«Πράσινο φως» στον Τσίπρα για το νέο Μνημόνιο - Πιο κοντά η διάσπαση

«Πράσινο φως» στον Τσίπρα για το νέο Μνημόνιο - Πιο κοντά η διάσπαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, που ελέγχει τους συσχετισμούς - «Είναι κατόπιν συμφωνίας, δεν έχει νόημα» η απάντηση Λαφαζάνη - Το θρίλερ με το δημοψήφισμα - Καταλύτης εξελίξεων η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με τους δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε αυτό που ήθελε στην χθεσινή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κόμμα του παραμένει βαθιά διχασμένο και οι αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν δείχνουν ότι το πολιτικό χάσμα παραμένει βαθύ με την διάσπαση να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Ο πρωθυπουργός έλαβε την εξουσιοδότηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να υπογράψει έγκαιρα τη νέα συμφωνία, δηλαδή το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη χώρα, σε συνδυασμό με ένα νέο μνημονιακό πρόγραμμα.

Έτσι εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και χωρίς καν καταμέτρηση η πρότασή του να γίνει οποιαδήποτε κομματική συζήτηση επί της διαπραγμάτευσης και του αποτελέσματος που πέτυχε η κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο σε ένα έκτακτο συνέδριο.

Η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ζητούσε να συγκληθεί τώρα – ει δυνατόν και εντός του Σαββατοκύριακου – το διαρκές συνέδριο του κόμματος για να αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι η κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψει τη νέα συμφωνία.

Ωστόσο η συμμαχία που πέτυχε ο κ. Τσίπρας με την κίνηση των «53», η οποία είχε στο μεταξύ σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά επέλεξε να μην προκαλέσει πρόβλημα στον πρωθυπουργό και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έγειρε την πλάστιγγα των συσχετισμών υπέρ της ηγεσίας.

 
Το θρίλερ με το δημοψήφισμα
 Με δεδομένο αυτό τον συσχετισμό η αριστερή πτέρυγα δεν επέμεινε στην άποψή της ότι οφείλει έστω η κεντρική επιτροπή να αποφασίσει για το εάν η νέα συμφωνία βρίσκεται εντός των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.  Από τη στιγμή που η πλευρά Λαφαζάνη δεν κατέβασε καν πρόταση για σχετική ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή, ο κ. Τσίπρας δεν χρειάστηκε να καταφύγει στην εναλλακτική λύση που είχε καταθέσει αρχικά για διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ όλων των μελών του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει επιμονή να τοποθετηθεί το κόμμα επί της συμφωνίας, πριν καν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και επειδή διέβλεπε ότι λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων, θα διαμορφωνόταν ένα ισχυρό και σε κάθε περίπτωση οριακά προς την μία ή την άλλη άποψη ρεύμα αμφισβήτησης στην κεντρική επιτροπή, τότε τις αποφάσεις δεν πρέπει να λάβει ένα «μικρό» σώμα όπως το συγκεκριμένο όργανο, αλλά όλη η βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοψήφισμα όμως έβρισκε αντίθετη την αριστερή πτέρυγα, αλλά και την κίνηση των «53»: η πρώτη με το αιτιολογικό ότι είναι παράλογο να βάζεις τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν «ναι στο μνημόνιο» σε ένα δημοψήφισμα τον Αύγουστο, όταν στις 5 Ιουλίου είχαν δώσει και κερδίσει τη μάχη για «όχι στο μνημόνιο». Η δε κίνηση των «53» θεωρούσε ότι ένα δημοψήφισμα τώρα θα κορύφωνε σε τέτοιο βαθμό την εσωκομματική σύγκρουση, που πιθανόν να οδηγούσε σε άμεσο ξεκαθάρισμα λογαριασμών και άρα σε διάσπαση αμέσως. Γι’ αυτό και τα στελέχη αυτής της ομάδας έσπευσαν τελικά να δώσουν στήριξη στον κ. Τσίπρα, παραμερίζοντας τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία και μεταθέτοντας – εν είδει μορατόριουμ – τη σχετική επώδυνη συζήτηση για τον Σεπτέμβριο. Και φυσικά το δημοψήφισμα έμεινε σαν μία απλή τακτική κίνηση στο φλεγόμενο εσωκομματικό πεδίο και τίποτα περισσότερο.

 
Πιο κοντά η διάσπαση
 
Η επικράτηση της πρότασης του κ. Τσίπρα για «παύση των εχθροπραξιών» στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η κυβέρνηση να κινηθεί απρόσκοπτα προς τη νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν περιορίζει ωστόσο τις αντιδράσεις, ούτε επιφέρει κάποια σύγκλιση μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων πλευρών.

Η αριστερή πτέρυγα θεωρεί ότι η ηγεσία κινείται εκτός των λαϊκών εντολών της 25ης Ιανουαρίου και της 5ης Ιουλίου, αλλά και των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ όταν ετοιμάζεται να υπογράψει νέα μνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές. Αυτή της η άποψη έγινε σαφής κατά τη 12ωρη συζήτηση στην κεντρική επιτροπή και μάλιστα σε ορισμένες στιγμές με πολύ μεγάλη ένταση και σκληρή επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Λαφαζάνης μάλιστα μίλησε για «δικτατορία του ευρώ», για «θανατηφόρες διαπραγματεύσεις», ενώ προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι θα έχει την τύχη των προηγούμενων μνημονιακών πρωθυπουργών, του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να επιλέξει την εναλλακτική λύση, που δεν είναι άλλη από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα – μία λύση που είναι υπαρκτή και ρεαλιστική όπως είπε. Ανάλογης έντασης όμως ήταν και οι απαντήσεις στελεχών της ηγετικής ομάδας, με αποτέλεσμα το χάσμα, όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ψυχικό, να γίνει πιο βαθύ.

Με δεδομένο ότι η αριστερή πτέρυγα θεωρεί ότι το συνέδριο τον Σεπτέμβριο «μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα» τίθεται το ερώτημα τι προτίθεται πλέον να κάνει αυτή η πτέρυγα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταψηφίσει σύσσωμη την νέα συμφωνία μόλις έλθει στη Βουλή και μάλλον εκείνη η στιγμή θα αποτελέσει και ορόσημο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ: Εάν δηλαδή επαναβεβαιωθεί σε μία τόσο κρίσιμη ψηφοφορία και επιλογή για τη χώρα η διαφορά στρατηγικής των δύο πλευρών και εφόσον η αριστερή πτέρυγα θεωρεί ότι δεν έχει νόημα πλέον το συνέδριο, ποιος ο λόγος να συνεχίζουν όλοι μαζί;
 
 
Η έξοδος της ΚΟΕ
Μάλλον αυτό το αδιέξοδο το διέγνωσε πρώτη η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας του Ρούντι Ρινάλντι και επέλεξε την… αναχώρηση έγκαιρα. Ο ίδιος ο κ. Ρινάλντι είχε δώσει προ ημερών το σύνθημα παραιτούμενος από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, το οποίο κατήγγειλε για μνημονιακή μετάλλαξη. Χθες παραιτήθηκε, μαζί με 16 μέλη της ΚΟΕ – εξ αυτών είναι και 3 βουλευτές - από την κεντρική επιτροπή, ουσιαστικά δηλαδή φεύγει από το κόμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τέσσερις βουλευτές που ανήκουν στην ΚΟΕ θα ανεξαρτητοποιηθούν στη Βουλή. Δηλαδή οι ήδη παραιτηθέντες από την ΚΕ Δημήτρης Κοδέλλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Ελένη Σωτηρίου, αλλά και ο Βασίλης Κυριακάκης, που δεν ήταν στο ανώτερο κομματικό όργανο. Ήδη και οι τέσσερις αυτοί βουλευτές καταψήφισαν και στις 3 ψηφοφορίες που έγιναν τον τελευταίο μήνα στη Βουλή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη νέα συμφωνία. Αποφεύγει ωστόσο η ΚΟΕ να ταυτιστεί και να συμπορευτεί με την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη – άλλωστε δεν είχαν μέχρι τώρα κοινή πορεία, αφού η ΚΟΕ ήταν μέρος της προεδρικής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Νεοφιλελεύθερος γερμανόφιλος Σιωνιστής

Στοιχηθείτε τώρα όλοι ελληνάκια πίσω από το 3ο και σκληρότερο μνημόνιο και την επόμενη φορά που θα πάτε να πουλήσετε τσαμπουκά στον Σόιμπλε να είστε πιο διαβασμένοι. ΥΓ: με την στήριξη στα παιδάκια της παλαιστίνης που δεν έχουν ψωμάκι να φάνε δεν θα κάνετε τίποτα; Εννοώ καμμία δεύτερη επιτυχημένη απόβαση στη Γάζα όπως έκαναν οι τούρκοι του "Μαβί Μαρμαρά";

ΕΛΛΑΣ

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΖΑΜΠΛΑΡΙΚΟΣ

Οι άνθρωποι είναι οι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΑΒΑΛΕΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ που είχαμε ποτέ για κυβέρνηση. Κατ' αρχήν να πω πως δεν έχω πρόβλημα με τον πλούτο του άλλου. Μακάρι να ήμασταν όλοι πάμπλουτοι. Πως γίνεται όμως άτομα της "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"να έχουν τέτοια ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (κινητή και ακίνητη περιουσία); Αν την κάνεις από το Δημόσιο είσαι ή ΛΑΜΟΓΙΟ ή ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ή κληρονόμος και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ή θέλουν να έχουν σχέση με το δημόσιο. Αν την κάνεις από τον ιδιωτικό τομέα στην καλύτερη είσαι γάτος, ικανός, τυχερός διαφορετικά λαμόγιο και απατεώνας. Γι' αυτούς τους ΧΑΒΑΛΕΔΕΣ λοιπόν που "κυνηγάνε" τον ιδιωτικό τομέα και "προστατεύουν" μόνο το δημόσιο, τι πρέπει να υποθέσουμε; Αν δε είχαν καταφέρει και κάτι θετικό, να "ξανακλείναμε " τα μάτια. Ακόμη και για το κόμμα τους εφαρμόζουν το "δόγμα της ασάφειας"χωρίς αρχή και τέλος, μόνο αμπελοφιλοσοφίες. Αποκλείεται λοιπόν με αυτούς τους ανθρώπους να δούμε προκοπή. ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΙΤΑΡΙΟ!!!!!!!!!!!!!!

Γεώργιος Κόκκαλης

Η Ισχύς εν τη Ενώσει. Εάν δεν λογικευθεί και ενωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΑ, πάλι οι κλέφτες και απατεώνες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας θα παλινοδήσουν στήν διακυβέρνηση της Χώρας. Ασχοληθείτε με τα σοβαρά προβλήματα της Χώρας, της οικονομίας της παιδείας, της υγείας και μην ασχολείσθε με επουσιώδη για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας των λαθρομεταναστών, οι οποίοι εισήθαν στή χώρα μας χωρίς ταυτότητα, χωρίς Εθνικότητα και να καταγράφονται κατά δήλωσή τους. Οι Έλληνες αρκετά φιλόξενοι είναι και τους προσέφεραν τόσα πολλά, όσα ουδεμία άλλη Ευρωπαϊκή Χώρα.Τηρείτε επακριβώς τους θεσμούς,τους νόμους και το Σύνταγμα για να αποκτήσει ο Λαός ισότητα,ισονομία, ισοπολιτεία, ισηγορία, δικαιοσύνη, δίκαιο Κράτος. Είναι στοιχεία της Δημοκρατίας, τα οποία καταλύθηκαν από τους κυβερνώντες των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.-

ΕΝΩ ΤΩΡΑ Ε?

ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩ ΒΑΛΑΒΑΝΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΧΩΣ ΕΝΣΗΜΟΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ,Ο ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ Ε?ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ...ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙΣΕΥΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ .

ΤΑΣΟΣ

απορω πως φιλοξενειτε τετοια υβριστικα σχολια.Θελω ομως να υπενθυμισω στους σχολιαστες σας οτι στην επιστρατευση το 1974 οι περισσοτεροι εθνικοφρονες πατριωτες ειχαν βγει Ι5 για να μην επιστρατευτουν.Ειναι τα επαγγελματικα λαμογια που ξεκινησαν ως σοσιαλιστες επειτα εγιναν σοσιλδημοκρατες και στο τελος νεοφιλελευθεροι αγκαλια με τον Σαμαρα τον Βοριδη και τον Αδωνη ,χρεωκοπησαν την ΧΩΡΑ και τον ΛΑΟ και τωρα βριζουν τον Τσιπρα που απο την πρωτη μερα που εγινε Πρωθυπουργος εκβιαζεται απο τους μεσα και τους εξω τροικανους χωριε μαλιστα καμμια ευθυνη ουτε για το χρεος ουτε για τα ελλειματα ουτε για την ανθρωπιστικη κριση στα μεσαια και χαμηλα στρωματα της κοινωνιας μας.Ειναι ΝΤΡΟΠΗ και ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΙΑ και μονο που τολμουν να σχολιαζουν τοσο ανετα.ΑΙΣΧΟΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ

Αλέξη διώξε τα σταλινικά απολιθώματα

Και εμεις του ΠΑΣΟΚ θα σε στηρίξουμε

ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΠΕΣ?

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ .ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΤΕ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ?ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΑΧ ΧΑ.

ΕΥΡΩΠΗ-ΕΥΡΩ = ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο ΛΑΟΣ ΗΘΕΛΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ! ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ! Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΗ, ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1, ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ! ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΑΝ ΩΜΑ! Ή ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ! ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΚΕΡΑΙΗ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΧΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο ΟΛΕΘΡΟΣ. Κοινώς, κύριε Λαφαζάνη και λοιποί διαφωνούντες ή σέβεστε την κυρίαρχη λαική βούληση που θέλει, καλώς ή κακώς, ευρώ και παραμένετε στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας την διαφορετικότητά σας σε πιο ήπιους τόνους ή κρατάτε απόλλυτα το δικό σας αντιευρωπαικό μπαϊράκι και φεύγετε!

ΥΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΟΕ..

Μεγάλη η απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την Πατρίδα και το Εθνος, η σποχώρηση του Ρινάλντι..αξεπέραστη...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΑΖΑΝ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ. ΤΩΡΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΑΓΟΥΣ.ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΦΑΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ.

LM

Σίγουρα Πράσινο φως στον Τσίπρα. Αφού τα 2/3 του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα στελέχη του παλιού πράσινου ΠΑΣΟΚ, εκείνου με τη ΚΟΥΤΑΛΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis0

«Η ιστορία και η εξέγερση του Ίλιντεν είναι ταυτισμένη με το Μακεδονικό αλυτρωτισμό», τόνισε κατά την περιοδεία του στην Κέρκυρα και πρόσθεσε ότι «είναι επιτομή του αλυτρωτισμού. Η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ αυτό το όνομα»

43