Επικοινωνιακή «καταιγίδα» της κυβέρνησης για τον εξωραϊσμό του μνημονίου

Επικοινωνιακή «καταιγίδα» της κυβέρνησης για τον εξωραϊσμό του μνημονίου

Με την τακτική των δύο non-paper το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε την κυριότητα του τρίτου Mνημονίου όπως του ζητούσαν επιμόνως και επιτακτικά οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι ηγεσίες των ευρωπαικών κυβερνήσεων

Επικοινωνιακή «καταιγίδα» της κυβέρνησης για τον εξωραϊσμό του μνημονίου
Με μία επικοινωνιακή «καταιγίδα» η κυβέρνηση επιχείρησε να εξωραΐσει το τρίτο μνημόνιο σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και να μειώσει τον αντίκτυπο των μέτρων αλλά και των αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα και από την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν να κατατεθεί στη Βουλή τα ξημερώματα της Τρίτης το κείμενο της συμφωνίας η κυβέρνηση εξέδωσε δύο non-paper με τα οποία επιχείρησε να πείσει ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο θα είναι ήπια», καθώς επίσης ότι με το τρίτο μνημόνιο η χώρα βγαίνει κερδισμένη σε σχέση με τα μέτρα που ζητούσε η Τρόικα τον Δεκέμβριο του 2014.

Κλείσιμο
Το πρώτο non-paper των 11 σημείων αναφέρεται περισσότερο στα δύσκολα σημεία που δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία και που έτσι παραπέμπονται για αργότερα και λιγότερο στο περιεχόμενο του μνημονίου. Με το δεύτερο non-paper επιχειρούν να πείσουν ότι η συμφωνία είναι καλύτερη από εκείνη που θα υπέγραφε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 2014. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να προκαταλάβει και την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία τουλάχιστον από τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση. Η ΝΔ είχε έτοιμο -όπως φαίνεται από τον χρόνο αντίδρασης- δικό της μακροσκελές non-paper στο οποίο αφενός αντικρούει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι πέτυχε καλύτερη συμφωνία και ακολούθως αποδομεί σε ένα πεντασέλιδο κείμενο σημείο προς σημείο το non-paper της κυβέρνησης. Παρόμοια και άμεση ήταν και η αντίδραση του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου.

Με την τακτική αυτή το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε την κυριότητα του τρίτου μνημονίου όπως του ζητούσαν επιμόνως και επιτακτικά οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι ηγεσίες των ευρωπαικών κυβερνήσεων και ανέλαβε αφενός να το περάσει από την Βουλή και αφετέρου να το υπερασπιστεί ενώπιον της κοινής γνώμης.

Φυσικά η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ούτε με την ρητορεία της μέχρι και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος κάτι που της επισήμαναν στις δικές τους ανακοινώσεις τόσο ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης από το εσωτερικό του κόμματος όσο και η ΝΔ και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Με τα δύο non paper η κυβέρνηση μεταξύ άλλων υποστηρίζει:

-η χώρα υποχρεώνεται σε χαμηλότερα πλεονάσματα. Για την τριετία 11% που σημαίνει λιγότερα μέτρα κατά περίπου 20 δις

-πετυχαίνει αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης που θα ανέλθει συνολικά στα 86 δις

-επανέρχεται σε ισχύ ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων

-διατηρείται αν και με αλλαγές ο νόμος για τις 100 δόσεις

-αποτράπηκε η εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds. Αναγγέλλει ότι «μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια "αγορά" περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα "κόκκινα δάνεια". Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς».

-ο ΑΔΜΗΕ και η μικρή ΔΕΗ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο 

- Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα  έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.  Ωστόσο δεν αναφέρει η κυβέρνηση το τί θα περιλαμβανει το νέο ταμείο. 

- Η συμφωνία δεν προβλέπει  υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία. 

-υποστηρίζει ακόμη επιτυγχάνεται ενίσχυση των τραπεζών με 10 δις έως το τέλος του έτους και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων

- Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό,

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών 

Στην απάντησή της η ΝΔ -που φαίνεται ότι είχε ετοιμάσει η ομάδα Σαμαρά- αφού υπενθυμίζει όλες τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος επιχειρεί να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «...Μάλιστα αυτά τα μέτρα βαφτίζονται ως «ήπια προσαρμογή»!!! Η αύξηση του ΦΠΑ που επιβαρύνει ήδη τους ασθενέστερους με 2,4 δισ. ευρώ, οι περικοπές στις συντάξεις κατα 1,8 δισ. ευρώ που θα τις νιώσουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι απο το Σεπτέμβριο, η αύξηση του φόρου εισοδήματος και η προκαταβολή φόρου στο 75% φέτος και στο 100% απο του χρόνου που επιβαρύνουν εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για όλους και της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, ο τριπλασιασμός εισφορών στους αγρότες και άλλα πολλά είναι αυτά που η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει σήμερα ως «ήπια». Φανταστείτε το επόμενο πακέτο του Οκτωβρίου...».

Ο πρωθυπουργός εκανε κύκλο τηλεφώνων για να τους ενημερώσει για το κλείσιμο της συμφωνίας και την διαδικασία που θα ακολουθήσει στο εξής για να ψηφιστεί.

Με τον πρόεδρο της ΝΔ η συνομιλία ήταν σύντομη και δεν μπήκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας. Από κύκλους της λεωφόρου Συγγρού διέρρευσε ότι “εφόσον η συμφωνία έλθει σε δύο μόνο άρθρα τότε υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας όπως κατήγγειλε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες κυβερνήσεις και πέραν αυτού θα δουν την συμφωνία και θα αποφασίσουν”.

Πιο εκτεταμένη ήταν η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Η συνομιλία κράτησε περίπου μισή ώρα και επεκτάθηκε στο σύνολο των πολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο βέβαια την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η επίσπευση της συμφωνίας έγινε για να μπορέσει η Αθήνα να προσπεράσει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, το οποίο επέμενε σε συμφωνία-γέφυρα και όχι σε μια συνολική συμφωνία.  Κάτι τέτοιο, είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη ο πρωθυπουργός δεν συνέφερε την Ελλάδα σε καμία περίπτωση. Σε έρωτηση του επικεφαλής του Ποταμιού ποια είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές και μάλιστα μέσα στον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως όλα είναι ανοικτά και όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης