίως το τραπεζικό της σύστημα».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι εξέφρασε στον πρόεδρο της ΕΚΤ τη συμπαράσταση «έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν». 

Όπως εξήγησε, «οι συνθήκες και για το 2016 θα είναι δύσκολες και επιβαρύνονται από τα προβλήματα που προστίθενται από το προσφυγικό».

«Επομένως», τόνισε, «η ΕΚΤ πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει ο κ. Ντράγκι».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει αυτή η συμπαράσταση, η οποία είναι χρέος όχι προς τον κ. Ντράγκι, αλλά προς έναν θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Ευρωζώνης χωρίς τον οποίον δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την Οικονομική και τη Νομισματική Ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πέραν τούτου, σημείωσε πως με τον κ. Ντράγκι συζήτησε το ζήτημα τους  χρέους και τα ελληνικών ομόλογων.


«Συζητήσαμε το ζήτημα των υποχρεώσεων που έχουν πλέον και οι εταίροι μας μετά το τέλος της αξιολόγησης», είπε, υπογραμμίζοντας πως έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα θα πράξει αυτό που της αναλογεί για να είναι συνεπής με όσα συμφώνησε να κάνει στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «μετά το πέρας της αξιολόγησης η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης τα οποία είναι πλέον ορατά- θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση των υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας, διότι ο κανόνας pacta sunt servanda, δηλαδή όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρούνται, ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους μας».

«Είναι βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Εδώ μιλάμε για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -για πολλοστή φορά θα επαναλάβω όχι στη βάση του κουρέματος αλλά με βάση τους κανόνες του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας- και βεβαίως από εκεί και πέρα το ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να γυρίσουμε στην ομαλότητα εκείνη, η οποία υπήρχε όταν δεν είχαμε αυτού του είδους την οικονομική κατάσταση που προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls, και επιπλέον για να μπορέσουμε ακριβώς να τελειώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με τα capital controls που αποτελούν όπως είναι γνωστό μια τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη του όλου τραπεζικού αλλά και του όλου οικονομικού μας συστήματος».

Τέλος, είπε πως η ΕΚΤ στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, «έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως ταιριάζει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με τους κανόνες της αλληλεγγύης που ταιριάζουν στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης